του Στέλιου Παπαθεμελή*
Από τους εφετινούς υποψηφίους (103.163) εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι 80.696. Από αυτούς το 25% των Γενικών Λυκείων και το 45% των ΕΠΑΛ μπήκαν στα πανεπιστήμια με βαθμολογία κάτω από τη βάση! Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και προκαλούν εις τους νουν έχοντας τρόμον… Δεν φαίνεται ωστόσο να ιδρώνει το αυτί κανενός αρμοδίου. Προφανώς τα παιδιά τους ανήκουν στους «επιτυχόντες».
Το πρόβλημα ότι εισάγουμε στα Ανώτατα Ιδρύματά μας όχι ευκαταφρόνητο αριθμό αγραμμάτων κάνει ακόμα πιο προβληματική την ούτως ή άλλως περίπλοκη και λαβυρινθώδη λειτουργία τους: «Η εκπαιδευτική χιονοστιβάδα προκαλεί τρόμο. Τρόμο, που ενισχύεται από μια κοινωνία η οποία έχει ανάγκη από εντατική προσπάθεια. Σε μια κοινωνία που πλήρωσε και πληρώνει ακριβά τις λεκτικές ακροβασίες και τις μετονομασίες. Η μετονομασία της ήσσονος προσπάθειας σε επιτυχία είναι καταστροφική για την εκπαίδευση»(Π. Κιμουρτζής, «Καθημερινή»,1/9/19). «Γόρδιο δεσμό» ονομάζει το ισχύον σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης (ΒΗΜΑ,1/9/19). Αναγνωρίζει μεν το αδιάβλητό τους (για τα ελλαδικά δεδομένα μεγάλο επίτευγμά μας και αυτό), αλλά συναριθμεί τα μείζονα μειονεκτήματά του: αναξιόπιστο, ασύδοτο - απομνημονευτικές ικανότητες των υποψηφίων υπερισχύουν των κριτικών - απάνθρωπο, άδικο (κρίνεται μόνο ένα 3ωρο και όχι η συνολική επίδοση στις τρεις τάξεις τού Λυκείου). Με κορύφωση τον αμιγώς φροντιστηριακό χαρακτήρα της Γ’ Λυκείου. Και ο καθηγητής παραπέμπει στα σημαντικά συμπεράσματα τού “Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία” (2009). Είναι όντως κατάντημα (με άριστα το 20) να μπαίνουν στα ΑΕΙ, μαθηματικός με 7,5 (πάλι καλά!), φιλόλογος με 4,2 (σας συμβαίνει να βλέπετε γραπτά φιλολόγου γεμάτα ορθογραφικά λάθη;) και οικονομικές επιστήμες με γραπτό 1 μονάδα (και περιμένουμε μετά να ορθοποδήσει η οικονομία μας!). Βιώνουμε την ώρα της απόλυτης απαξίωσης τού εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Τί Ελληνόπουλα να παιδαγωγήσει και να διαπλάσει ένα τέτοιο χρεοκοπημένο σύστημα; Μη μιλήσουμε τώρα για τον επικυρίαρχο εθνομηδενισμό και το κλίμα ηττοπάθειας και εθνικής παραίτησης που οικοδομεί αυτός. Διαβάζουμε και συγκλονιζόμαστε «Το Ελληνόπουλο» του Βίκτωρος Ουγκώ, ποίημα που εμπνεύστηκε ο διάσημος Γάλλος μετά τη Σφαγή τής Χίου και απέδωσε στη γλώσσα μας ο Κωστής Παλαμάς:
«Τοῦρκοι διαβῆκαν. Χαλασμός, θάνατος πέρα ὡς πέρα. ῾Η Χίο, τ’ ὁλόμορφο νησί, μαύρη ἀπομένει ξέρα, (…) -Φτωχὸ παιδί, ποὺ κάθεσαι ξυπόλυτο στὶς ράχες γιὰ νὰ μὴν κλαῖς λυπητερά, τ' ἤθελες τάχα νά ̓χες, (…) Μὴ τὸ πουλὶ ποὺ κελαϊδάει στὸ δάσος νύχτα μέρα καὶ μὲ τὴ γλύκα του περνάει καὶ ντέφι καὶ φλογέρα; Τί θὲς κι ἀπ' ὅλα τ' ἀγαθὰ τοῦτα; Πὲς! Τ' ἄνθος, τὸν καρπό; Θὲς τὸ πουλί; -Διαβάτη, μοῦ κράζει τὸ ᾽Ελληνόπουλο μὲ τὸ γαλάζιο μάτι· Βόλια, μπαρούτη θέλω, νά!». Μακάρι να μπορέσει το Ελληνόπουλο των πρόσφατων Πανελληνίων Εξετάσεων, ασχέτως της κριτικής που ασκούμε, να φωνάξει: «βόλια, μπαρούτι, θέλω, να!». Τα είπε πολύ… «σημιτικά» ο Κυριάκος στο Βερολίνο: «Ευχαριστώ τους Γερμανούς», όπως ο άλλος «ευχαριστώ τους Αμερικανούς». Τότε για το όνειδος των Ιμίων, τώρα για την ντροπή των Μνημονίων. Ξέχασε ο πρωθυπουργός μας ότι, όπως μαρτυρεί το Ινστιτούτο Leibniz, η Γερμανία κέρδισε από την ελληνική κρίση τουλάχιστον 100 δισ. €. Δεν έχουμε κανένα λόγο να ευχαριστήσουμε κανένα γερμανό που άλλωστε, αν κρίνει κανείς από τα αναγνώσματα και ακούσματά τους (Bild, Focus κλπ) χύνουν χολή κατά τού λαού μας. Αλήθεια τί θα γίνει με τις όμως από καιρό απαιτητές οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα (κατοχικό δάνειο, ναζιστικά εγκλήματα); 332 δισ. υπολογίζονται τα χρέη της Γερμανίας. Στο Βερολίνο λένε «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»! Ίσως οι Πολωνοί αποδειχθούν δεκδικητικότεροι από μάς… Ο τρελλός (με 2 λάμδα) τού χωριού φωτογραφίζεται τώρα με χάρτη όπου τα μισά ελληνικά νησιά τα εμφανίζει τουρκικά(!!!).
Λέμε με δύο λάμδα κατά το ανέκδοτο όπου ο παλιός γραμματοδιδάσκαλος ερωτηθείς με πόσα λάμδα γράφεται η τρέλα απήντησε: «κατά την τρέλλαν»! Για την ώρα πάντως ο Ερντογάν εφαρμόζει το σενάριο του Ιμπραήμ Καραγκιούλ της Yeni Safak (11/7/19): επιχείρηση αποσταθεροποίησης με την προώθηση εκατοντάδων λαθροεισβολέων που θα περνούν με πλεούμενα (συνήθως της κακιάς ώρας) στα ελληνικά νησιά. Στόχος να παραλύσουν οι ελληνικές αρχές και το πολεμικό μας Ναυτικό.
Αυτά βέβαια όσο και επί Μητσοτάκη ισχύουν τα “ανοικτά σύνορα” που καθιέρωσε ο Τσίπρας.
Τα φληναφήματα περί «δανεισμού» των ελληνικών θησαυρών που κοσμούν τα μουσεία τού κόσμου από τις χώρες – κλεπταποδόχους είναι βαρύ ολίσθημα.
Αμετακίνητο εθνικό αίτημα η επιστροφή των κλοπιμαίων στον μόνο ιδιοκτήτη τους, την Ελλάδα. Θρασύτατη η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου στον Πρωθυπουργό: «απαραίτητη προϋπόθεση για οποιοδήποτε δάνειο θα είναι να αναγνωρίσετε ότι ιδιοκτήτες των Γλυπτών είμαστε εμείς»!
Με ποιους τίτλους κυριότητας κλέφτες και λωποδύτες; Χαρακτηριστική λεζάντα κάτω από την φωτογραφία όπου η Μελίνα Μερκούρη απαντά στον Μπόρις Τζόνσον: «Μπόρις μην επιμένεις, σου εξηγώ πως δεν τα θέλω δανεικά, τα θέλω για πάντα πίσω»!
* Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης
E-mail: stpapathemelis@gmail.com