Έρχονται Ελληνο-αμερικανικές ασκήσεις στον Έβρο – Τι φέρνει ο αντιστράτηγος Cavoli, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη
Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη
Ελληνο-αμερικανικές ασκήσεις στον Έβρο:
Η χθεσινή παρουσία του αντιστράτηγου Cavoli, διοικητή των Αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα έχει ιδιαίτερη αξία,
καθώς εξέφρασε δημόσια την πρόθεση για ελληνο-αμερικανικές ασκήσεις και περισσότερες συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με τις αμερικανικές.
Μάλιστα, λίγο μετά τους ύμνους στον Ελληνικό Στρατό, στο συνέδριο που διοργανώθηκε στην Σχολή Ευελπίδων, βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη,
και ενημερώθηκε για το περιθώριο διοργάνωσης ασκήσεων, στην περιοχή, γνωρίζοντας ότι βρίσκεται μια ανάσα από την Τουρκία.
Αντιστράτηγος Cavoli: Γιατί οι ελληνικός στρατός είναι μοναδικός
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ως κεντρικού ομιλητή στην Σχολή Ευελπίδων, εξέφρασε τον θαυμασμό του ειδικά για τον Στρατό Ξηράς και το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται,
υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ θέλουν να κεφαλαιοποιήσουν τις γνώσεις από τη συνεργασία των δυο στρατών και να τις επεκτείνουν.
Τόνισε μάλιστα ότι είναι πιθανό να επιστρέψει ο κόσμος σε πολέμους μεγάλης κλίμακας και σε αυτή την περίπτωση
ο ελληνικός στρατός είναι από τους ελάχιστους στο ΝΑΤΟ που μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο πεδίο.
Έχει και την αριθμητική δύναμη αλλά και τη δομή να το πράξει, τόνισε.
«Θα είμαστε ευτυχείς και υπερήφανοι να συνεργαστούμε με τους αδελφούς μας στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά ο αντιστράτηγος Cavoli.
Λίγη ώρα αργότερα, ο αμερικανός αξιωματούχος πετούσε για την Αλεξανδρούπολη, όπου είχε συνάντηση με τον διοικητή της 12ης Μεραρχίας υποστράτηγο Χουδελούδη, παρουσία του διοικητή του Δ’ ΣΣ αντιστράτηγου Λαλούση.
Αφορμή της επίσκεψης στάθηκε η ολοκλήρωση της ανέλκυσης της βυθοκόρου ΟΛΓΑ με χρηματοδότηση ΗΠΑ, που είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει το λιμάνι για τη φιλοξενία μεγαλύτερων πλοίων.
Την Τρίτη μάλιστα κατέπλευσε πρώτο το αμερικανικό USNS Carson City στην Αλεξανδρούπολη.
Στις δηλώσεις του μπροστά από το αμερικανικό πλοίο, ο αντιστράτηγος Cavoli ήταν σαφής:
Η διάνοιξη του λιμένα δίνει τη δυνατότητα στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να συνεργαστούν με τις αμερικανικές δυνάμεις σε αυτή την περιοχή, είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αναφέρεται σε κοινές ελληνο-αμερικανικές ασκήσεις.
Τόνισε επίσης ότι αναζητούν την επέκταση της συνεργασίας τους με τον ελληνικό στρατό στην περιοχή. Εξήρε μάλιστα τον διοικητή της 24ης Ταξιαρχίας, με τον οποίο είχαν στενή συνεργασία στο πρόσφατο παρελθόν.
«Είμσατε σίγουροι ότι θα συνεχίσει η συνεργασία με τις αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες όπως είπε ο στρατηγός Cavoli θα δούμε να αυξάνονται στην περιοχή», τόνισε από την πλευρά του ο διοικητής της 12ης Μεραρχίας υποστράτηγος Χουδελούδης.
Ελληνο-αμερικανικές ασκήσεις στον Έβρο
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αμερικανός αξιωματούχος έχει ήδη κάνει γνωστό στον Αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Καμπά με τον οποίο έχουν στενή συνεργασία, την πρόθεσή του να γίνουν κοινές ελληνο-αμερικανικές ασκήσεις στην περιοχή του Έβρου.
Το ενδιαφέρον των αμερικανών είχε αρχίσει να εκδηλώνεται ήδη από την άνοιξη, όταν παρακολούθησαν άσκηση διάβασης ποταμού στον Έβρο, και είδαν τις δυνατότητες του ελληνικού στρατού, ειδικά με την ανάπτυξη γέφυρας Ribbon.
Την άσκηση είχε παρακολουθήσει ο στρατιωτικός ακόλουθος των ΗΠΑ Anderson, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με τον τρόπο ανάπτυξης της γέφυρας από τα στελέχη της 7ης Ταξιαρχίας, η οποία ανήκει στην δύναμη της 12ης Μεραρχίας Έβρου.
Το περιβάλλον του Έβρου, με το ποτάμι αλλά και η ύπαρξη πεδίων βολής στην περιοχή, τράβηξαν το ενδιαφέρον του στρατηγού Cavoli, ο οποίος αναμένεται να έχει εκ νέου συνάντηση με τον Αρχηγό ΓΕΣ για να συζητήσουν επέκταση της συνεργασίας, με κοινές ελληνο-αμερικανικές ασκήσεις στον Έβρο.
Οι αμερικανοί πάντως δεν δείχνουν να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι οι πιθανές ασκήσεις θα γίνουν μια ανάσα από τα σύνορα με την Τουρκία.
Άλλωστε η νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ που περιλαμβάνει την Αλεξανδρούπολη, δείχνει αμερικανική πρόθεση να αντιδράσουν σε περίπτωση που απειληθούν τα σύνορά μας.
Και αυτό σίγουρα χρειάζεται τουλάχιστον σε στρατιωτικό επίπεδο, την κατάλληλη προετοιμασία. ‘Αλλωστε το ισχύον δόγμα στο ΝΑΤΟ είναι ότι «ασκούμεθα όπως θα πολεμήσουμε».