23.10.19

Ήταν έτοιμοι αλλά δεν είχαν… εργασιακή εμπειρία!


23/10/2019
Γράφει η
 Σοφία Βούλτεψη
Μια μεγάλη προπαγανδιστική επιχείρηση βρίσκεται τον τελευταίο καιρό σε πλήρη ανάπτυξη στη χώρα: Η μάχη του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει πως το μόνο του αμάρτημα ήταν ότι δεν διέθετε… εργασιακή εμπειρία! Να δημιουργήσει μια συμπαθητική εικόνα! Να πείσει τον λαό ότι δεν έφταιξαν σε τίποτε οι άνθρωποι. Απλά ήταν ρομαντικοί και άπειροι, είχαν καλές προθέσεις, όταν φέσωναν τον λαό το έκαναν για το καλό του, να τον σώσουν ήθελαν τον λαό, απλά αυτή η άτιμη η απειρία τους έφταιγε, αυτοί οι «κακοί» που δεν άφηναν τόσα χρόνια την αριστερά να κυβερνήσει, αυτοί φταίνε, αυτοί δεν της έδωσαν της αριστεράς ευκαιρίες.

Με λίγα λόγια, η μικρή Ελένη συνεχίζει να κάθεται και να κλαίει - με νέα κάθε φορά αναφιλητά.
«Ήμασταν πάρα πολύ μακριά από το να είμαστε έτοιμοι για διακυβέρνηση», έσυρε πρώτος τον χορό ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, στην παρουσίαση του βιβλίου του Αριστείδη Μπαλτά (10/10/2019), αποκαλύπτοντας παράλληλα πως τον καιρό που οργάνωναν την έφοδό τους προς την εξουσία, κάποιοι είχαν αμφιβολίες σχετικά με το αν έπρεπε να ρίξουν την κυβέρνηση Σαμαρά.
Μετά, ανέλαβε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, που μιλώντας στο One (12/10/2019) είπε: «Το 2014 δεν έπρεπε να υπάρχει εκβιασμός των πολιτικών εξελίξεων και προεδρικές εκλογές. Έπρεπε ο Σαμαράς να κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά. Δηλαδή να πάρει αυτός όλα τα μέτρα. Ή θα έπεφτε ή αν δεν έπεφτε, θα έχανε τις εκλογές στο τέλος του 2015. Ο Σαμαράς είχε πει ότι θα προκήρυσσε εκλογές νωρίτερα. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε προετοιμαστεί καλύτερα, θα είχε αξιοποιήσει το χρόνο και δεν θα είχε χρειαστεί να κάνει συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, που αποδείχθηκε πολιτικά δαπανηρό». Προσθέτοντας: «Ασφαλώς έγιναν λάθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά ξεπήδησε τότε λόγω της χρεοκοπίας της χώρας και της πολιτικής κρίσης. Όλοι οι νέοι κάνουν λάθη. Στη δημόσια διοίκηση κυριαρχούσαν τα δύο μεγάλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε επαρκείς προσβάσεις ούτε εμπειρία».
Και ύστερα, ήλθε η σειρά του Γιάννη Δραγασάκη, που μιλώντας στο tvxs.gr (14/10/2019), είπε, «δείχνοντας» προς τον Βαρουφάκη: «Πράγματι, λοιπόν, υπήρξαν λάθη. Και ένα τέτοιο ήταν ότι δεν είχαν κατανοηθεί ούτε είχαν επαρκώς συζητηθεί και εξηγηθεί οι προϋποθέσεις για την ευόδωση των προσδοκιών του λαού και την επιτυχία του δικού μας σχεδίου. Για παράδειγμα το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν καθιστούσε τόσο σαφές όσο χρειαζόταν ότι η δυνατότητα υλοποίησης του εξαρτιόνταν σε καθοριστικό βαθμό από την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Επίσης σημαντικό λάθος αποδείχτηκε ότι αναθέσαμε την υλοποίηση του σχεδίου μας, στη αρχική πιο κρίσιμη φάση, σε ένα άνθρωπο που όπως αποδείχτηκε είτε δεν το πίστευε είτε δεν το καταλάβαινε. Σε έναν άνθρωπο ο οποίος υποβίβαζε διαρκώς τη πολιτική σε τεχνικές και κακοσχεδιασμένες τακτικές και αντί να χτίζει συμμαχίες και γέφυρες, όπως απαιτούσε η πολιτική μας άνοιγε μέτωπα με όλους, συχνά αχρείαστα ή σε δευτερεύοντα θέματα, ακόμη και στις πιο κρίσιμες και ευαίσθητες στιγμές χωρίς κανένα σχέδιο ούτε Α, ούτε Β, ούτε Χ».
Την ίδια μέρα, μιλώντας στον Αντέννα, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε πως υπήρχε έλλειψη εμπειρίας και έλλειψη στελεχών.
Και ο κ. Τσίπρας από την Αχαΐα, μας ενημέρωσε πως και λάθη έκαναν και παραλείψεις. «Εξάλλου, νομίζω ότι έχω αναφερθεί στις επιλογές μου που και ο ίδιος έχω παραδεχθεί ότι δεν ήταν οι ευτυχέστερες δυνατές κατά την περίοδο ιδίως του α΄ εξαμήνου της διακυβέρνησης», είπε σε μια κατ’ επίφαση αυτοκριτική.
Οπότε, ο κ. Σκουρλέτης μας είπε (Σκάι, 17 Οκτωβρίου) ότι «ήμασταν νέοι κι άπειροι, αλλά εκ του αποτελέσματος αποδείξαμε πως κάναμε αυτά που έπρεπε για τη χώρα. Τα βάλαμε με τα θηρία».
Τώρα, βέβαια, διαμαρτύρεται ότι του έκοψαν τη φράση στη μέση, αλλά η χρήση της λέξης «άπειρος» ακυρώνει εκ των πραγμάτων κάθε προσπάθεια να εξωραϊστεί η κατάσταση. Η απειρία ουδέποτε έφερε θετικά αποτελέσματα.
Το μοτίβο είναι πάντα το ίδιο: Δεν είχαμε δόλο, απειρία είχαμε, τώρα που μάθαμε (στου κασίδη το κεφάλι), παρακαλούμε να μας ξαναπροτιμήσετε.
Και δεν τους νοιάζει αν με αυτόν τον τρόπο απλά αποκαλύπτουν μόνοι τους πως επί χρόνια έλεγαν συστηματικά τα πιο άθλια ψέματα.
Διότι δεν δήλωναν απλά πως αυτοί αγαπούν τον λαό περισσότερο. Με κάθε ευκαιρία δήλωναν πως είναι ΕΤΟΙΜΟΙ! Και γι’ αυτό ζητούσαν να επισπευστεί η προεδρική εκλογή!
Και ιδού οι αποδείξεις:
Μόνο σε… επαναστατικούς καιρούς!
-29 Μαΐου 2012, συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα στο γερμανικό περιοδικό «Στερν». Σε ερώτηση αν είναι έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός στα 37 του χρόνια, απαντά: «Θα ήταν υπερβολή αν έλεγα ότι αισθάνομαι έτοιμος για να γίνω πρωθυπουργός. Αλλά είμαι έτοιμος να αναλάβω την ιστορική ευθύνη, αν αυτή είναι η βούληση του ελληνικού λαού. Αυτό που συμβαίνει τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, συμβαίνει μόνο σε επαναστατικούς καιρούς. Ένα κόμμα του 5% γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης και ίσως σε ένα μήνα να βρεθεί στην κυβέρνηση».
(Δεν ήταν έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός, αλλά ήταν έτοιμος να… αναλάβει την ευθύνη)
-9 Νοεμβρίου 2012. Συνέντευξη Τσίπρα στη γερμανική εφημερίδα «Ντι Τσάιτ». Ερωτάται και πάλι αν είναι έτοιμος να κυβερνήσει. Και απαντά: «Αν δεν είχαν κινήσει θεούς και δαίμονες για να μας αποτρέψουν από την εξουσία, η Ελλάδα δεν θα είχε τώρα ένα νέο Μνημόνιο. Θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που είμαστε σήμερα. Η χώρα έχασε μια ευκαιρία. Αλλά σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση στην Ελλάδα».
(Εδώ δεν ξέρουμε αν αισθάνεται έτοιμος)
Είχε πρόγραμμα… εκατό ωρών!
-18 Νοεμβρίου 2012, συνέντευξη Τσίπρα στο «Ποντίκι»: «Δεν έχει νόημα εμείς να ετοιμάσουμε πρόγραμμα εκατό ημερών. Δε θα προλάβουμε. Εμείς χρειαζόμαστε πρόγραμμα εκατό ωρών. Και αυτό σχεδιάζουμε, το πρόγραμμα των εκατό ωρών».
(Όχι μόνο ήταν έτοιμος, αλλά και θα έλυνε όλα τα προβλήματα σε… εκατό ώρες!)
-Για τις πρώτες 100 ημέρες του είχε μιλήσει και στη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», στις 7 Ιουλίου 2013 ο κ. Τσίπρας: «Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορούν και πρέπει να γίνουν από την πρώτη στιγμή. Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού. Η επαναφορά της νομοθεσίας που προστατεύει τις εργασιακές σχέσεις. Τα μέτρα ανακούφισης για ανθρώπους και νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Όλα αυτά είναι πράγματα που πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως, πάντα στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εξόδου από την κρίση και κοινωνικής ανασυγκρότησης».
(Εδώ ήταν έτοιμος «από την πρώτη στιγμή»)
-Σε συνέντευξή του στην «Αυγή» (17 Νοεμβρίου 2013) και υπό τον γεμάτο βεβαιότητες τίτλο «Το σχέδιο των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης της Αριστεράς», ο κ. Τσίπρας ανακοίνωνε τις προτεραιότητες των «πρώτων 100 ωρών και των πρώτων 100 ημερών» της κυβέρνησής του:
«Οι άμεσες πρωτοβουλίες θα είναι η αντικατάσταση του Μνημονίου, που θα ακυρώσει με την ψήφο του ο λαός, από ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της οικονομίας. Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειας, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ του Μνημονίου επίπεδα, την επαναφορά των νόμων που ελέγχουν τις απολύσεις, τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τη σύσταση περιουσιολογίου και την προώθηση ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος. Για τις πρώτες 100 ημέρες προτεραιότητα θα έχουν επίσης οι πρωτοβουλίες για επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και φυσικά το πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανθρωπιστικής κρίσης. Και ας μην ξεχνάμε, φυσικά, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με την ταυτόχρονη τήρηση του νόμου για την αδειοδότηση των ιδιωτικών ΜΜΕ».
(Όλα έτοιμα, δηλαδή!)
Ήθελε… λευκή σελίδα!
-Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής»  (23 Φεβρουαρίου 2014) και στο ερώτημα «αισθάνεστε έτοιμος να κυβερνήσετε;», ο κ. Τσίπρας είχε απαντήσει:
«Ασφαλώς αισθάνομαι έτοιμος». Στην ερώτηση μάλιστα ότι «κάποιοι επισημαίνουν ότι δεν έχετε διοικήσει υπουργείο», απάντησε: «Κατανοώ την αμφιβολία κάποιων, αλλά θα επισημάνω ότι αυτοί που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια δεν στερούνταν εμπειρία διοίκησης. Αν πραγματικά θέλουμε να κόψουμε το νήμα με το παλιό κατεστημένο, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά έχοντας λευκή σελίδα».
Και στο ερώτημα «πόσο χρόνο θα χρειαστείτε για να υλοποιήσετε τη μεταρρύθμισή σας», μας διαβεβαίωνε: «Έχουμε ήδη έτοιμες τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις και τα προεδρικά διατάγματα.  Προτού ορκιστεί η κυβέρνηση θα υλοποιηθεί το νέο αυτό πρότυπο».
(Δηλαδή, είχε βάλει μπροστά του μια λευκή σελίδα και παρ’ όλα αυτά θα… νομοθετούσε πριν ορκιστεί!)
-Στις 7 Μαρτίου 2014, σε «πλατιά σύσκεψη οργανώσεων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Αττικής για τις τρεις εκλογικές μάχες», ο κ. Τσίπρας διακηρύσσει:
«Είμαστε έτοιμοι να καταργήσουμε τα μνημόνια και να εφαρμόσουμε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης. Είμαστε έτοιμοι να αποκαταστήσουμε τα εργασιακά δικαιώματα, τον κατώτερο μισθό, τις κατώτερες συντάξεις, τις ελευθερίες και τις δημοκρατικές κατακτήσεις. Είμαστε έτοιμοι για βαθιές τομές στην υγεία και στην παιδεία. Είμαστε έτοιμοι να βάλουμε την κοινωνική αλληλεγγύη στη θέση της κερδοσκοπικής αγριότητας. Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε παντού, σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα, μια πολιτική που έχει στο επίκεντρό της τον εργαζόμενο και όχι τα κέρδη , τον άνθρωπο και όχι τους εκμεταλλευτές του. Είμαστε έτοιμοι να αποδείξουμε ότι η αφοσίωση στα λαϊκά συμφέροντα, η εμμονή στα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα, η ανιδιοτέλεια και ο ριζοσπαστισμός της αριστεράς, μπορούν να γίνουν η κινητήρια δύναμη που θα ξεκολλήσει την Ελλάδα από το τέλμα και θα την οδηγήσει προς τα μπρος».
(Προφανώς, ήταν πλέον έτοιμος για όλα!)
-Στις 23 Μαρτίου 2014, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο κ. Τσίπρας ερωτάται: «Είστε έτοιμοι;». Και απαντά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να αντιμετωπίσει και αυτές τις δυσκολίες σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα, σε μία περιοχή που διακυβεύονται πολλά. Σας διαβεβαιώνω πως είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις».
(Εδώ δεν ξέρουμε αν ήταν έτοιμος να κυβερνήσει. Μας διαβεβαιώνει πως είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάποιες «προκλήσεις»)
Σαν έτοιμοι από καιρό…
-13 Απριλίου 2014, ομιλία Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του: «Επιτρέψτε μου, όμως, να αρχίσω κάπως ανορθόδοξα, μεταφέροντας εδώ ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς εκεί έξω, ενόψει της κρίσιμης εκλογικής μάχης: Εντάξει, λένε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το δίκιο με το μέρος του και πρέπει να νικήσει. Άλλα ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να νικήσει; Τα στελέχη του είναι έτοιμα να νικήσουν, θέλουν να νικήσουν, αντιλαμβάνονται την ιστορική αυτή ευθύνη; Ο λαός μας ξέρει πολύ καλά ότι η αριστερά είναι πάντα έτοιμη να παλέψει για τα δίκια του, να δώσει μάχες για τα συμφέροντά του, για τα συμφέροντα των εργαζομένων και της χώρας. Είμαστε ένα νέο κόμμα αλλά στις αποσκευές μας κουβαλάμε την ιστορία, τους αγώνες, την ανιδιοτέλεια, τις θυσίες χιλιάδων αγωνιστών. Ξέρει, λοιπό, ο λαός μας ότι έχουμε και την πείρα και την ανιδιοτέλεια και την αποφασιστικότητα και τις αγωνιστικές παραδόσεις, για να μπορούμε να στεκόμαστε στην πρώτη γραμμή, όρθιοι στα δύσκολα. Αυτά όλα είναι γνωστά. Αλλά είμαστε έτοιμοι να νικήσουμε; Να πάρουμε στα χέρια μας τις τύχες της χώρας και των ανθρώπων της; Να δώσουμε αποτελεσματικά ως κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας τη μάχη για την απελευθέρωση από τα μνημόνια; Για μια άλλη πολιτική, ριζικά διαφορετική από αυτή που με στυγνή και καταστροφική αποφασιστικότητα επιβάλλουν τα ξένα κέντρα και ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση; Προσωπικά δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία. Όπως πιστεύω ότι δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία κανένας από σας. Ναι, είμαστε έτοιμοι, σαν έτοιμοι από καιρό και αποφασισμένοι.Αυτή είναι η απάντηση».
(Επομένως, πλέον ήταν και έτοιμος να νικήσει και έτοιμος από καιρό… γενικώς)
-Στις 22 Απριλίου 2014, σε ομιλία του στα Χανιά, ο κ. Τσίπρας βροντοφωνάζει: «Ας ετοιμάζεται όμως ταυτόχρονα (σ.σ. ο χερ Σόιμπλε), καλού κακού, να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος. Και να αντιμετωπίσει μια ελληνική κυβέρνηση που θα καταργήσει τα μνημόνια. Που δεν θα είναι σαν εκείνα τα παιδιά, που σατιρίζει το παλιό τραγούδι: Το να μου φωνάζει yes, τ' άλλο μου φωνάζει ya. Θα είναι μια κυβέρνηση που θα ξέρει να λέει και όχι, και nein, και no. / Μ' αυτό το ηθικό φορτίο είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες της διακυβέρνησης της Ελλάδας. / Είμαστε τέκνα της ανάγκης κι ώριμα τέκνα της οργής κι ερχόμαστε για να δώσουμε στο λαό και στη χώρα ελπίδα, αισιοδοξία, και προοπτική».
(Εντάξει. Μπορεί να μην πολυήταν έτοιμος, αλλά ήταν ώριμο τέκνο της οργής)
-23 Απριλίου 2014, σε ομιλία του στην Ιεράπετρα: «Δεν έχουμε δοκιμαστεί σε ρόλους κυβερνητικούς. Ναι. Που πάει να πει ότι δεν προσκυνάμε κανέναν, δεν έχουμε παρτίδες με κανένα Καίσαρα, δεν έχουμε φθαρεί από τις καρέκλες της εξουσίας. Έχουμε μεγάλες φιλοδοξίες -να ανοίξουμε πόρτες και παράθυρα στον ήλιο μιας νέας Ελλάδας. Έχουμε μεγάλο κουράγιο -δεν πρόκειται να τα διπλώσουμε μπροστά σε κανένα ισχυρό, ντόπιο ή ξένο. Έχουμε μεγάλες δυνατότητες -πείρα, γνώση, ωριμότητα, αίσθημα ευθύνης. Έχουμε το γνώθι σ' αυτόν -ξέρουμε και διακηρύσσουμε ότι δεν είμαστε σωτήρες κι ότι χωρίς την ενεργό συμμετοχή και παρέμβαση του λαού καμιά αλλαγή δεν μπορεί να γίνει. Πάνω από όλα όμως θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αισθανόμαστε και είμαστε έτοιμοι. Και δεν ζητάμε την ψήφο του λαού για να την εξαργυρώσουμε στα διεθνή και εσωτερικά παζάρια όπως κάνουν χρόνια τώρα οι δυνάμεις του δικομματισμού που κατέρρευσε. Αυτοί είναι κολαούζοι της κυρίας Μέρκελ και του κυρίου Σόιμπλε στην επιβολή των μνημονίων, της λιτότητας, του αυταρχισμού, της ανωμαλίας. Εμείς είμαστε κομμάτι του ελληνικού λαού, συμπαραστάτες του στον αγώνα να σπάσουμε αυτόν τον άξονα που δυναστεύει τις ζωές μας και φράζει το μέλλον μας».
(Μας διαβεβαίωνε ο άνθρωπος…)
-29 Απριλίου 2014, στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του, ο κ. Τσίπρας: «Κι αυτή τη στιγμή ήρθαν έτσι τα πράγματα ώστε ο δρόμος αυτός είναι ο δρόμος της αριστεράς. Γιατί είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε την ανατροπή που ταυτίζεται με την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Με τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας. Με την ακύρωση των μνημονίων και των 400 εφαρμοστικών τους νόμων. Με την ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος και την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του. Με την κατάργηση κάθε μέτρου που έχει οδηγήσει σε εργασιακό μεσαίωνα».
(Ε, αφού είχαν έλθει έτσι τα πράγματα…)
Ντάλα μεσημέρι!
-Στις 10 Μαΐου 2014, Αλέξης Τσίπρας, Έθνος της Κυριακής: «Τώρα ήρθε η ώρα που όχι μόνο θέλουμε, αλλά και μπορούμε. Και θα το κάνουμε. Χτίζουμε την νέα Ελλάδα». Και όταν ερωτάται «τελικά με μία πράξη θα ακυρώσετε τα μνημόνια. Τελικά θα “σκίσετε τα μνημόνια”;», απαντά: «Και θα είναι μέρα μεσημέρι»!
(Ντάλα μεσημέρι, λοιπόν!)
-20 Μαΐου 2014, συνέντευξη Τσίπρα στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Η πολυφωνία και η εσωκομματική δημοκρατία είναι το μεγάλο όπλο του ΣΥΡΙΖΑ. Όλους και όλες μας δεσμεύουν οι συλλογικές μας αποφάσεις, οι αποφάσεις των συνεδρίων μας. Πολλά βέβαια προβάλλονται από τον μεγεθυντικό φακό των Μέσων, κάνουν την τρίχα τριχιά, και από τη γνωστή μονταζιέρα -σήμα κατατεθέν της Συγγρού. Ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα τις πολιτικές μας αδυναμίες, αλλά δεν μπορείτε να παραγνωρίσετε ότι είμαστε πια έτοιμοι από καιρό να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Τότε θα κριθούμε».
(Και κρίθηκαν!)
-Στις 23 Μαΐου 2014, στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωνε: «Η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη. Θα είναι η δυσκολότερη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών. Θα είναι όμως η διαπραγμάτευση που άργησε τέσσερα χρόνια. Που δεν έγινε ποτέ. θα είναι η διαπραγμάτευση που θα γίνει και θα πετύχει». Διότι: «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεσμευόμαστε: Για την ενεργοποίηση συμμαχιών σε όλη την Ευρώπη, για την άμεση σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής στην Ευρώπη ώστε να δρομολογηθεί η μεγάλη λύση για το ελληνικό χρέος».
(Και ήταν έτοιμοι και αναλάμβαναν την ευθύνη και δεσμεύονταν)
-23 Μαΐου 2014, συνέντευξη Τσίπρα στο «Πρώτο Θέμα»: Ο κ. Τσίπρας, δηλώνει έτοιμος να κυβερνήσει και σημειώνει: «Έχουμε και το πρόγραμμα και τα πρόσωπα».
-Στις 9 Ιουλίου 2014, ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο του Εκόνομιστ, μας διαβεβαίωνε επίσης ότι «εδώ και, περίπου, τρία χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί και έχει προωθήσει στο ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο σε όλες τις επαφές με την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία, την πρόταση για Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος».
(Είχε σίγουρη και την ευρωπαϊκή διάσκεψη…)
-Στις 26 Ιουλίου 2014, μιλώντας στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο κ. Τσίπρας ζητά να εκκινήσει νωρίτερα η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας: «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κανένα σοβαρό πρόσωπο που να θέλει να παριστάνει τον σύγχρονο Τσιριμώκο. Άλλωστε, σε περίπτωση που δεν προηγηθούν εθνικές εκλογές, πράγμα που είναι πολύ πιθανό, στην προεδρική εκλογή δεν θα κρίνεται το πρόσωπο του υποψηφίου. Θα κριθεί εάν μπορεί και πρέπει να συνεχίσει η παρούσα συγκυβέρνηση την πολιτική της καταστροφής. Αν η Βουλή της επιτρέψει να κλείσει και τον τελευταίο πόρο, να στερήσει και την τελευταία ανάσα, από την Ελλάδα. Και ο κάθε βουλευτής θα κληθεί να αποφασίσει όχι με βάση ένα πρόσωπο, αλλά με βάση τα εκατομμύρια πρόσωπα που απαιτούν απαλλαγή από τα μνημόνια, αλλαγή πολιτικής, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια».
(Και επομένως δεν ισχύουν οι κατηγορίες ότι ο Σαμαράς επέσπευσε την προεδρική εκλογή για να πετάξει στον ΣΥΡΙΖΑ την καυτή πατάτα, όπως λένε δεξιά και αριστερά)
-24 Αυγούστου 2014, συνέντευξη του κ. Τσίπρα στη Real News, για τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησής του: Κατάργηση των μνημονίων από τη νέα Βουλή. Δημοκρατία παντού από την πρώτη μέρα. Άμεσα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης για να ανακουφιστούν εκείνα τα τμήματα της κοινωνίας που έχουν πεταχτεί στον Καιάδα των μνημονίων. Κατάργηση της αθλιότητας του ΕΝΦΙΑ που γονατίζει τα μεσαία νοικοκυριά και δημεύει τη μικρή περιουσία. Αποκατάσταση του βασικού μισθού και της κατώτερης σύνταξης στα επίπεδα πριν τον ακρωτηριασμό τους. Άμεση και δραστική κατάργηση του εργασιακού καθεστώτος ζούγκλας. Πρώτα βήματα για μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας, της ασφάλισης, της παιδείας και του κοινωνικού κράτους. Έναρξη της προσπάθειας για τη μετάβαση στο αποκεντρωμένο κράτος των πολιτών. Και φυσικά σταθερή στάση, από τις πρώτες ώρες της νέας κυβέρνησης, απέναντι στην τρόικα, στους δανειστές και στις απαιτήσεις τους. Γιατί δεν ερχόμαστε να διαχειριστούμε την υποταγή της Ελλάδας. Ερχόμαστε να την καταργήσουμε.
Και διερωτάται: «Εδώ ο κ. Σαμαράς φοβάται να ανοίξει τη Βουλή γιατί δεν έχει σίγουρους τους 151 για τη ΔΕΗ και μας λέει ότι έχει 180; Και αν τους έχει πού τους έχει βάλει, στην κατάψυξη; Αστεία πράγματα. Ο κ. Σαμαράς κάνει σα να μην έχει δει τις δημόσιες δηλώσεις κομμάτων και βουλευτών. Και το κάνει για να μην καταρρεύσει το ηθικό των βουλευτών του. Άλλωστε δε ζητάει να εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας. Ζητάει να του λυθούν τα χέρια για ενάμισι ακόμα χρόνο ώστε να εφαρμόσει τον ΕΝΦΙΑ και την τελική ληστεία της δημόσιας περιουσίας. Και αυτό δε νομίζω ότι θα είναι εύκολο να του το παραχωρήσει κανένας κατεψυγμένος Τσιριμώκος, ιδίως με το κλίμα που δημιουργείται στη κοινωνία».
(Απολύτως έτοιμοι, λοιπόν)
Γι’ αυτό ζητούσαν εκλογές
-Στις 14 Σεπτεμβρίου 2014, στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας δήλωνε: «Για μας αυτή η διαπραγμάτευση είναι κομβική και ιστορικής σημασίας. Γι’ αυτό το λόγο ζητάμε εκλογές χθες. Γι’ αυτό το λόγο, η χώρα πρέπει να προσφύγει το συντομότερο συντεταγμένα στη λαϊκή ετυμηγορία, διότι μόνο με μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και έγκριση σε ένα σχέδιο διαπραγμάτευσης με συγκεκριμένους τρόπους, μπορεί να έχει ισχυρή διαπραγματευτική δυναμική σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Και (ξανα)διαβεβαίωνε:
«Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι εμείς εδώ ερχόμαστε να δώσουμε ένα σχέδιο ρεαλιστικό προοπτικής, απαντά στη σημερινή διαμόρφωση συσχετισμών στην Ευρώπη. Δεν ερχόμαστε εδώ για να σας πούμε τι θα γίνει εάν επέλθει ο κατακλυσμός του Νώε, ή εάν γίνουν πράξη οι προφητείες του Ιωάννη. Ερχόμαστε εδώ να σας δώσουμε ένα σχέδιο που θα έχει μια ρεαλιστική προοπτική. Το σχέδιό μας αυτό το διατυπώνουμε, επαναλαμβάνω, σε όλα τα διεθνή φόρα. Το διατύπωσα στον κ. Ντράγκι όταν τον συνάντησα. Εμείς λέμε ότι εμείς έχουμε ένα σχέδιο και μια στρατηγική η οποία είναι μελετημένη και μπορεί να οδηγήσει σε μία προοπτική».
(Δηλαδή, είχαν σχέδιο με ρεαλιστική προοπτική)
-Στις 10 Οκτωβρίου 2014, στην ομιλία του κατά την συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ. Τσίπρας δηλώνει: «Απεναντίας, εμείς διεκδικούμε με σχέδιο, με στόχο, με συμμαχίες μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος που θα δώσει οριστική, κοινωνικά βιώσιμη και δίκαιη λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, όχι σε ένα ελληνικό και μόνο πρόβλημα. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, ζητάμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ο στόχος μας είναι συγκροτημένος και σαφής. Ζητάμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του εναπομείναντος στο πλαίσιο των αποφάσεων της διεθνούς διάσκεψης του Λονδίνου το 1953 που αφορούσαν και την ίδια τη Γερμανία. Οποιαδήποτε απόφαση ή συμφωνία δεν θα έχει τη δική μας συναίνεση, δεν θα γίνει αποδεκτή από εμάς. Δεν θα δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα δεσμεύει την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, για την οποία ο λαός μας σύντομα θα δώσει ισχυρή εντολή με την ψήφο του. Ζητάμε, λοιπόν, εκλογές όχι για να έρθουμε στην εξουσία και να διαχειριστούμε τη μνημονιακή Ελλάδα. Ζητάμε εκλογές για να αλλάξουμε την Ελλάδα, για να αντικαταστήσουμε την εσωτερική υποτίμηση αξιών, αμοιβών και ανθρώπων με ένα κυβερνητικό πρόγραμμα δικαιοσύνης, αξιοπρέπειας και ελπίδας».
-12 Νοεμβρίου 2014, ομιλία Τσίπρα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας: «Σε κάθε περίπτωση, ο ορίζοντας της σημερινής κυβέρνησης δεν ξεπερνά την Προεδρική Εκλογή του Φεβρουαρίου. Εμείς όχι μόνο πρέπει να είμαστε έτοιμοι, αλλά να επιταχύνουμε τις εξελίξεις. Να έρθουμε σε ακόμα πιο στενή επαφή με τον λαό».
(Προσέξτε, ήθελαν επιτάχυνση των εξελίξεων, προφανώς επειδή ήταν έτοιμοι)
-29 Νοεμβρίου 2014, ομιλία Τσίπρα στη Λαμία: «Βλέπουμε, επίσης, τον κύριο να έχει οχυρωθεί στο Μαξίμου και να αρνείται κάθε ιδέα δημοκρατικής διεξόδου. Και να οδηγεί τη χώρα σε μια παρατεταμένη περίοδο ακραίας σύγκρουσης, μετατρέποντας την προεδρική εκλογή σε διαδικασία εκτροπής, επιχειρώντας με όλα τα μέσα να συρράψει μια ετερόκλητη και αναξιόπιστη πλειοψηφία των 180. Χωρίς κανένα πια διεθνές κύρος, με την πιο μικρή λαϊκή συναίνεση που είχε ποτέ πρωθυπουργός μετά τη μεταπολίτευση, χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να παραμείνει στο Μαξίμου. Και να υπογράψει νέα ταπεινωτικά σύμφωνα με τους δανειστές, που θέλουν να δεσμεύσουν με την υπογραφή του τη νέα κυβέρνηση. Στη πραγματικότητα αυτή η κυβέρνηση μόνο ένα έργο μπορεί να επιτελέσει πια: Να δυσκολέψει τη ζωή της επόμενης κυβέρνησης. Μόνο αυτό μπορεί να κάνει και από ότι φαίνεται συντονίζεται σε αυτή τη προσπάθεια με τις προθέσεις της τρόικας».
(Ο «κύριος» ήταν ο Σαμαράς και ο Τσίπρας ήθελε να τον διώξει ενώ είχε μόλις κλείσει δυο χρόνια στην κυβέρνηση)
-Στις 30 Νοεμβρίου 2014, μιλώντας στα Ιωάννινα, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάριζε: «Είναι μια στρατηγική που δεν χρειάζεται καν πρόσθετη χρηματοδότηση. Δεν εξαρτάται από την πρόθεσή μας να διαπραγματευτούμε μια διαφορετική σχέση με τους εταίρους. Μπορεί να ξεκινήσει να υλοποιείται από την επόμενη ημέρα των εκλογών». (σ.σ. Το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»). Το πρόγραμμα αυτό είναι ανεξάρτητο από την βασική πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η κατάργηση των νόμων του Μνημονίου, η αλλαγή πολιτικής και η επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος. Γιατί σχεδιάστηκε σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας. Μπορεί λοιπόν να μπει σε εφαρμογή, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η πορεία και η χρονική διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Για τις οποίες έχουμε καταθέσει αναλυτικό σχέδιο».

(Είχαν καταθέσει και… αναλυτικό σχέδιο!)

-3 Δεκεμβρίου 2014, Ν. Παππάς στον Βήμα fm: «Εμείς είμαστε πολύ πιο έτοιμοι απ’ ό,τι ήταν η ΝΔ το 2011 να κυβερνήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα πρόγραμμα που αποτυπώνει αυτά που μπορεί να κάνει, είναι απολύτως ρεαλιστικό»

(«Πολύ πιο έτοιμοι…»)

-8 Δεκεμβρίου 2014, από την ομιλία του κ. Τσίπρα επί του προϋπολογισμού: «Η χώρα χρειάζεται σκληρή διαπραγμάτευση. Μόνο μια κυβέρνηση με ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης μπορεί να το πετύχει αυτό».
Επίσης: «Εμείς είμαστε εδώ για να σταματήσουμε αυτήν την πορεία προς την υποταγή της χώρας και την εξαθλίωση της κοινωνίας. Και είμαστε αποφασισμένοι αυτό να το διεκδικήσουμε και να το πετύχουμε. Για εμάς δρόμος επιστροφής δεν υπάρχει. Ας το καταλάβουν όλοι καλά αυτό. Είναι το δικό μας «there is no alternative» που έλεγε η κυρία Θάτσερ κάποτε. Εμείς δρόμο επιστροφής δεν έχουμε».
(Τελειωμένα πράγματα, δηλαδή!)
Τότε πανηγύριζαν, μετά έκλαιγαν
-8 Δεκεμβρίου 2014. Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την επίσπευση της έναρξης της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας:
 Η χθεσινή ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό απέδειξε ότι δεν προκύπτει κυβερνητική πλειοψηφία αντίστοιχη του ελάχιστου αριθμού των 180 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Η απόφαση -σε συνεννόηση με την τρόικα- να επισπευτεί η Προεδρική εκλογή, αποτελεί απέλπιδα προσπάθεια να κρυφτούν τα νέα μέτρα και να εκβιαστεί η ψήφος των βουλευτών. Δεν θα τα καταφέρουν. Η επίσπευση της ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι αναμενόμενη και καλοδεχούμενη, καθώς φέρνει πιο κοντά τη μόνη προοπτική λύτρωσης για το λαό και τον τόπο, που είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία».
(Επομένως, η επίσπευση ήταν αναμενόμενη και καλοδεχούμενη…)
-14 Δεκεμβρίου 2014, ομιλία Τσίπρα στη Λάρισα: Υποστήριξε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να μπει σε εφαρμογή, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η πορεία και η χρονική διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Είπε επίσης ότι ο χρόνος τη παρούσας Κυβέρνησης τελείωσε και οι Έλληνες μπορούν από τώρα να εύχονται «καλή χρονιά» με κυβέρνηση του λαού, πολιτική για το λαό, εξουσία για το λαό, με τον ΣΥPΙΖΑ «κορμό» της νέας κυβέρνησης και προωθητική δύναμη της μεγάλης αλλαγής. Και ξαναείπε ότι «το πρόγραμμα μας μπορεί να ξεκινήσει να υλοποιείται από την επόμενη ημέρα των εκλογών. Μπορεί να μπει σε εφαρμογή, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η πορεία και η χρονική διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τις οποίες έχουμε καταθέσει αναλυτικό σχέδιο».
-Συνέντευξη Τσίπρα, Αυγή, 28 Δεκεμβρίου 2014. «Το πρώτο βήμα θα είναι η υλοποίηση του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Δεν δημιουργεί ανάγκες για νέα δανεικά και δεν θα μπει στο τραπέζι της συζήτησης».
Τον υπονομεύαμε τον άνθρωπο…
-Για να πείσει πως ο ίδιος ερχόταν ως σωτήρας και ο Σαμαράς έπρεπε οπωσδήποτε να τα μαζέψει και να φύγει γιατί ερχόταν ο… έτοιμος και έμπειρος, στις 15 Δεκεμβρίου 2014, ο Τσίπρας, μιλώντας τάχατε  σε έκτακτη σύσκεψη στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας και του επικοινωνιακού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, έφθασε στο σημείο να πει πως «ο Σαμαράς είναι ικανός ακόμα και να σκηνοθετήσει bankrun, με τεχνητή φυγή κεφαλαίων, φίλα προσκείμενών του επιχειρηματιών, προκειμένου να κάνει πειστικό το επιχείρημα του φόβου.  Έχουν, όμως, γνώση οι φύλακες. Όσοι το επιχειρούν θα λογοδοτήσουν»!
Διότι, όπως είπε, «ο Σαμαράς είναι πια επικίνδυνος για τη χώρα. Δεν φαίνεται να τον απασχολεί διόλου η σταθερότητα της οικονομίας. Έχει υιοθετήσει τη λογική: «Αποθανέτω η ψύχη μου μετά των αλλοφύλων».
Τίμησε και μένα:  «Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Βούλτεψη  η οποία προαναγγέλλει πιστωτικό γεγονός λόγω εκλογών. Υπονομεύει αδίστακτα τη δημοκρατία»
(Άκου ποιος μιλάει και για ποιους μιλάει!)
-29 Δεκεμβρίου 2014, ομιλία Τσίπρα στο Σινέ Κεραμεικός, την ημέρα της τρίτης και τελευταίας αποτυχημένης ψηφοφορίας για εκλογή Προέδρου: «Ο λαός μας σήμερα κέρδισε μια μάχη. Η Δημοκρατία κέρδισε μια μάχη. Η πατρίδα κέρδισε μια μάχη. Η ΑΛΗΘΕΙΑ κέρδισε μια μάχη. Το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής είναι μια πρώτη νίκη των βουλευτών που αντιστάθηκαν στο φόβο, και στο ψέμα. Μια πρώτη νίκη του λαού μας που παίρνει την πατρίδα από το χέρι για να τη βγάλει από το καθεστώς της ταπείνωσης. Μια πρώτη μεγάλη νίκη»
(Ήθελε οπωσδήποτε, άρα ήταν έτοιμος)
-10 Ιανουαρίου 2015, ομιλία Τσίπρα στην Κόρινθο: «Είμαστε έτοιμοι. Ζητάμε από τον ελληνικό λαό, απ' όλους σας να δώσει στο ΣΥΡΙΖΑ μια μεγάλη, αδιαμφισβήτητη πλειοψηφία στη Βουλή. Ζητάμε και θα έχουμε αυτοδυναμία. Αυτοδυναμία στη σταθερότητα.  Αυτοδυναμία στη δημοκρατία.  Αυτοδυναμία στη δικαιοσύνη.  Αυτοδυναμία στη μεγάλη προοδευτική αλλαγή.  Αυτοδυναμία στις νέες δυνάμεις. Αυτοδυναμία στον πολίτη και στο λαό»
(Τέτοιες ασυναρτησίες, αλλά με πόση βεβαιότητα!)
-15 Ιανουαρίου 2015, ομιλία Τσίπρα στη Ρόδο: «Και ξέρετε κάτι; Όλοι πια ξέρουν τις θέσεις μας, αλλά ελάχιστοι τις αντιμετωπίζουν όπως το 2012. Τότε τα έδιναν όλα για να μην νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα ξέρουν ότι η νίκη μας είναι αναπόφευκτη. Ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος. Ότι το 2015 δεν είναι 2012. Όχι μόνο για μας τους Έλληνες, αλλά ακόμα και γι' αυτούς. Δηλώνουν λοιπόν έτοιμοι να διαπραγματευτούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Και αν δείτε τις επίσημες δηλώσεις τους, ήδη διαπραγματεύονται. Σε μας απευθύνονται πλέον όλοι. Ακόμα κι εκείνοι που εμφανίζονται άκαμπτοι, σηκώνουν σήμερα ψηλά τον πήχη, για να κερδίσουν αύριο περισσότερα. Αλλά έχουνε πια οι φύλακες την γνώση. Και ο νοών νοήτω»
(Δηλαδή δεν ήταν μόνο έτοιμος ο Τσίπρας. Ήταν και οι δανειστές που τον περίμεναν με ανοιχτές αγκάλες!)
Μπορούσαν εκατό φορές καλύτερα
Διότι: «Οι Έλληνες είναι όρθιοι και έτοιμοι να διεκδικήσουν και να επιβάλουν τη σωτηρία της χώρας τους. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κάνει πολιτική πράξη έναν νέο πατριωτισμό. Για τη κοινωνική σωτηρία. Για την εθνική αναγέννηση. Για την αξιοπρέπεια του λαού μας. Με το λαό όρθιο στο πλάι του, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της ιστορίας. Με την ψήφο του λαού να ασκήσουμε την κυβερνητική εξουσία. Για πρώτη φορά στην ιστορία. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, λένε μερικοί. Λοιπόν ναι. Ιδού η Ρόδος. Και το πήδημα σε λίγες μέρες, με την ώθηση του ελληνικού λαού. Με τη δική σας ώθηση».
Φυσικά, αφού:
«Μπορούμε εκατό φορές καλύτερα από τους επαγγελματίες της εξουσίας. Χίλιες φορές καλύτερα από τους προαγωγούς της διαπλοκής. Χιλιάδες φορές καλύτερα από τα τζάκια και τις δυναστείες. Και μπορώ να αναλάβω μια δέσμευση μπροστά σας: Τη δέσμευση ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Τη δέσμευση ότι θα πορευτούμε όχι μόνο για το λαό, αλλά με το λαό. Γιατί αυτός είναι η μόνη μας δύναμη. Σας λέω λοιπόν: Θα καταργήσουμε τα μνημόνια και το καθεστώς δουλοπαροικίας που έχει επιβληθεί στη χώρα. Με αποφασιστικότητα και σύνεση. Θα εφαρμόσουμε στο ακέραιο το πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Που θα ανακουφίσει την κοινωνία από την τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Που θα βοηθήσει την οικονομία να πάρει ξανά μπροστά. Που θα αντιμετωπίσει την κοινωνική μάστιγα της ανεργίας. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι η ιδρυτική πράξη της συμμαχίας μας με την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, για την ανόρθωση της χώρας. Το λέω και το εννοώ».
(Καταλάβατε; Μπορούσε εκατό και χιλιάδες φορές. Το έλεγε και το εννοούσε!)
-18 Ιανουαρίου 2015, συνέντευξη Τσίπρα στο «Έθνος της Κυριακής»:  «Δεν έχουμε αυταπάτες για το τι θα παραλάβουμε. Γι’ αυτό δουλεύουμε και προετοιμαζόμαστε όσο μπορούμε καλύτερα. Ταυτόχρονα όμως έχουμε όμως ξεκαθαρίσει και ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα εφαρμοστεί, γιατί είναι πλήρως και πολύ προσεκτικά κοστολογημένο, δεν εξαρτάται από εξωτερική χρηματοδότηση και μπορεί να υλοποιηθεί με δικούς μας πόρους. Σας διαβεβαιώνω λοιπόν ότι έχουμε προσέξει πάρα πολύ σε τι δεσμευόμαστε και απέναντι σε ποιους. Και ο λαός, που δεν ζει στα σύννεφα, το αντιλαμβάνεται και το εκτιμά».
(Εντάξει;)
-21 Ιανουαρίου 2015, ομιλία Τσίπρα στην Πάτρα: «Τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη έτοιμα. Ανάμεσά τους είναι:
 i. H επαναφορά του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα €751 για όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
ii. Η 13η σύνταξη τα Χριστούγεννα, για όσους έχουν σύνταξη έως €700.
iii. H εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης».
-10 Φεβρουαρίου 2015, Τσίπρας στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων: «Το μνημόνιο ακυρώθηκε από τη λαϊκή ετυμηγορία. Δεν ζητάμε επιπλέον χρήματα, μόνο τεχνικές διευκολύνσεις. Η πορεία της ανασυγκρότησης της πατρίδας μας θα είναι μακρόχρονη. Έχουμε σχέδιο ρεαλιστικό, έχουμε στρατηγική διαπραγματευτική. Η αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησής μας είναι να τιμήσει και να εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές προγραμματικές μας δεσμεύσεις, με πλήρη σεβασμό στη λαϊκό βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε με την ψήφο του λαού μας στις πρόσφατες εκλογές. Δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική μας κυριαρχία, τη λαϊκή κυριαρχία, τη λαϊκή εντολή της 25ης του Γενάρη. Η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του μνημονίου. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο έτοιμο, δεν το φτιάχνει τώρα».
Με λίγα λόγια και έτοιμοι ήταν και σχέδιο είχαν και βέβαιοι δήλωναν πως οι δανειστές θα… υποχωρούσαν – ενώ σήμερα παραδέχονται πως δεν έλαβαν υπ’ όψη τους συσχετισμούς των δυνάμεων.
«Να παραδεχτώ ότι ξεγελάστηκα»
Οπότε, άρχισαν να το γυρίζουν…
-Συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα στο Σταρ, στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου (27 Απριλίου 2015): «Και τα λάθη και οι παραλείψεις στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης είναι». Διαχώρισε μάλιστα τα λάθη σε «λάθη εγκληματικά», «λάθη από την πίεση» και «λάθη επειδή σε παραπλανούν». Και δήλωσε ότι παραπλανήθηκε από τους εταίρους. «Να παραδεχτώ ότι ξεγελάστηκα», είπε, μιλώντας για «μια νέα κυβέρνηση που δεν είχε εμπειρία»!
-Στις 14 Απριλίου 2015, ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας στον «Γκάρντιαν», είπε: «Υπάρχουν κάποια προβλήματα που θα περίμενε κανείς από μια νεαρή κυβέρνηση χωρίς εμπειρία».
Ούτε τη φορολογική τους δήλωση!
-Στις 29 Απριλίου 2015, η κ. Βαλαβάνη δήλωσε στη Βουλή: «Είμαι οικονομολόγος μακροοικονομίας. Ούτε τη φορολογική μου δήλωση δεν έκανα μόνη μου και τώρα αναγκάζομαι να τα μαθαίνω όλα με τον πιο δύσκολο τρόπο».
-Επίσης στις 29 Απριλίου, ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας στο «Κόκκινο» παραδέχθηκε: «Μόνο ένας από όλο το υπουργικό συμβούλιο είχε εμπειρία, Μαθαίνουμε από τις εμπειρίες και τα λάθη μας».
-Στις 2 Μαΐου 2015, όταν ανέλαβε τον συντονισμό της (βαπτισμένης) «ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης», ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε στην εφημερίδα «Επένδυση» ότι  υπάρχουν δυσλειτουργίες και κενό συντονισμού το οποίο προτίθεται να καλύψει. Όπως είπε, ήταν «λάθος» ότι η κυβέρνηση παρέμεινε στη προφορική διαβεβαίωση για χρηματοδότηση στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.
-Στις 7 Μαΐου 2015, μιλώντας στο 1ο Συνέδριο Επιχειρηματικότητας της «Ναυτεμπορικής», ο κ. Τσακαλώτος επανήλθε: «Νομίζω ότι αυτοί που λένε ότι υπήρχε καθυστέρηση γιατί δεν ήμαστε έτοιμοι, δεν είχαμε ιδέες, δεν είχαμε προτάσεις συγκεκριμένες, νομίζω ότι σε ό,τι λένε υπάρχει μια βάση αλήθειας. Όταν μια καινούργια κυβέρνηση έρχεται στην εξουσία, ιδιαίτερα όταν ήταν εντελώς εκτός πολιτικού συστήματος, έχει και μια έλλειψη και τεχνογνωσία και τεχνοκρατική βοήθεια δεν έχει».
-Δυο μέρες αργότερα, ο κ. Δραγασάκης, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», (9 Μαΐου 2015), παραδεχόταν: «Είναι (οι 100 πρώτες ημέρες) ένα τεστ αντοχής και του λαού και της κυβέρνησης, η οποία βρέθηκε σε έναν κλοιό πιέσεων».
-14 Ιουλίου 2015, Τσίπρας στην ΕΡΤ:  «Εξήγησα στον ελληνικό λαό για ποιους λόγους πάω σε δημοψήφισμα. Μπορείτε να με κατηγορήσετε ότι είχα αυταπάτες, όχι ότι είπα ψέματα. Είπα στο λαό ότι δεν κάνω δημοψήφισμα για να φύγουμε από το ευρώ αλλά για να έχω δύναμη για καλύτερη συμφωνία».
-29 Ιουλίου 2015, συνέντευξη Τσίπρα Στο Κόκκινο:  «Το «ΟΧΙ» στην κακή συμφωνία και άρα «ΝΑΙ» σε μια καλύτερη. Δεν ήταν «ΟΧΙ» στο ευρώ, «ΝΑΙ» στη δραχμή. Να πούμε τα «σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη». Και εγώ, κύριε Αρβανίτη, μπορεί να με κατηγορήσει κανείς ότι είχα λάθος εκτιμήσεις, λάθος υπολογισμούς, αυταπάτες, όμως σε κάθε στιγμή και σε κάθε βήμα – και νομίζω δεν το έχει κάνει άλλος αυτό - έλεγα τα πράγματα με το όνομά τους».
(Σα να μην ήταν και πολύ έτοιμος, έ;)
-7 Σεπτεμβρίου 2015, Τσίπρας στη ΔΕΘ: «Το 2016 θα είναι το έτος Ελλάδας – Ρωσίας. Ίσα – ίσα πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την πολιτική. Τώρα κάποιοι άλλοι που ενδεχομένως είχαν άλλου είδους αυταπάτες, ότι η Ρωσία είναι συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης, ας κάτσουν να τα λύσουν αυτά τα προβλήματα, δεν με αφορά. Εγώ δεν είχα ποτέ τέτοια αυταπάτη. Ήξερα τι θέλω και ξέρω τι θέλω».
(Λίγο μετά… ξαναετοιμάστηκε!)
-8 Οκτωβρίου 2015, ομιλία Τσίπρα επί των προγραμματικών δηλώσεων: «Αλήθεια, αναρωτιέμαι: Με βάση την υποχρέωση που είχε η χώρα για πρωτογενές πλεόνασμα 3% μέσα στο 2015, πόσα νέα μέτρα χρειαζόταν να πάρετε για να πιάσετε αυτόν το στόχο; Τη στιγμή μάλιστα που στελέχη σας έχουν σε ανύποπτο χρόνο δημοσίως παραδεχθεί –ο κ. Σταϊκούρας, αν δεν κάνω λάθος- ότι δεν θα είχατε να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις το Φλεβάρη του ’15. Γι’ αυτό άλλωστε και επισπεύσατε την προεδρική εκλογή, τη φέρατε Δεκέμβρη αντί για Φλεβάρη και πήρατε τη δίμηνη μόνο παράταση, γιατί νομίσατε, υπολογίσατε ότι θα ξεμέναμε εμείς το Φλεβάρη κι έτσι θα γινόταν πράξη το σχέδιο της πολύ σύντομης παρένθεσης».
-25 Απριλίου 2017, συνέντευξη Τσίπρα στον Αντέννα και στον Ν. Χατζηνικολάου: «Εγώ, κύριε Χατζηνικολάου, προτιμώ να πω τα πράγματα ως έχουν. Και λέω, λοιπόν, ότι είμαι ίσως ο πρώτος πολιτικός που είχα την ευθύνη να βγω και να πω ότι είχα αυταπάτες την προηγούμενη περίοδο, ότι η Ευρώπη αυτή μπορεί να αλλάξει χωρίς συμμαχίες, χωρίς δουλειά μεγάλη. Και το είπα. Και έχω πάρει το κόστος γι’ αυτό. Όλοι λένε «δεν ντρέπεσαι να λες τέτοια πράγματα»; Ναι, το είπα, όμως. Πίστευα, πράγματι, ότι με τη μεγάλη πολιτική ανατροπή στην Ελλάδα, με το λαϊκό ξεσηκωμό που υπήρξε στη χώρα μας, θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το δίκιο στην Ευρώπη. Πέσαμε σε τοίχο. Άλλαξε, όμως, η εικόνα της χώρας, κύριε Χατζηνικολάου, όλα αυτά τα δύο χρόνια. Ακόμη και αυτή η μάχη δεν δόθηκε εν αδίκω. Σήμερα δεν λένε όλοι οι Ευρωπαίοι «οι τεμπέληδες οι Έλληνες», ούτε «η διεφθαρμένη τους κυβέρνηση». Και βλέπουμε ότι σήμερα έχουμε μια χώρα, η οποία γίνεται το επίκεντρο των εξελίξεων. Την επισκέπτονται όλοι οι μεγάλοι ηγέτες. Είχαμε τη Σύνοδο του Νότου, που ήταν δική μας στρατηγική, η οποία μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αλλαγή της Ευρώπης. Και έχουμε μια χώρα που πατά στα πόδια της, κοιτάζει με αξιοπρέπεια μπροστά, είναι πόλος σταθερότητας και πεδίο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και, ναι, μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να βγει από αυτή την επιτροπεία, στην οποία μας έβαλαν αυτοί που λεηλάτησαν και χρεοκόπησαν τη χώρα και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ».
Και ενώ τον Δεκέμβριο του 2014 πανηγύριζαν για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, στις 3 του περασμένου Ιουλίου (2019 πιά), στη συνέντευξή του στον Σκάι, ο κ. Τσίπρας είπε: «Ο κ. Σαμαράς με επιλογή του δεν έκανε τίποτε για να ολοκληρώσει την πέμπτη αξιολόγηση, έκανε έναν ανασχηματισμό με λαϊκιστικά πρόσωπα, κατέβασε τα μολύβια και στην συνέχεια επίσπευσε την προεδρική εκλογή με την σκέψη να δημιουργήσει αριστερή παρένθεση. Υπήρξε επιλογή από την πλευρά του τότε πρωθυπουργού να οδηγηθεί η χώρα σε αυτές τις εξελίξεις».
Βγαίνει τελικά κάποιο συμπέρασμα; Ήταν έτοιμος ή όχι; Ήθελε επίσπευση της προεδρικής εκλογής ή όχι;
Να ρίξουμε κορώνα γράμματα…