Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ιδιαίτερα παρατηρητικός για να καταλάβει πως ο χριστιανισμός (τουλάχιστον στη Δύση) έχει χάσει την δυναμική του. Αυτό οφείλεται τόσο σε εσωτερικά λάθη και «αδιαφορία» των πιστών όσο και σε εξωτερικούς παράγοντες.
Βέβαια ο σοφός λαός λέει πως εκτιμάς κάτι όταν σταματήσεις να το έχεις και δυστυχώς μία έκθεση αναφέρει πως κινούμαστε προς τα εκεί, δηλαδή στο διωγμό του χριστιανισμού.
Σήμερα, 245 εκατομμύρια Χριστιανοί διώκονται σε 144 χώρες. Πέρυσι, υπήρχαν 215 εκατομμύρια στην αντίστοιχη έρευνα, δηλαδή σήμερα προστέθηκαν περισσότερα από 30 εκατομμύρια.
Πέρυσι, 4.136 χριστιανοί σκοτώθηκαν για την πίστη τους. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα 11 άνθρωποι πεθαίνουν επειδή είναι οπαδοί της χριστιανικής πίστης. Ένας στους 9 Χριστιανούς αντιμετωπίζει δυσκολίες με την ελευθερία της θρησκείας του, ξεκινώντας από την παραβίαση των δικαιωμάτων του και καταλήγοντας σε άμεση σωματική βία.
Αυτά τα στοιχεία μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν από τους συντάκτες της έκθεσης «Παρακολούθηση της θρησκευτικής ελευθερίας στον σύγχρονο κόσμο», η παρουσίαση της οποίας έλαβε χώρα στις 24 Οκτωβρίου στο κέντρο Τύπου του «Russia Today».
«Σήμερα βλέπουμε μια δεκαπλάσια μείωση του χριστιανικού πληθυσμού του Ιράκ, μια διπλή μείωση του χριστιανικού πληθυσμού της Συρίας, μια σχεδόν πλήρη μείωση των χριστιανών στη Λιβύη. Η διεθνής κοινότητα, αν και αναγνωρίζει το υπάρχον πρόβλημα, δεν ανταποκρίνεται αρκετά σε αυτό», τόνισε ο αρχιερέας Σεργκέι Zvonarev, γραμματέας του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.
Η έκθεση «Παρακολούθηση της θρησκευτικής ελευθερίας στον σύγχρονο κόσμο» προετοιμάστηκε από τη Ρωσική Ένωση Θρησκευτικής Ελευθερίας (RARS), είναι η πέμπτη συνεχιζόμενη μελέτη και διαφέρει σημαντικά από τις προηγούμενες, δήλωσε ο πρόεδρος του RARS, Αl. Kudryavtsev. Η παρούσα έκθεση είναι «πιο αναλυτική», αναλύει τις τάσεις και τις σημαντικότερες παραβιάσεις στον τομέα των θρησκευτικών ελευθεριών σε σχέση με συγκεκριμένα κράτη.
Ο Α. Kudryavtsev υπενθύμισε ότι το 2015, με πρωτοβουλία της Ρωσίας, του Βατικανού και του Λιβάνου, στο περιθώριο της 28ης Συνόδου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, 65 κράτη ενέκριναν μια δήλωση προς υποστήριξη των χριστιανικών και άλλων κοινοτήτων, ιδίως στη Μέση Ανατολή. Αυτό υπαγορεύθηκε από την καταστροφική κατάσταση των Xριστιανών της Μέσης Ανατολής.
Οι ηγέτες των χωρών που διώκουν τον χριστιανικό πληθυσμό είναι η Βόρεια Κορέα, το Αφγανιστάν, η Σομαλία και ο επικεφαλής αυτού του καταλόγου, σύμφωνα με την αξιόλογη οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Open Doors» είναι το Πακιστάν, συνέχισε ο Kudryavtsev. Δυστυχώς, η «κοντά μας πολιτικά Ινδία» δεν ξεφεύγει από αυτό τον κατάλογο, όπου η κλιμάκωση της αντιχριστιανικής μισαλλοδοξίας οφείλεται στον ριζοσπαστισμό των ινδουιστών.
Παρόμοια τάση παρατηρείται και στον βουδιστικό κόσμο, ιδίως στο Μπουτάν και την Μυανμάρ, καθώς και στη Σρι Λάνκα, όπου πραγματοποιήθηκαν σειρές τρομοκρατικών επιθέσεων στις 21 Απριλίου του τρέχοντος έτους κατά τον εορτασμό του Πάσχα. Ακόμη και στην «Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας που είναι φιλική προς εμάς» υπάρχουν προβλήματα με τις δραστηριότητες των χριστιανικών εκκλησιών, συμπεριλαμβανομένων των Ορθοδόξων: στο Πεκίνο υπάρχει ναός μόνο στην επικράτεια της πρεσβείας. Υπάρχει μόνο ένας ναός στο Χάρμπιν. Μετά το θάνατο του ιερέα που υπηρετούσε σε αυτόν, δεν υπήρξε κάποιος που να τον αντικαθιστά: σύμφωνα με τους κινεζικούς νόμους, μόνο ένας Κινέζος πολίτης μπορεί να είναι κληρικός.
Ωστόσο, η Open Doors, συνέχισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου RARS, «δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον πειρασμό» και συμπεριέλαβε τη Ρωσία στον κατάλογο των 50 χωρών με υψηλό επίπεδο δίωξης των χριστιανών, αλλά «δεν συμπεριέλαβε την Ουκρανία»!!!
Ο πάστορας Oleg Goncharov σημείωσε τη μοναδικότητα της παρακολούθησης των στοιχείων της RARS. Αξιοσημείωτο είναι πως συμμετέχουν σε αυτό εκπρόσωποι διαφορετικών θρησκειών και δογμάτων.
«Μερικές φορές παράγοντες όπως ο εθνικισμός και το κομμουνιστικό καθεστώς, όπως στη Βόρεια Κορέα, ενώνονται με τον εξτρεμισμό», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του RARS. «Βλέπουμε ότι σήμερα σε ορισμένες χώρες – τη Συρία, τη Νιγηρία, την Κένυα, η γενοκτονία του χριστιανικού πληθυσμού κορυφώνεται κυριολεκτικά».
Το δεύτερο πρόβλημα που εξετάζεται στην έκθεση είναι η πίεση της κοσμικής κοινωνίας στις θρησκευτικές οργανώσεις, η οποία εκδηλώνεται κυρίως στις χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.
Ο π.Sergiy Zvonarev έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στο πρόβλημα του «επιθετικού λαϊκισμού στις χώρες του δυτικού κόσμου».
Σήμερα, παραβιάζονται τα δικαιώματα των θρησκευτικών κοινοτήτων στο δημόσιο χώρο. Το 23% του πληθυσμού των ΗΠΑ, που είναι παραδοσιακά χριστιανική χώρα, λέει ότι η πίστη δεν παίζει κανένα ρόλο στη ζωή τους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 49% του πληθυσμού λέει ότι η θρησκεία δεν είναι σημαντική για αυτούς. Ο αριθμός των πιστών μειώνεται στη Δανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία.
https://www.pronews.gr/