.
Ο σεισμός έγινε στις 09:23 το πρωί της Τετάρτης στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το μέγεθός του ήταν 6,1 Ρίχτερ.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. νότια των Αντικυθήρων και το εστιακό βάθος ήταν στα 70 χιλιόμετρα.
Ο σεισμός, που είχε σχετικά μεγάλη διάρκεια, έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κρήτη, στα Κύθηρα, στην Πελοπόννησο και στην Αττική.
Δεν υπάρχουν ζημιές
«Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, όχι όμως σαν τη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το 2006», δήλωσε o δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης (enikos.gr). Μηχανικοί της περιφέρειας Αττικής, πυροσβεστική και Αστυνομία διεξάγουν ελέγχους σε όλο το νησί και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε Κύθηρα και Αντικύθηρα. Προληπτικά δόθηκε εντολή να κλείσουν τα σχολεία του νησιού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Cretalive, αναφέρθηκαν κάποιες ζημιές στο Λύκειο Κισσάμου, με τον δήμαρχο, Γιώργο Μυλωνάκη, να εκδίδει απόφαση να μη λειτουργήσουν τα σχολεία του δήμου- ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε ερειπωμένα κτίσματα σε διάφορους οικισμούς. Στα Χανιά, όπως αναφέρει το zarpanews.gr, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους.
Οι μαθητές των σχολείων του Ηρακλείου και των Χανίων επέστρεψαν και πάλι στις τάξεις τους. Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης, σημείωσε ότι μετά από ένα πρώτο έλεγχο των σχολείων από τους διευθυντές, με απόφαση των αντιπεριφερειαρχών Ηρακλείου και Χανίων, τα παιδιά αποφασίστηκε να παραμείνουν στα σχολεία και να ολοκληρώσουν κανονικά το πρόγραμμά τους, καθώς δεν υπάρχει αναφορά για ζημιές.
Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει για τα σχολεία της Αττικής- αντιθέτως κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία στα Κύθηρα για την ασφάλεια των μαθητών, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη. Κλιμάκιο μηχανικών της Περιφέρειας που βρίσκεται στα Κύθηρα πραγματοποιεί αυτοψίες στα δημόσια κτίρια και στα σχολεία, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση των κτισμάτων.
«Μας έσωσε το εστιακό βάθος»
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων, το μεγάλο εστιακό βάθος ήταν ο λόγος για τον οποίο ο σεισμός, παρά το μέγεθός του, δεν προκάλεσε ανάλογες ζημιές.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας κ. Ευ. Λέκκας δήλωσε ότι το μεγάλο εστιακό βάθος είναι καθησυχαστικό σε ό,τι αφορά τη μετασεισμική ακολουθία.
Το ίδιο δήλωσε και ο Ακης Τσελέντης, μιλώντας στον Alpha 98,9.
«Το εστιακό βάθος μας έσωσε», τόνισε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι η σεισμική δόνηση δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό της Αλβανίας.
«Υπάρχουν πολλά ρήγματα στο Αιγαίο, αλλά πιστεύω ότι δεν θα έχουμε επιπτώσεις και θεωρώ ότι λόγο του μεγάλου εστιακού βάθους θα έχουμε περιορισμένη μετασεισμική ακολουθία. Κατά 90% ήταν ο κύριος σεισμός» πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης.
Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λέκκας είπε πως «ο σεισμός έγινε στα 70 χλμ. βάθος, κατά μήκος του ελληνικού τόξου εκεί όπου ”συγκρούεται” η Ελλάδα με την Αφρική, μεταξύ των Κυθήρων και των Χανίων. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλη τη νότια Ελλάδα».
«Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα υπάρχει συνέχεια δεδομένου ότι ήταν ένας σεισμός βάθους, χωρίς μετασεισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
https://www.huffingtonpost.gr/
https://www.huffingtonpost.gr/