4.9.19

Οι Ισραηλινοί "ξετρύπωσαν" τους τουρκικούς S-400


H «Image Satellite Intelligence», ή πιο γνωστή ως ISI που εμφανίζεται ως εταιρεία δορυφορικής εικόνας αλλά που στην ουσία αποτελεί ενεργό παρακλάδι των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας, από τον Ιούλιο του 2019 έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2019 φωτογράφισε την άφιξη και εγκατάσταση των ρωσικών συστοιχιών S-400 σε στρατιωτική βάση κοντά στην Άγκυρα. Πρόκειται για την αεροπορική βάση Μουρτνέντ.
(Πατήστε πάνω στη φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερες διαστάσεις και με επεξηγήσεις στα Ελληνικά):
Οι Ισραηλινοί έχουν καταγράψει με δορυφορικές εικόνες όλη τη διαδικασία αερομεταφοράς και στη συνέχεια εγκατάστασης των συστοιχιών αλλά και των υπολοίπων εγκαταστάσεων (ραντάρ κλπ) που διασφαλίζουν τη λειτουργία του αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Μέχρι στιγμής οι εκτοξευτήρες του συστήματος δεν έχουν φορτωθεί με τους αντίστοιχους πυραύλους, είτε διότι ακόμη οι Τούρκοι ειδικοί εκπαιδεύονται στο ηλεκτρονικό μέρος του οπλικού συστήματος, είτε διότι οι ίδιοι οι πύραυλοι φθάνουν σταδιακά στην Τουρκία με τα τελευταία cargo από τη Ρωσία.
Στις τρεις διαφορετικές δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η ISI, φαίνεται με ακρίβεια η διασπορά του υλικού των συστημάτων S-400 στην τουρκική βάση, οι θέσεις των ραντάρ πρόωρης αναγνώρισης, οι θέσεις των εκτοξευτήρων καθώς και τα επικουρικά οχήματα αλλά και οι αποθήκες όπου έχει εγκατασταθεί μέρος του υλικού.
Σύμφωνα με την άποψη των Ισραηλινών, η σημερινή εγκατάσταση στην αεροπορική βάση της Άγκυρας, ενδεχομένως να είναι προσωρινή και να λειτουργεί ως σχολή εκμάθησης των Τούρκων τεχνικών με σκοπό οι συστοιχίες να μεταφερθούν αργότερα σε μόνιμες θέσεις στην Τουρκία.

Οι δορυφορικές φωτογραφίες καλύπτουν ένα χρονικό διάστημα από τα τέλη Αυγούστου έως και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 2019. Σε οποιαδήποτε περίπτωση το σύστημα S-400 στην τουρκική αεροπορική βάση δεν είναι ακόμα λειτουργικό.

Η ισραηλινή ISI καταγράφει κατά τη διάρκεια του 24ωρου με δορυφόρους την στρατιωτική δραστηριότητα πάνω από την Εγγύς και Μέση Aνατολή, ειδικά δε τις στρατιωτικές δραστηριότητες στη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ, με λεπτομερή αναφορά, ακόμη και στις πιο μικρές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που αφορούν κυρίως τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης εκτός Περσίας. Ωστόσο η ίδια η ισραηλινή υπηρεσία καλύπτει όλο το έδαφος του Πακιστάν αλλά και της Κίνας καθώς και της Ρωσίας. Με λίγα λόγια οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν υπό 24ωρου βάσεως πλήρη εικόνα ακόμα και για τις πιο μικρές μεταβολές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε χώρες ισραηλινού ενδιαφέροντος αλλά και σε χώρες με τεράστιο στρατιωτικό ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ.
 Ένα μεγάλο μέρος αυτών των δορυφορικών φωτογραφιών είναι στη διάθεση του κοινού (προφανώς πρόκειται για επιλεγμένες φωτογραφίες). Προκαλεί εντύπωση η ποιότητα των φωτογραφιών καθώς και η επαναληπτικότητα της φωτογράφισης στρατιωτικών εγκαταστάσεων στον πλανήτη έτσι ώστε να μην υπάρχουν πιθανότητες απώλειας πληροφοριών για στρατιωτικές δραστηριότητες τρίτων χωρών.
zougla.gr