Στη σκευωρία της Νοβάρτις, η υπόθεση κλείνει όπως ξεκίνησε. Με αποκαλύψεις από και για τους κουκουλοφόρους μάρτυρες, οι οποίοι αφού κατέθεσαν στις ΗΠΑ, μετά αξιοποιήθηκαν για να καταστούν (παρανόμως) «προστατευόμενοι μάρτυρες» στην Ελλάδα. Και – τι παράξενο! – αυτόν τον καιρό στα Σκόπια αποκαλύπτονται οι δυσώδεις πτυχές μιας ανάλογης σκευωρίας που στήθηκε από τον Ζάεφ με σκοπό την εξόντωση των πολιτικών του αντιπάλων.
Βίοι παράλληλοι δηλαδή για Τσίπρα και Ζάεφ και στον τρόπο με τον οποίο επέλασαν – την ίδια περίπου περίοδο – προς την εξουσία, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αποπειράθηκαν να ενοχοποιήσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.
Τα πολιτικά θέματα είναι γνωστά: Ο Τσίπρας άρπαξε την εξουσία ρίχνοντας την κυβέρνηση Σαμαρά με όχημα την προεδρική εκλογή – και ενώ (επαναλαμβάνω) στην ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας η κυβέρνηση Σαμαρά είχε εξασφαλίσει 168 βουλευτές και 132 είχαν ψηφίσει «παρών». Δηλαδή ο Σαμαράς έπεσε ενώ εξακολουθούσε να έχει τη Δεδηλωμένη της Βουλής.
Την ίδια εποχή που ο Τσίπρας εκβίαζε και τρομοκρατούσε ώστε να μην βρεθεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για την εκλογή του Προέδρου, στη γειτονική χώρα ο Ζάεφ, σε σειρά συναντήσεών του με τον τότε πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, που πραγματοποιήθηκαν από τον Σεπτέμβριο ως τον Νοέμβριο του 2014, επιχείρησε να τον εκβιάσει ζητώντας να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και να προκηρυχτούν νέες εκλογές.
Σύμφωνα με τον Γκρούεφσκι, ο Ζάεφ τον πίεζε υποστηρίζοντας ότι έχει στην κατοχή του το περιεχόμενο εκτεταμένων τηλεφωνικών υποκλοπών το οποίο θα έδινε στη δημοσιότητα – κάτι που τελικά έπραξε τον Φεβρουάριο του 2015. Όταν ασκήθηκε δίωξη εναντίον του, ο Ζάεφ δήλωσε πως έλαβε τα στοιχεία από υπαλλήλους των μυστικών υπηρεσιών των Σκοπίων που «ανησυχούσαν για τη χώρα».
Προηγουμένως, είχε πραγματοποιηθεί αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία "Πραξικόπημα", που απέτρεψε προσπάθεια κατάλυσης της συνταγματικής τάξης της χώρας. Όπως είχε γίνει γνωστό, στην υπόθεση εμπλέκονταν τέσσερα άτομα, μεταξύ αυτών και ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεφ. Οι τρεις από τους τέσσερις είχαν κριθεί προφυλακιστέοι, ενώ στον Ζάεβ απαγορεύθηκε η έξοδος από την χώρα και υποχρεώθηκε να παραδώσει το διαβατήριό του.
Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν τελικά στις 12 Δεκεμβρίου 2016, κέρδισε και πάλι το VMRO, αλλά – όπως και στην Ελλάδα – συνασπίστηκαν όλοι εναντίον του (Ζάεφ, Αχμέτι και λοιποί) και δεν δέχονταν συνεργασία για σχηματισμό κυβέρνησης από το πρώτο κόμμα. Όσον για τον Γκρούεφσκι, είχε ήδη παραιτηθεί από πρωθυπουργός από τον Ιανουάριο του 2016 και από πρόεδρος του κόμματός του έναν χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2017, μετά την ήττα στις δημοτικές εκλογές.
Μετά από μια μεγάλη περίοδο αστάθειας και τα αιματηρά επεισόδια στο Κοινοβούλιο, τον Απρίλιο του 2017, όταν, κατά την ορκωμοσία του Αλβανού Τζαφέρι ως Προέδρου της Βουλής, τραυματίστηκε και ο Ζάεφ, αυτός έλαβε τελικά από τον Πρόεδρο Ιβάνοφ εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και ορκίστηκε πρωθυπουργός – χωρίς να έχει νικήσει σε εκλογές – την 1η Ιουνίου 2017. Στις 14 Ιουνίου 2017, ο Κοτζιάς συναντήθηκε με τον ομόλογό του Ντιμιτρόφ.
Δηλαδή, από το 2014 όταν Τσίπρας και Ζάεφ άρχισαν να πιέζουν για να βρεθούν οπωσδήποτε στην εξουσία, μέχρι τον Ιούνιο του 2017, το τοπίο είχε ξεκαθαρίσει και στις δύο χώρες και – όπως έχουμε ξαναπεί – η αντίστροφη μέτρηση για την Μακεδονία είχε αρχίσει.
Δεν είναι, όμως, αυτή η μοναδική παράλληλη πορεία στους παράλληλους βίους των Τσίπρα και Ζάεφ.
Βίοι παράλληλοι και στην επινόηση σκανδάλων
Τώρα αποκαλύπτεται πως και οι δύο ακολούθησαν παρόμοιες μεθόδους χειραγώγησης της Δικαιοσύνης και επινόησης σκανδάλων με σκοπό την ηθική και επομένως πολιτική εξόντωση και εξαφάνιση των αντιπάλων τους.
Στην Ελλάδα ξεδιπλώθηκε ένα ολόκληρο σύστημα στοχοποίησης του «παλιού πολιτικού συστήματος» με εξεταστικές – για την Υγεία, για τις χρηματοδοτήσεις κομμάτων και ΜΜΕ από τις τράπεζες, για τη Νοβάρτις και την εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων – που δεν οδήγησαν πουθενά, πλην όμως χρησιμοποιήθηκαν προπαγανδιστικά και έθεσαν σε ομηρεία κορυφαίους πολιτικούς.
Και στα Σκόπια συνέβη ακριβώς το ίδιο. Εκεί, αυτόν τον καιρό οι αποκαλύψεις πέφτουν βροχή και ήδη η ειδική ανακρίτρια για την υπόθεση των υποκλοπών και σειρά άλλων υποθέσεων που αναδείχθηκαν επί Ζάεφ βρίσκεται στη φυλακή.
Στα Σκόπια, το Γραφείο Ειδικού Ανακριτή συστήθηκε το 2015, ως μέρος της συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση των υποκλοπών. Ο Ζάεφ επέμενε πως υπάρχουν αποδείξεις για διαφθορά αξιωματούχων του κόμματος του Γκρούεφσκι και με διαρροές συνομιλιών προκαλούσε ογκώδεις διαδηλώσεις και ταραχές. Όπως είπαμε είχε κατηγορηθεί για εκβιασμό – και μαζί του και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Ζόραν Βερουσέφσκι.
Η εξέγερση ονομάστηκε «πολύχρωμη επανάσταση» και μια από τις συνέπειές της ήταν η αιματηρή επίθεση από Αλβανούς, στην πόλη του Κομάνοβο, το 2015.
Κάτω από την διεθνή πίεση, αποφασίστηκε να συσταθεί το Γραφείο του Ειδικού Ανακριτή και στη θέση διορίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 με την σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων η Κάτιτσα Γιάνεβα, μια άγνωστη μέχρι τότε δικαστής από τη Γευγελή – αν και υποψηφιότητα για τη θέση είχαν υποβάλει μερικοί από τους πιο γνωστούς δικαστές και καθηγητές της Νομικής. Στο Γραφείο δόθηκε σημαντική χρηματοδότηση και στελεχώθηκε με προσωπικό.
Το Γραφείο αποτέλεσε την απαραίτητη στάση όλων των Ευρωπαίων αξιωματούχων, έγινε το πετράδι του στέμματος για την πορεία της γειτονικής χώρας προς την ΕΕ, όλοι εξήραν τη βούληση του Γκρούεφσκι να ενισχύσει την ανεξαρτησία του και ο Ζάεφ παρέδωσε κούτες με μαγνητοταινίες και αντίγραφα απομαγνητοφωνήσεων, τα οποία το Γραφείο ανέλαβε να ερευνήσει μέχρι τα μέσα του 2017.
Στροφή προς τον Ζάεφ
Όπως υποστηρίζουν τα προσκείμενα στο VMRO μέσα ενημέρωσης – ανάμεσά τους και η ιστοσελίδα republika που δημοσίευσε μια μεγάλη έρευνα για την υπόθεση- παρά το γεγονός ότι η Γιάνεβα είχε επιλεγεί με ομοφωνία, έσπευσε να στελεχώσει την υπηρεσία της με ανακριτές, ερευνητές και προσωπικό που προέρχονταν αποκλειστικά από την Αριστερά. Παράλληλα πολύ σύντομα απομάκρυνε όσα από τα στελέχη θεωρήθηκε ότι… κλίνουν προς τα δεξιά. Και βέβαια αμέσως τέθηκαν και ζητήματα νεποτισμού, καθώς η Γιάνεβα προσέλαβε την κοπέλα του γιου της, την κόρη ενός ανακριτή, την κόρη ενός αξιωματούχου του κόμματος του Ζάεφ.
Τον Φεβρουάριο του 2016, η Γιάνεβα άσκησε τις πρώτες της διώξεις κατά αρκετών υπουργών του Γκρούεφσκι για υποκλοπές. Και συνέχισε σ’ αυτή τη γραμμή. Σε μια περίπτωση άσκησε δίωξη στην υπουργό Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκούλοσκα για την αγορά μιας θωρακισμένης Μερσεντές και σε μια άλλη κατά του υπουργού Μεταφορών Μίλε Γιανακιέφσκι, επειδή σε μια κασέτα ακουγόταν να μιλά για ποσοστά όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για την κινεζική επένδυση για την κατασκευή δύο αυτοκινητοδρόμων, ενώ η τότε κυβέρνηση υποστήριζε ότι οι συνομιλίες αφορούσαν σε ποσοστά συμμετοχής κινεζικών και σκοπιανών εταιριών.
Κάθαρση και «ήρωες»
Με αυτά και μ’ αυτά οι δικαστές υπό την Γιάνεβα έγιναν οι ήρωες του SDSM και οι οπαδοί του Ζάεφ τύπωναν τα πρόσωπά τους σε μπλουζάκια, στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς προπαγάνδας περί κάθαρσης.
(Σας θυμίζει τίποτε η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και η προπαγάνδα περί κάθαρσης δια των διώξεων πολιτικών αντιπάλων;)
Στο μεταξύ, η Γιάνεβα απέσυρε όλες τις κατηγορίες κατά του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Βερουσέφσκι, που είχε προμηθεύσει τις κασέτες στον Ζάεφ, όσοι είχαν ήδη καταδικαστεί αφέθηκαν ελεύθεροι και αμέσως ανακηρύχθηκαν σε… πληροφοριοδότες ήρωες.
(Κι’ αυτό μήπως σας θυμίζει τίποτε κουκουλοφόρους «ήρωες», όπως τους είχε αποκαλέσει ο κ. Τσίπρας;)
Στα τέλη του 2015 μετά τη Συμφωνία του Πρζνο (Μαυροβούνιο) ο Γκρούεφσκι ανακοίνωσε ότι θα τηρήσει τη Συμφωνία και θα παραιτηθεί, πράγμα που έπραξε στις 18 Ιανουαρίου 2016. Και τον Μάιο του 2018 καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών για διαφθορά.
(Όπως βλέπετε, για τον Ζάεφ ήταν πιο εύκολο…)
Η Συμφωνία προέβλεπε σχηματισμό μεταβατικής ως τις εκλογές κυβέρνησης με πρωθυπουργό από το VMRO και πολλούς υπουργούς από το SDSM. Αλλά ο Ζάεφ ανέβαλε τις εκλογές, ενώ ΕΕ και ΗΠΑ υπό τον Ομπάμα πίεζαν το VMRO να αποδεχθεί μετατόπιση των εκλογών, ώστε να δοθεί στις διωκτικές αρχές χρόνος για να συνεχίσουν τις διώξεις κατά στελεχών του VMRO.
Τον Απρίλιο του 2016, οΠρόεδρος Ιβάνοφ δήλωσε πως όλα αυτά δεν συνέβαιναν για να διευκολυνθεί η Δικαιοσύνη στην αποστολή της για καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά για να πιεστεί η κυβέρνηση να αποδεχθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα για το ζήτημα του ονόματος. Είπε επίσης ότι δεν μπορούσε να ανεχθεί την ομηρία σημαντικών αξιωματούχων με βάση ασαφείς κατηγορίες που βασίζονταν σε παράνομες μαγνητοφωνήσεις και προχώρησε σε ευρεία αμνηστία, που περιλάμβανε όλα τα στελέχη όλων των κομμάτων, που φέρονταν να έχουν αναμιχθεί στο σκάνδαλο.
Διώξεις, διώξεις, διώξεις
Εκδηλώθηκαν νέες ταραχές, ΗΠΑ και ΕΕ αντέδρασαν κατά της γενικής αμνηστίας, η οποία τελικά ακυρώθηκε. Την ίδια ώρα η Γιάνεβα ασκούσε διώξεις και κατά εκδοτών και δημοσιογράφων που κατείχαν ή εργάζονταν σε μέσα προσκείμενα στο VMRO – ακόμη και με άσχετες με την υπόθεση κατηγορίες, όπως η φοροδιαφυγή. Ένας από αυτούς, ο Κόστα Κρπατς, ιδιοκτήτης του ΝετΠρες, αυτοκτόνησε αφού προηγουμένως πυροβόλησε εναντίον ενός βαν που πάρκαρε έξω από το διαμέρισμά του και πίστευε ότι σ’ αυτό επέβαιναν στελέχη του Γραφείου της Ειδικής Ανακρίτριας, που τον παρακολουθούσαν.
(Σημειώστε ότι σ’ αυτό το ερμαφρόδιτο μεσοδιάστημα με υπηρεσιακή κυβέρνηση και με τις εκλογές να αναβάλλονται, οι Σκοπιανοί έλαβαν την εντολή να μας κλείσουν τα βόρεια σύνορα, όπως και συνέβη).
Τελικά, οι εκλογές αποφασίστηκαν για τον Ιούνιο του 2016, οπότε το SDSM απέσυρε τους υπουργούς του και σχηματίστηκε κυβέρνηση με τη συμμετοχή του VMRO και του αλβανικού DUI. Ο Γκρούεφσκι παρέμενε εκτός κυβέρνησης.
Οι δύο νέοι σύμμαχοι ανακοίνωσαν πως θα παραμείνουν στην κυβέρνηση μέχρι το τέλος της θητείας (το 2018), δηλώνοντας πως το SDSM του Ζάεφ ήταν ένα ασόβαρο κόμμα, που δεν τίμησε τη Συμφωνία του Πρζνο. Τελικά, συμφωνήθηκε να διεξαχθούν οι εκλογές τον Δεκέμβριο του 2016 και το SDSM επέστρεψε στην κυβέρνηση.
Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Ζάεφ άλλα υποσχόταν στους Αλβανούς (μιλώντας στα αλβανικά) και άλλα στη γλώσσα που αργότερα ο Τσίπρας θα αναγνώριζε ως «μακεδονική».
Τελικά τις εκλογές κέρδισε το VMRO – τα υπόλοιπα είναι γνωστά και τα έχουμε ήδη αναφέρει. Όλοι συνασπίστηκαν εναντίον τους, καθώς οι Αλβανοί συμμάχησαν με τον Ζάεφ, προσφέροντάς του τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση μετά από αρκετούς μήνες, τον Ιούνιο του 2017.
Αμέσως μετά ασκήθηκαν διώξεις κατά εκατοντάδων αξιωματούχων του VMRO, μεταξύ των οποίων δώδεκα μέλη του Κοινοβουλίου και αρκετοί δήμαρχοι. Ο Γκρούεφσκι και οι βασικότεροι υπουργοί του βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ενώ με εντολή της Γιάνεβα δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί του κόμματος. Η ίδια παρέμεινε στη θέση της και μετά τη λήξη της θητείας της και συνέχισε να ασκεί διώξεις.
Όλα αυτά μέχρι την ώρα που η κυβέρνηση Ζάεφ προχώρησε στην επιλογή των ανωτάτων δικαστών και εισαγγελέων, οπότε, το Γραφείο της Γιάνεβα πέρασε σε δεύτερη μοίρα, ενώ τις διώξεις ασκούσε πλέον η εισαγγελία. Τότε συνελήφθησαν περί τους οκτώ βουλευτές του VMRO, κατηγορούμενοι για τα έκτροπα στο κοινοβούλιο στις 27 Απριλίου 2017. Είναι αυτοί στους οποίους δόθηκε αμνηστία όταν δέχθηκαν να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών το 2018, προσφέροντας στον Ζάεφ τις αναγκαίες 81 ψήφους.
(Κι’ αυτό κάτι θα σας θυμίζει με τους δανεικούς βουλευτές του Τσίπρα).
Ο Μπόκι και οι επιχειρηματίες
Τον Οκτώβριο του 2018 το Γραφείο Ειδικού Ανακριτή έστρεψε τα βέλη του προς επιχειρηματίες και τον επόμενο μήνα, την ώρα που ο Γκρούεφσκι αναζητούσε καταφύγιο στην Ουγγαρία, ανακοινώθηκε η υπόθεση Empire, στην οποία εμπλέκονταν δύο μεγάλες εταιρίες και κάποιες μικρότερες, που κατηγορήθηκαν για ξέπλυμα χρήματος ύψους 11 εκ ευρώ.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα republika, με τον τρόπο αυτό η ανακρίτρια ήλθε σε επαφή με μερικούς από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας. Τότε μπήκε στο παιχνίδι και η αμφιλεγόμενη τηλεπερσόνα Μπόγια Γιοβανόφσκι, γνωστός ως Μπόκι 13, ο οποίος ανακοίνωσε στο Instagram πως «κάτι σπουδαίο πρόκειται να συμβεί». Πράγματι, άρχισε να εμφανίζεται ένας πακτωλός χρημάτων μαζί με ένα νέο τηλεοπτικό κανάλι, το 1TV, που κατέληξε στον σημαντικότερο υποστηρικτή του Ζάεφ.
Ο Μπόκι ποστάριζε φωτογραφίες του με τον Ζάεφ, αλλά και τον γενικό γραμματέα του κόμματός του Αλεξάνταρ Κιρακόφσκι, τον υπουργό των Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι, την υπουργό Άμυνας Ραντμίλα Σεκέρινσκα και φυσικά την Γιάνεβα, που εμφανιζόταν στο κανάλι με τους συνεργάτες της.
Ο «Κόκι», ο «Κίκι» και ο «Φρίκι»
Όλοι αναρωτιόνταν για την προέλευση όλων αυτών των χρημάτων και τον περασμένο Ιούνιο ένας δημοσιογράφος προσκείμενος στο SDSM (που απολύθηκε από την δουλειά του όταν άρχισε να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση Ζάεφ), ο Μπράνκο Γκέροσκι, άρχισε να γράφει στην προσωπική του ιστοσελίδα μια σειρά άρθρων, χρησιμοποιώντας κωδικές ονομασίες για τα αναμεμιγμένα πρόσωπα, όπως «Κόκι» και «Κίκι».
Ο Γκέροσκι περιέγραψε πώς ο «Κόκι», ιδιοκτήτης μέσου ενημέρωσης, γνωστός για την αδυναμία του στα ακριβά ρούχα, μαζί με ανώτατο αξιωματούχο του SDSM, τον «Κίκι», εκβίαζαν και τρομοκρατούσαν ζητώντας χρήματα και δουλειές από επιχειρηματίες και τη δήμαρχο του Μοναστηρίου. Από την τελευταία ζητούσαν να τους παραχωρήσει ένα δημόσιο οικόπεδο για «φιλανθρωπικούς» σκοπούς. Εκείνη αρνήθηκε, αλλά τελικά η δουλειά έγινε με έναν άλλο προσκείμενο στο SDSM δήμαρχο.
Ο δημοσιογράφος αποκάλυψε επίσης πώς στήθηκε μια ολόκληρη βιομηχανία απόσπασης χρημάτων από επιχειρηματίες με βάση το περιεχόμενο των υποκλοπών.
Στις 15 Ιουλίου 2019 ο Μπόκι 13 συνελήφθη καθώς προσπαθούσε να διαφύγει στην Ελλάδα. Ανακοινώθηκε μάλιστα από τις δικαστικές αρχές ότι είχε αποσπάσει 1,5 εκ ερώ από έναν επιχειρηματία, με αντάλλαγμα την μεσολάβηση στη Δικαιοσύνη για υπόθεσή του.
Μια ώρα αργότερα, η Γιάνεβα ζήτησε να αντικατασταθεί από άλλον δικαστή. Δεν αναφέρθηκε στη σύλληψη του Μπόκι, αλλά πρόβαλε ως δικαιολογία ότι η αντιπολίτευση ζητούσε την αποχώρησή της και η ίδια δεν ήθελε να σταθεί εμπόδιο στη διαδικασία εισόδου της χώρας της στην ΕΕ.
Τελικά, η αστυνομία επισκέφθηκε την Γιάνεβα, της ζητήθηκε να παραδώσει τα κινητά της τηλέφωνα, εκείνη παρέδωσε το ένα και υποστήριξε πως έχασε το άλλο, αλλά λίγες μέρες αργότερα το κινητό βρέθηκε στα χέρια της κοπέλας του γιου της.
Είχε έλθει η ώρα η Γιάνεβα να εγκαταλειφθεί από τους πολιτικούς της φίλους, αλλά και από τους μέχρι τότε στενούς της συνεργάτες.
Στο μεταξύ ο Γκερόσκι συνέχιζε να γράφει με ψευδώνυμα – πρόσθεσε και τον… Φρίκι – και καλούσε τον Ζάεφ να ξεκαθαρίσει τη θέση του, διαφορετικά θα αποκάλυπτε τα ονόματα των αξιωματούχων του κόμματός του που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Με τσάντα Λουί Βιττόν
Στο σημείο αυτό, παρενέβη η ιταλική εφημερίδα «La Verita» (σ.σ. Η Αλήθεια), που στις 8 Αυγούστου 2019 δημοσιοποίησε βίντεο που εμφανίζει τον Μπόκι να βγαίνει με μια τσάντα Λουί Βιττόν από την κατοικία του επιχειρηματία Όρτσε Κάμτσεφ. Δημοσιοποιήθηκαν και τηλεφωνικές συνομιλίες, σε μια από τις οποίες ο Μπόκι τηλεφωνεί στη Γιάνεβα, που καθησυχάζει τον επιχειρηματία, λέγοντας του να μην ανησυχεί και ότι «όλα θα πάνε καλά»!
Ακούγεται επίσης ο Μπόκι να λέει στον επιχειρηματία πως έχει συζητήσει το θέμα του με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ. Μάλιστα, η υπόθεση του επιχειρηματία είχε τελικά πράγματι αίσιο τέλος, καθώς τον Μάρτιο του 2019 απηλλάγη και τερματίστηκε ο κατ’ οίκον περιορισμός του.
Στις 20 του περασμένου Αυγούστου, η Γιάνεβα κλήθηκε σε απολογία. Και την επομένη συνελήφθη. Ο Τύπος της γειτονικής χώρας γέμισε από λεπτομέρειες για κατασχέσεις ακριβών επίπλων και άλλων αντικειμένων από το σπίτι της. Επισήμως, η πρώην ανακρίτρια βρίσκεται στις φυλακές της Σούτκα, αν και γύρω από το θέμα έχει αναπτυχθεί μια παραφιλολογία: Καθώς δεν υπάρχουν φωτογραφίες από τη σύλληψή της, πιστεύεται ότι έχει κάπου αλλού κρατείται.
Στις 4 του περασμένου Σεπτεμβρίου άρχισαν οι ανακρίσεις σε βάρος στελεχών του SDSM που διατηρούσαν σχέσεις με τον Μπόκι 13. Προς το παρόν, αρνούνται ότι γνώριζαν τις δραστηριότητες του εκκεντρικού φίλου τους.
Εκβιασμοί και fake news
Στο μεταξύ, τον περασμένο Ιούλιο, ο αρχηγός του VMRO Μίτσκοσκι δήλωσε ότι η Γιάνεβα τον εκβίασε ευθέως, υποσχόμενη να αποδεσμεύσει τα χρήματα του κόμματος αν εκείνος δεχόταν την μονιμοποίησή της στη θέση του Ειδικού Ανακριτή.
Σε όλα αυτά προσθέστε ότι τον Μάρτιο του 2019, δικαστήριο των Σκοπίων καταδίκασε σε συνολικά πάνω από 200 χρόνια (!) φυλακής τους 15 κατηγορούμενους για τα επεισόδια στο κοινοβούλιο, τον Απρίλιο του 2017.
Στους κόλπους του VMRO δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο Ζάεφ χρησιμοποίησε εκείνη την υπόθεση για να εξοντώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και για να πιέσει τους βουλευτές, επίσης κατηγορούμενους για τα επεισόδια, προκειμένου να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών (όπως και έγινε). Αμνηστία δόθηκε και σε άλλους κατηγορούμενους, αν και κάποιοι από αυτούς δεν δέχθηκαν να ψηφίσουν – οπότε και συνελήφθησαν ξανά με διαφορετικές κατηγορίες.
Μέσα στη γενική σύγχυση, στις 2 Νοεμβρίου, η προσκείμενη στο SDSM ιστοσελίδα Presscentar.mk (mk βεβαίως βάσει της περίφημης συμφωνίας που δεν επιβάλλει αλλαγή ονόματος στους ιδιώτες) ανέφερε ότι η αντιπολιτευόμενη ρωσική ιστοσελίδα Novaya Gazeta δημοσίευσε την πληροφορία ότι ο αρχηγός του VMRO Μίτσκοσκι έλαβε στη ρωσική πρεσβεία στη Βουδαπέστη 1,6 εκ ευρώ για να μπλοκάρει την πορεία της γειτονικής χώρας προς την ΕΕ.
Το VMRO κατήγγειλε συρραφή και fake news, ενώ και το SDSM αποκήρυξε το δημοσίευμα.
Το ζήτημα είναι πως πολύ χρήμα κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια στη γειτονική χώρα…