«Ανιστόρητη η διεκδίκηση των αντικειμένων από την Αγκυρα», λέει ο καθηγητής İsm. Köse στο newsbreak.gr
Μια αποκάλυψη για τα ιερά κειμήλια της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα έκανε ο Τούρκος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του πολυτεχνείου Καραντενίζ İsmail Köse.
Μάλιστα, η αποκάλυψη αυτή έρχεται μόλις λίγα 24ωρα μετά τα προκλητικά δημοσιεύματα που θέλουν το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας να μπαίνει στον χορό της διεκδίκησης των ιστορικών αντικειμένων.
Σύμφωνα με όσα λέει αποκλειστικά στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα newsbreak.gr o καθηγητής, ο οποίος τα βάζει με τους «ανιστόρητους» συμπατριώτες του, τα κειμήλια δεν εκλάπησαν, ούτε εστάλησαν παράνομα στο εξωτερικό.
Αναφερόμενος στα χαμένα κειμήλια, ο Köse επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το 1931 η κυβέρνηση Ισμέτ Ινονού είχε δώσει άδεια στο αίτημα της Ελλάδας για την παραλαβή των κειμηλίων που είχαν θάψει οι μοναχοί στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, μετά την ολοκληρωτική εκκένωση του Μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά το 1923.
Το αποτέλεσμα είναι αυτά να μην μπορούν να διεκδικηθούν, καθώς έφυγαν νόμιμα με κρατική συναίνεση.
Τα τρία σπουδαία έργα για τα οποία γίνεται λόγος είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά, η οποία αποδίδεται στον Αγιο Λουκά, το γραμμένο σε περγαμηνή Ευαγγέλιο του οσίου Χριστοφόρου και ένας Σταυρός από Τίμιο Ξύλο που είχε δωρίσει στη μονή ο αυτοκράτορας Μανουήλ Γ’ της δυναστείας των Κομνηνών.
Ο καθηγητής αναφέρεται, επίσης, στη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το 1937 και κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά το μοναστήρι, με αποτέλεσμα έως το 1970 να μην είχε γίνει επίσημη καταγραφή των κειμηλίων και να υπάρχουν μόνο μαρτυρίες των κατοίκων που ανέφεραν ότι «κατά την περίοδο 1956-1960 Αμερικανοί νατοϊκοί στρατιώτες πήραν κάποια από αυτά μαζί τους σε μεγάλα φορτηγά και τα φυγάδευσαν στις ΗΠΑ».
Μεταξύ άλλων, την αντίδρασή της στις απαιτήσεις της Τουρκίας έχει εκφράσει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), κάνοντας λόγο για άλλη μια προκλητική ενέργεια της γείτονος, που «εντάσσεται στην πρόσφατα διευρυμένη πολιτική ρητορικής και πρακτικής έντασης στην ευρύτερη περιοχή, στηριγμένη σε αυθαίρετες και λανθασμένες ερμηνείες γεγονότων και συμφωνιών».
Επίσης, η ομοσπονδία θεωρεί πως «αποτελεί ευθεία προσβολή στο θρησκευτικό και εθνικό αίσθημα των Ελλήνων και ιδιαίτερα των απανταχού Ποντίων, για τους οποίους τα κειμήλια αυτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής και ιστορικής τους κληρονομιάς» και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Την ανησυχία της για την «αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα» εκφράζει και η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ).
Πηγή: dimokratianews.gr
Πηγή: i-epikaira.blogspot.com