6.9.19

Tα λάθη που κάνουμε και τα εκμεταλλεύονται οι διαρρήκτες

Πώς θα προστατέψω καλύτερα το σπίτι μου από επίδοξους διαρρήκτες; Το θέμα δεν απασχολεί πια μόνο την καθημερινότητά μας, αλλά και…
πανεπιστημιακές έρευνες! 
Το πανεπιστήμιο του Κεντάκι δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες μία έρευνα σχετικά με τα εννέα πιο συνηθισμένα «λάθη» που κάνει ο καθένας μας και τα εκμεταλλεύεται ο διαρρήκτης για να βάλει στο στόχαστρο το δικό μας σπίτι ή διαμέρισμα. Τα λάθη προς αποφυγή δημοσιεύτηκαν κατά σειρά προτεραιότητας, ώστε να γνωρίζουμε τι πρέπει να προσέχουμε περισσότερο.

1. Αφήνουμε ανοιχτή ή ξεκλείδωτη την πόρτα του γκαράζ. Ακόμα κι αν εμπιστευόμαστε τον συναγερμό, στο γκαράζ υπάρχουν σχεδόν πάντα χρήσιμα «εργαλεία» που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας για να μπει στο σπίτι.
2. Κρύβουμε κλειδιά σε γλάστρες, χαλάκια κτλ. Ο διαρρήκτης μπορεί κάλλιστα να παρακολουθήσει τις κινήσεις τις δικές μας ή οποιουδήποτε γνωρίζει για τα κλειδιά και τα χρησιμοποιεί για να μπει στο σπίτι, έτσι ώστε να μπει κι αυτός σαν… κύριος.
3. Αφήνουμε σκάλες έξω από το σπίτι ή σε μέρη που δεν είναι κλειδωμένα. Η σκάλα μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο παράθυρο, απ’ όπου δεν θα περιμέναμε ποτέ να «επισκεφτεί» διαρρήκτης το σπίτι μας.
4. Εμπιστευόμαστε υπέρ του δέοντος τον συναγερμό ή χρησιμοποιούμε βουβό συναγερμό. Ο διαρρήκτης μπορεί να υπολογίσει ότι είτε η εταιρεία security, είτε η αστυνομία θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα λεπτά για να φτάσουν στο σπίτι και στο διάστημα αυτό μπορούν ανενόχλητοι να κάνουν τη δουλειά τους.
5. Αφήνουμε τα δέντρα κοντά στο σπίτι να μεγαλώσουν πολύ. Από τα δέντρα κάποιος ευέλικτος διαρρήκτης μπορεί να σκαρφαλώσει σε παράθυρα, μπαλκόνια ή σοφίτες και να μπει στο σπίτι από εκεί που δεν τον περιμένουμε, στην κυριολεξία.
6. Σβήνουμε όλα τα φώταγύρω από το σπίτι. Ακόμα κι ένα μικρό φως στην είσοδο ή στο παράθυρο θα αποθαρρύνει πολλούς, διότι η προσπάθειά τους να μπουν στο σπίτι θα είναι πολύ περισσότερο ορατή.
7. Εμπιστευόμαστε απόλυτα τη φύλαξη του σπιτιού μας στο σκύλο. Ενας συνηθισμένος και μη εκπαιδευμένος σκύλος φοβάται ανθρώπους με όπλα ή δελεάζεται από λιχουδιές που του προσφέρουν και δεν γαβγίζει όσο θα περιμέναμε, ώστε να καταλάβουμε τι συμβαίνει.
8. Αφήνουμε μεγάλα κουτιά ηλεκτρονικών συσκευών (τηλεοράσεις, ηχοσυστήματα, υπολογιστές κτλ.) εκτεθειμένα στα σκουπίδια μας. Ο παρατηρητικός διαρρήκτης παίρνει αμέσως το μήνυμα ότι στο χώρο μας βρίσκεται κάτι καινούργιο και… αξιόλογο για κλοπή.
9. «Ανεβάζουμε» φωτογραφίες και ποστάρουμε στο Facebookμε λεπτομέρειες κατά τη διάρκεια των διακοπών μας. Ετσι δίνουμε το μήνυμα ότι είμαστε εκτός σπιτιού (αν βάζουμε, μάλιστα, και ημερομηνία επιστροφής ακόμα χειρότερα…) και το ελεύθερο στον διαρρήκτη να ασχοληθεί με την ησυχία του με το πώς θα μπει.
pronews