[Μήνυμα «παραδοσιακού συμμάχου» και προς θαλασσωμένους Μεσογειακούς συμμάχους, άξιο μελέτης και συναγωγής χρησίμων έως σωτήριων διδαχών -για να μην γίνουμε «ένα θέατρο στρατηγικής σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας».]
Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού
΄Εχοντας διαφύγει εκτός σκηνής, μετά την κοινή πρες-κόνφερενς που έδωσε με τον Πρόεδρο Τραμπ, κατά την λήξη της συνόδου των G7, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έδραξε την ευκαιρία να πλήξει τον Τραμπ και να αγκαλιάσει τον Πούτιν, (προφανώς με την έγκριση της ΄Αγκελας Μέρκελ).
«Ζούμε το τέλος της Δυτικής Ηγεμονίας», είπε ο Μακρόν στους διπλωμάτες την Τρίτη, δείχνοντας την άνοδο του Πεκίνου και της Μόσχας, σαν σημάδια μιας ανατροπής στην παγκόσμια σκηνή.
«Η παγκόσμια τάξη έχει σεισθεί όσο ποτέ άλλοτε…» Κλυδωνίζεται εξ αιτίας των σφαλμάτων που διέπραξε η Δύση σε ορισμένες κρίσεις, αλλά επίσης και των επιλογών που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία λίγα χρόνια –και όχι μόνο υπό την παρούσα κυβέρνηση.»
Πρόκειται βέβαια για μια βολή που στόχευε τον Πρόεδρο Τραμπ, αλλά αναρωτιέται κανείς εάν ο Μακρόν έχει συνείδηση ότι και ο ίδιος ανήκει στην «Δύση», της οποίας καταγγέλλει τα λάθη.
Στην συνέχεια ο Μακρόν κορύφωσε το μήνυμά του, προειδοποιώντας ότι «θα αποτελούσε στρατηγικό λάθος» για τα έθνη της Δύσης το να μην αλλάξουν την (εχθρική) στάση τους απέναντι στην Ρωσία.
Όπως σημειώνει το ρωσικό δίκτυο RT, η ρητορική του Μακρόν για την Ρωσία έχει γίνει κάπως ηπιότερη τους τελευταίους μήνες…
«Το να διώχνουμε την Ρωσία μακριά από την Ευρώπη είναι ένα κρίσιμο στρατηγικό λάθος»
΄Ετσι, ωθούμε την Ρωσία είτε σε απομόνωση, όπερ αυξάνει τις εντάσεις, είτε στο να συμμαχήσει με άλλες μείζονες δυνάμεις, όπως η Κίνα, πράγμα που μπορεί να μη μας συμφέρει, είπε ο Μακρόν, καλώντας σε «αναθεώρηση» των σχέσεων με την Μόσχα.
Αλλιώς, η Ευρώπη θα μείνει κολλημένη με «κατεψυγμένες κρίσεις» και θα παραμείνει «ένα θέατρο στρατηγικής σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Αυτές οι «επιλογές» έχουν επιπτώσεις «στις συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή και αλλού, καθιστώντας απαραίτητη την αναθεώρηση της στρατιωτικής και διπλωματικής στρατηγικής, σημείωσε ο Μακρόν.
Κατά ειρωνική συγκυρία, τα χαϊδευτικά για τα αυτιά του Πούτιν σχόλια του Μακρόν ήρθαν μετά την μαστίγωση του Προέδρου Τραμπ από τα περισσότερα Δυτικά ΜΜΕ , επειδή τόλμησε να προτείνει την πρόσκληση του Πούτιν στην Σύνοδο των G7 του 2020 (στην οποία οικοδεσπότης θα είναι ο Τραμπ).
Και το περίεργο είναι ότι στο παραθαλάσσιο αποχαιρετιστήριο δείπνο της συνόδου, όπου ο Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καλέσει και τον Ρώσο Πρόεδρο του χρόνου, εναντίον της πρόθεσης του Αμερικανού Προέδρου μίλησαν ο Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν!!!
΄Ενας διπλωμάτης που ήταν παρόν, είπε σε δημοσιογράφο ότι η πρόταση Τραμπ προκάλεσε ένταση: «Οι περισσότεροι από τους άλλους ηγέτες έλεγαν ότι είναι μια οικογένεια, μια λέσχη, μια κοινότητα φιλελεύθερων δημοκρατιών και γι΄αυτόν τον λόγο δεν μπορείς να επιτρέψεις την επάνοδο του Πούτιν, που δεν αντιπροσωπεύει όλα αυτά.»
Φαίνεται ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε, ήταν ο μόνος ηγέτης στουςG7 που υποστήριξε την πρόταση Τραμπ.