16.11.19

Καταπονούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις με το Μεταναστευτικό


Κλίμα προβληματισμού έχει ήδη προκαλέσει στο υπουργείο Άμυνας η αρμοδιότητα που "επερρίφθη" στις Ένοπλες Δυνάμεις για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό. Κατά πληροφορίες, η ηγεσία των ΕΔ φέρεται να έχει γίνει αποδέκτης εκθέσεων, από τις οποίες προκύπτει ότι σε αρκετές περιπτώσεις, μονάδες νευραλγικής σημασίας στο Αιγαίο δεν ασχολούνται τόσο με το κύριο καθήκον τους που είναι η άμυνα της χώρας, αλλά καταπονούνται ασχολούμενες με το Μεταναστευτικό.

Ακόμα περισσότερο, εκφράζονται φόβοι πως στην περίπτωση που χρειαστεί να υπάρξει ταχεία αντίδραση συγκεκριμένων μονάδων, αυτές, είτε θα είναι "ταλαιπωρημένες" εξαιτίας της εμπλοκής τους στην "αποτροπή" μεταναστών - προσφύγων, είτε δεν θα είναι διαθέσιμα τα απαραίτητα μέσα, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται για περιπολίες για το Μεταναστευτικό.
Πάντως, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, κάνοντας την πρώτη - από τη στιγμή της τοποθέτησής του ως πολιτικού προϊσταμένου στο υπουργείο Άμυνας - εφ' όλης της ύλης ενημέρωση των δημοσιογράφων, προσπάθησε να καθησυχάσει, λέγοντας πως στην ήδη υπάρχουσα από τα προηγούμενα χρόνια εμπλοκή των ΕΔ στο Μεταναστευτικό, τώρα ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να έχουν "συντονιστικό ρόλο, με στόχο την αυστηρότερη εποπτεία των συνόρων και την βελτίωση των ελέγχων με υλικοτεχνικά μέσα και προσωπικό".
Επίσης, σημείωσε ότι σχεδιάζονται περαιτέρω μέτρα αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, με τεχνικά μέσα και προσωπικό, ειδικά στον Έβρο, ενώ ανέφερε ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως άλλωστε είναι γνωστό, έχει ζητήσει από τις ΕΔ εξεύρεση χώρων για την εγκατάσταση μεταναστών - προσφύγων.
Ο ίδιος, ωστόσο, σε "πηγαδάκια" που είχε κατόπιν με δημοσιογράφους, δεν φάνηκε να είναι ενήμερος για τα προβλήματα που δημιουργούνται ή ενδεχομένως δημιουργηθούν στη βασική αποστολή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Κάτι που δεν αποκλείεται να οφείλεται στο ότι την ευθύνη για το Μεταναστευτικό έχει ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής. Ο κ.Παναγιωτόπουλος, πάντως, προηγουμένως είχε σπεύσει να διευκρινίσει ότι υπάρχει συνεχής συνεργασία, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, μεταξύ του ιδίου και του κ.Στεφανή, "όχι - όπως είπε χαρακτηριστικά - σαν σε άλλα υπουργεία που ο υπουργός κάνει να μιλήσει με τον υφυπουργό του επί εβδομάδες".
Επιπλέον, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, είπε ότι ο υφυπουργός δεν ασχολείται, βέβαια, μόνο με το Μετανστευτικό, αλλά και με τις άλλες αρμοδιότητες που έχει. Ο κ.Στεφανής, αν και παραβρέθηκε στην ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ, δεν παρενέβη στα θέματα αρμοδιότητάς του, ενώ αποχώρησε νωρίτερα για προσωπικούς λόγους. Ως γνωστόν, ένα ακόμα θέμα που χειρίζεται ο υφυπουργός Άμυνας είναι η σύσταση Εθνοφυλακής, ζήτημα, το οποίο, κατά πληροφορίες, φαίνεται να έχει παγώσει προς το παρόν.
Παρά τις "καθησυχαστικές" δηλώσεις Παναγιωτόπουλου, όλα δείχνουν ότι οι επιπλέον αρμοδιότητες για το Μεταναστευτικό στις ΕΔ, μάλλον τις καταπονούν περαιτέρω. Ειδικά, όταν είναι πασίγνωστες οι ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές. Δεν λείπουν, μάλιστα, και απόψεις αξιωματικών, σύμφωνα με τις οποίες οι έως τώρα κινήσεις αντιμετώπισης του προβλήματος, χαρακτηρίζονται από σπασμωδικότητα. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, η μέχρι τώρα συμβολή των ΕΔ κρίνεται ως αναποτελεσματική ειδικά στο Αιγαίο. Ως γνωστόν, στις θαλάσσιες περιοχές, οι ΕΔ πραγματοποιούν περιπολίες σε κοινό συντονισμό με το Λιμενικό. (βλέπε: Μεταναστευτικό: Σκληροί για τα μάτια του κόσμου - Αμήχανοι απέναντι στην Τουρκία).
Ελληνοαμερικανική συμφωνία
Κατά τα λοιπά, ο κ.Παναγιωτόπουλος είπε ότι η νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή πιθανώς το Νοέμβριο ή το αργότερο, τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, ουδόλως διαφωτιστικός ήταν σε ερωτήσεις σχετικά με την ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις στρατιωτικές διευκολύνσεις προς τις ΗΠΑ. Μάλιστα, και σε αυτή την περίπτωση, μάλλον φάνηκε ανενημέρωτος, αφού δεν γνώριζε ότι πρόσφατα, όπως εξάλλου ανακοίνωσαν οι ΕΔ των ΗΠΑ, στη βάση της Σούδας προσγειώθηκε και απογειώθηκε ένα αμερικανικό, στρατηγικό βομβαρδιστικό, το ονομαζόμενο "σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου", Β-52.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι, ωστόσο, ότι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί στη Θράκη (ενδεχομένως, Αλεξανδρούπολη) κοινή άσκηση ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων. Γεγονός ιδιαίτερης σημασίας, αφού η περιοχή είναι πολύ κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Όμως, εξήγησε ότι αυτό εξετάζεται και είναι θέμα απόφασης του ΓΕΕΘΑ.
Ο ίδιος ανήγγειλε, επίσης, νέα αμυντική συμφωνία με το Ισραήλ, η οποία, όπως άφησε να εννοηθεί, καθυστερεί, εξαιτίας της εσωτερικής πολιτικής αστάθειας που υπάρχει στο Ισραήλ.
Εξοπλιστικά
Ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στα "εξοπλιστικά σχέδια" των ΕΔ. Ειδικότερα:
-Για τον εκσυγχρονισμό των F-16 είπε ότι ολοκληρώνονται και οι τελευταίες τυπικές διαδικασίες. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα ήδη "τρέχει", ενώ, κατά πληροφορίες, στην Ελλάδα ήδη βρίσκονται κάποια τμήματα που θα "φορέσουν" τα αεροσκάφη σε εγκαταστάσεις της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας.
-Για το Πολεμικό Ναυτικό σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες. Ωστόσο, για τις γαλλικές φρεγάτες Belharra εξήγησε ότι ακόμα ούτε "τι θα κληθούμε να αγοράσουμε, ούτε πως θα το πληρώσουμε, ξέρουμε".
Πρόσθεσε, δε, ότι ακόμα και στην περίπτωση που αποφασιστεί γαλλική φρεγάτα, ύψους ωστόσο πολλών δισ., η πρώτη θα δοθεί στην Ελλάδα μόνον το 2025, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι οι ανάγκες του ΠΝ επείγουν και μέχρι τότε πρέπει να καλυφθούν με άλλα μέσα. Πόσο μάλλον, όταν το ΠΝ πρέπει να επιχειρεί και στην ανατολική Μεσόγειο.
Άγνωστο, επίσης, παραμένει εάν υπάρχουν αμερικανικές προτάσεις είτε για παραχώρηση μεταχειρισμένων σκαφών με σύγχρονα οπλικά συστήματα πάντως, είτε για συμπαραγωγή πλοίου.
Επιπλέον, αναφερόμενος στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, είπε ότι παρά τα όσα ακούγονται για ισραηλινό και αμερικανικό ενδιαφέρον, έως τώρα δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο και... γραπτό.
Για, δε, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, είπε ότι το όποιο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί προς το υπουργείο Ανάπτυξης.
-Για το θέμα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπου η Τουρκία καταγράφει σημαντικό προβάδισμα, ο κ.Παναγιωτόπουλος δεσμεύθηκε ότι μέσα στο 2020, θα έχουν ληφθεί κιόλας αποφάσεις για ελληνικό σχέδιο παραγωγής UAV. Παρέπεμψε, δε, στις έρευνες και τα αποτελέσματα που έχουν γίνει σε ελληνικά Πανεπιστήμια.
Σημείωσε, ωστόσο, πως η Ελλάδα συζητά με τις ΗΠΑ για την αγορά τριών UAV. Αυτών που επιχειρούν, δηλαδή, σήμερα από τη Λάρισα. Εξήγησε, δε, ότι το θέμα αυτό είναι "στοιχείο" των συνομιλιών που γίνονται στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις.
Ζητούνται ανταλλάγματα
Παρ' ότι παραμένουν άγνωστες οι περισσότερες πτυχές της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, και ο υπουργός Άμυνας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, δεν διευκρίνισε ούτε καν το χρονικό διάστημα που θα ανανεώνεται η συμφωνία (ένα έτος ή πέντε, όπως ζητούσαν οι Αμερικανοί), το λιγότερο που επιβάλλεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να ζητήσει από την αμερικανική πλευρά ικανά ανταλλάγματα - γεωπολιτικά και εξοπλιστικά για τις ελληνικές ΕΔ - δεδομένου ότι οι ΗΠΑ ό,τι ζητούσαν το πήραν και με το παραπάνω.
Το μίνιμουμ, λοιπόν, που θα έπρεπε να συζητούν από τις ΗΠΑ είναι, εκτός από τα έργα που σκοπεύουν να κάνουν σε υπάρχουσες ελληνικές βάσεις, για την εξυπηρέτηση πάντως των δικών τους δυνάμεων που θα σταθμεύουν εκεί, να προβούν σε γενναίες "διευκολύνσεις" προς τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τόσο για τα UAV, όσο και για τα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού.
Πόσο μάλλον, όταν η Αθήνα έχει δεχτεί να μετατραπεί η Σούδα σε μια υπερ-βάση προς εξυπηρέτηση μείζονων γεωπολιτικών στόχων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Εκτός αυτού, μετά πάσης βεβαιότητος, η παραχώρηση περαιτέρω στρατιωτικών διευκολύνσεων προς τις ΗΠΑ ενδεχομένως να έχει συνέπειες στις σχέσεις της Ελλάδας με άλλες μεγάλες διεθνείς δυνάμεις. Όπως πιθανές τριβές με τη Ρωσία. Κάτι που, δεν αποκλείεται, να έχει διπλωματικό κόστος για την Ελλάδα.
Ως εκ τούτου, απαιτούνται σοβαρά αντικρύσματα προς τη χώρα μας από τις ΗΠΑ. Διότι οι "σχέσεις στοργής" ανάμεσα σε Τράμπ και Ερντογάν δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού και επανάπαυσης ότι η Ουάσιγκτον δεν θα προβεί σε "κωλοτούμπες" ως προς την ελληνική πολιτική της, όπως εξάλλου έκανε και στους Κούρδους της Συρίας.

http://www.antinews.gr/