Πρώτη «μέτρηση» της γαλλικής αποτρεπτικής αξιοπιστίας έναντι της τουρκικής «πειρατείας» στην κυπριακή ΑΟΖ, θα έχουμε τις επόμενες ημέρες με την Λευκωσία να εκδίδει NAVTEX για μεγάλη άσκηση με την συμμετοχή του γαλλικού Ναυτικού στην μεγάλη θαλάσσια περιοχή στα τεμάχια 2,3 και 13 και επικαλύπτει και τον στόχο «Σουπιά», όπου τον Φεβρουάριο του 2017 η Τουρκία με φρεγάδες εμπόδισε το γεωτρύπανο της ιταλική ΕΝΙ να πραγματοποιήσει γεώτρηση.
Σήμερα στα δικαιώματα του εν λόγω τεμαχίου έχει εισέλθει και η γαλλική TOTAL και πλέον θα έχουμε ένα crash-test για να διακριβωθεί αν οι Γάλλοι εννοούν τις ρήσεις τους περί «προστασίας των δικαιωμάτων» που τους έχει εκχωρήσει η Κύπρος ή τελικά θα ακολουθήσουν και αυτή την ίδια τακτική με αυτή των Ιταλών του «Τώρα, τρέχουμε» όταν εμφανίστηκαν τα τουρκικά πολεμικά πλοία.
Στην περιοχή, πάντως, η Γαλλία, διατηρεί μόλις μία μικρή φρεγάτα κλάσης La Fayette (εκτόπισμα έμφορτη 3.600 τ.). Σίγουρα η Γαλλία για να είναι πειστική θα πρέπει να διαθέσει πολύ μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις απέναντι στον τουρκικό στόλο.
Να σημειώσουμε ότι δεδομένης της μετακίνησης του «Πορθητή» από το σημείο δυτικά της Πάφου, η δέσμευση της περιοχής των τεμαχίων 2,3 και 13 περιλαμβανομένων της «Σουπιάς» αλλά και δεύτερου υποψήφιου στόχου στην περιοχή, του «Οκτάπους», η αναμέτρηση της Γαλλίας με τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις θα είναι άμεση.
Μια δεύτερη σειρά ασκήσεων η Λευκωσία «δεσμεύει» περιοχή κοντά στο γεωτρύπανο «Πορθητής», για ασκήσεις αύριο Τετάρτη. Η περιοχή δέσμευσης αφορά τα τεμάχια 6,11 για της ημερομηνίες 13,14 και 16 Νοεμβρίου και ηπεριοχή που δεσμεύτηκε και πλησιάζει σχεδόν στην περιοχή που ενεργεί παράνομα ο «Πορθητής». Πιθανότατα και εκεί θα συμμετάσχουν οι γαλλικές δυνάμεις.
Να σημειωθεί ότι το εν λόγω γεωτρύπανο, έχει ολοκληρώσει την προσπάθειά του στον δεύτερο στόχο δυτικά της Πάφου και αναμένεται ότι τα επόμενα 24ωρα θα μετακινηθεί.
Να σημειώσουμε ότι η Αγκυρα έχει «δσμεύσει» και δεύτερη περιοχή, επίσης στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και εντός των τεμαχίων 1,2,6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, που φτάνει μέχρι το σημείο που βρίσκεται το γεωτρύπανο «Yavuz».
pronews.