2.10.19

Αυστηρά διαβήματα της Ελλάδας για μη τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών


Ιδιαίτερα ενοχλημένη είναι η Αθήνα με τη στάση των Σκοπίων απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς δεν φαίνεται να την τηρούν, χρησιμοποιώντας τον Ήλιο της Βεργίνας και τη λέξη «μακεδονικό» σε διάφορα προϊόντα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real news, η ελληνική πλευρά εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της με δύο επίσημα διαβήματα διαμαρτυρίας το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, ενώ υπήρξε και συνάντηση του πρέσβης, Δημήτριου Γιαννακάκης, με τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ

«Αφ' ης στιγμής η συμφωνία έχει κυρωθεί από τα δύο Κοινοβούλια, το πρόβλημα έγκειται όχι στην εφαρμογή της αλλά ακριβώς στο ότι δεν εφαρμόζεται. Οκτώ μήνες μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, οι Αρχές των Σκοπίων όχι απλώς δεν έχουν προχωρήσει σε ταχεία εφαρμογή των όρων της συμφωνίας, αλλά ακόμα δεν έχουν δώσει ολοκληρωμένη πληροφόρηση ως προς το χρονοδιάγραμμα και τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν τα Σκόπια, με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να μη γνωρίζει τι πρέπει να περιμένει», ανέφερε στην εφημερίδα υψηλόβαθμος κρατικός αξιωματούχος.
Έως σήμερα η θέση της ελληνικής πλευράς ήταν ότι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, για κομβικής σημασίας ζητήματα εξακολουθεί να καταγράφεται μηδενική πρόοδος.
Η Αθήνα προειδοποίησε ξεκάθαρα τα Σκόπια ότι πρέπει να εφαρμόσουν έμπρακτα και χωρίς περιστροφές τα άρθρα 8.2 (περί ανάδειξης της ελληνικότητας των αρχαίων Μακεδόνων) και 8.3 (περί αφαίρεσης του Ήλιου της Βεργίνας) της συμφωνίας και να πάψουν να αναλώνονται σε συμβολικές κινήσεις τον Οκτώβριο, στο παρα πέντε της συνόδου.

Οι δικαιολογίες

Οι δικαιολογίες, που προέβαλε η γειτονική χώρα δεν προκάλεσαν στο ελληνικό στρατόπεδο αισιοδοξία για επιτάχυνση. Οι αξιωματούχοι της Βόρειας Μακεδονίας δεν αμφισβήτησαν τις καθυστερήσεις αλλά τις απέδωσαν στην...αναβλητικότητα των Βαλκανίων και στην αδικαιολόγητη πεποίθηση ορισμένων ότι, η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να αρχίσει μετά την παρέλευση του εξαμήνου.

Για την ελληνική πλευρά, πάντως ως ιδιαιτέρως σημαντική αξιολογείται η έλλειψη βούλησης τμήματος της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο διερωτάται γιατί να πρέπει να αναλάβει τέτοιο πολιτικό κόστος εφόσον δεν έχει εξασφαλιστεί το ότι η ΕΕ θα δώσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Οι παρεμβάσεις που θέλει η Ελλάδα

Η ελληνική πλευρά έχει ήδη επισημάνει συγκεκριμένα μνημεία στην πόλη των Σκοπίων αλλά και παραδείγματα τα οποία χρήζουν παρεμβάσεων. Μεταξύ άλλων:
- Τα αγάλματα των οκτώ Αρχαίων Μακεδόνων βασιλέων στη Γέφυρα των Πολιτισμών στο κέντρο των Σκοπίων
- Το μνημείο της Λυδίας της Φιλιππησίας
- Το μνημείο για τα παιδιά – πρόσφυγες σε πλατεία απέναντι από τη Βουλή. Η ελληνική πλευρά υπενθύμισε ότι το 2016 τοποθετήθηκε εκεί πινακίδα με τον Ήλιο της Βεργίνας και με την απαράδεκτη αναφορά σε «γενοκτονία των Μακεδόνων» στην Ελλάδα
- Ο Ήλιος της Βεργίνας σε κεντρικό δρόμο των Σκοπίων. Η άλλη πλευρά ισχυρίζεται ότι πρόκειται για ιδιωτικό χώρο
-Τεράστια πινακίδα σε κτίριο με τίτλο «Αρχαιολογικό Μουσείο της Μακεδονίας».
Παράλληλα στο διάβημά της η ελληνική πλευρά επεσήμανε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν κατά καιρούς προκληθεί προβλήματα σε Διεθνείς Εκθέσεις στις οποίες η γειτονική χώρα αναγραφόταν σε πινακίδες ή κείμενα ως «Μακεδονία» αλλά και το γεγονός πως σε αθλητικές διοργανώσεις οι αποστολές της Βόρειας Μακεδονίας χρησιμοποιούν στολές με τα διακριτικά «Μακεδονία».