23.10.19

ΕΚΤΑΚΤΟ - Συρία: Τα ρωσικά στρατεύματα μπήκαν στην εμβληματική Κομπάνι - Οι Τούρκοι περιορίστηκαν σε μια μικρή λωρίδα

O ρωσικός Στρατός μπήκε στο εμβληματικό Κομπάνι σε εκτέλεση της συμφωνίας Ρωσίας-Τουρκίας στο Σότσι, προκειμένου να μην υπάρξει κανένα περιθώριο για τους Τούρκους να εισβάλλουν στην πόλη η οποία απέχει λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα Συρίας και Τουρκίας

Οι Ρώσοι έγιναν δεκτοί σαν σωτήρες, καθώς η αμιγώς κουρδική πόλη είχε εγκαταλειφθεί από τους Αμερικανούς στρατιώτες στο έλεος των τουρκικών στρατευμάτων που ήταν θέμα ωρών να μπούν σε αυτή και να ξεκινήσουν το γνωστό... έργο των Τούρκων: Σφαγές, λεηλασίες, βιασμούς κλπ.
Στην ανακοίνωση του ρωσικού Γενικού Επιτελείου αναφέρεται ότι «Κατά την πορεία της φάλαγγας οι κάτοικοι των κατοικημένων περιοχών χαιρετούσαν τους Ρώσους στρατιώτες».
Οι Ρώσοι διοικητές συναντήθηκαν με τους Κούρδους επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης της πόλης Κομπάνι, τους ανέφεραν ότι πλέον εγγυώνται την ασφάλειά τους, ότι πρέπει να παραδοθεί ο βαρύς οπλισμός στην συριακή διοίκηση (το 2011 η συριακή κυβέρνηση είχε μοιράσει στους Κούρδους της περιοχής όπλα για να αμυνθούν κατά του ISIS), καθώς δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος από το ISIS, αλλά θα παραμείνει ο έλεγχος της εσωτερικής ασφάλειας στις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας.
Το πλέον θετικό είναι ότι ο τουρκικός έλεγχος περιορίζεται σε μία ζώνη μήκους 125 περίπου χλμ. και πλάτους 32 χλμ. που ορίζεται δυτικά από το Τελ Αμπιάντ και ανατολικά από το Ρας Αλ Άιν, αντί των 600 χλμ, που ήταν η αρχική στόχευση της Αγκυρας.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που του ετέθη αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της Γερμανίας για την δημιουργία ζώνης ασφαλείας στην βόρειο Συρία η οποία θα ελέγχεται από διεθνείς δυνάμεις, είπε ότι «Δεν είναι επίκαιρη μετά τις αποφάσεις που έλαβαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της συνάντησης τους στο Σότσι».
Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Αννεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ είχε προτείνει τη Δευτέρα, τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας υπό τον έλεγχο διεθνών δυνάμεων στην βόρειο Συρία με την συμμετοχή της Ρωσίας και της Τουρκίας.
Σιγά μην έδιναν στην Γερμανία και στην γεωστρατηγικά «πεθαμένη» ΕΕ και τον έλεγχο της ζώνης...
pronews