Πάντως τα "sportex" του πάνε τρέλα!!! Juan |
Μπορεί οι Σκοπιανοί να ξαφνιάστηκαν απ΄την απόφαση των Ευρωπαίων να μην τους δώσουν το πράσινο φως για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη στην περίπτωση της Αλβανίας. Οι Αλβανοί, είχαν να ξεπεράσουν τον σκόπελο της Γαλλίας και της Ολλανδίας που εδώ και αρκετό καιρό είχαν δείξει τις προθέσεις τους στο σενάριο ένταξης της Αλβανίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην δημιουργηθούν υψηλές προσδοκίες απ' την κυβέρνηση Ράμα και κατ' επέκταση δεν εκτέθηκε από το αποτέλεσμα.
Ένα απροσδόκητο επικοινωνιακό δώρο στον Ράμα έκανε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αιτιολόγησε την αρνητική απόφαση για Αλβανία και Σκόπια λέγοντας πως υπάρχουν ζητήματα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για δώρο διότι την στιγμή που όλοι κατακρίνουν την Αλβανία πως δεν κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η ΕΕ και αυτός είναι σοβαρός λόγος να της αρνηθούν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Γάλλος Πρόεδρος δεν κάνει καμία αναφορά σε αυτό και επικαλείται προβλήματα στην ΕΕ. Αυτό το δώρο ο Ράμα φυσικά και δεν το άφησε ανεκμετάλλευτο και τις αμέσως επόμενες ώρες μιλώντας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας του ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Και η Ελβετία να ήταν στην θέση μας δεν θα λάμβανε θετική απάντηση».
Εκτιμούμε πως η τοποθέτηση του Μακρόν είχε ως στόχο να λειτουργήσει και ως σωσίβιο για τους Ράμα και Ζάεβ.
Για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα η έκβαση αυτή είναι βαρύνουσας σημασίας διότι τα τελευταία χρόνια ο μοναδικός μοχλός πίεσης κατά της Αλβανίας ήταν η Ευρωπαϊκή της προοπτική. Σίγουρα είναι άξιο απορίας πως έφτασε η ελληνική εξωτερική πολιτική να μην έχει άλλους μοχλούς πίεσης κατά της Αλβανίας δυστυχώς όμως αποτελεί γεγονός. Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Βορειοηπειρώτες, είναι αυτά το οποία επεσήμανε και ο κ. Μητσοτάκης στην συνάντηση του με τον Ράμα, το περιουσιακό και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.
Το περιουσιακό πρόβλημα είναι αυτό που δημιουργεί τακτικά τριγμούς ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία και είναι λίγο πολύ γνωστό, το θέμα της αυτοδιάθεσης των Βορειοηπειρωτών όμως θα έλθει εκ νέου στο προσκήνιο σε περίπου έναν χρόνο όπου θα διενεργηθεί η απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία. Λαμβάνοντας υπόψιν τις τακτικές που ακολουθήθηκαν κατά την απογραφή του 2011 θεωρούμε δεδομένο πως θα υπάρξουν νέες μεθοδεύσεις ώστε να παρεμποδίσουν τα μέλη της ΕΕΜ να δηλώσουν ελεύθερα πως είναι Έλληνες.
Η Αλβανία λοιπόν στην παρούσα χρονική περίοδο δικαίως εισέπραξε αρνητική απόφαση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, το καλό της ΕΕΜ όμως είναι να μην σβήσει το όνειρο της Ευρώπης για την Αλβανία.