Ποια "Ομοσπονδία" και ποιες συμφωνίες μπορούν να πραγματοποιηθούν με παρόντα τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής, κ. Πρόεδρε; Juan |
Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία αποτελεί τη βάση λύσης του Κυπριακού «αρκεί να οδηγεί σε λειτουργικό βιώσιμο κράτος καθόλα συμβατό με τα όσα ισχύουν για 193 κράτη-μελη του ΟΗΕ» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, περιγράφοντας τα όσα συζήτησε κατά την άτυπη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημείωσε ότι η πρότασή του για αποκέντρωση των εξουσιών του μελλοντικού ομόσπονδου κράτους, βρίσκει πρόσφορο έδαφος και ότι θα είναι εκ των αντικειμένων που θα συζητηθούν στις διαπραγματεύσεις.
Για το θέμα των υδρογονανθράκων, είπε ότι ήταν ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση και πως ήγειρε τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες δεν δημιουργούν θετικό κλίμα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλαβε την πρόταση του για δημιουργία μικτής επιτροπής για συνδιαχείριση. Όπως σημείωσε, ο ίδιος επιχειρηματολόγησε τεκμηριωμένα γιατί δεν μπορεί να γίνει αυτή η πρόταση αποδεκτή αφού ΑΟΖ έχουν τα κυρίαρχα κράτη και όχι κάποια επιτροπή «και άρα μόνο τα κυρίαρχα κράτη αδειοδοτούν ή αποφασίζουν για την ΑΟΖ».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ωστόσο ότι δεν έμεινε στην απόρριψη ή στην άρνηση της αποδοχής της πρότασης. «Προχώρησα σε αντιπροτάσεις οι οποίες πραγματικά δημιουργούν το αίσθημα ασφάλειας της άλλης κοινότητας για τα οφέλη που θα προκύψουν από τις ενέργειες ή την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της».
Σημείωσε επίσης ότι δήλωσε την ετοιμότητά του να ενημερώνει τον κ. ΑΚιντζί για τις όποιες εξελίξεις στις ενεργειακές αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως δημιουργούνται οι προοπτικές και οι προϋποθέσεις να συνεχιστεί η συνεργασία με την κ. Λουτ (ειδική εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό) προκειμένου να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς ανεξαρτήτως διαφωνιών που παραμένουν, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια τριμερής συνάντηση με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, «έτσι ώστε να δούμε πώς πάραπέρα προχωρούμε».
Από την τριμερή είπε θα διαφανεί κατά πόσο μπορεί να συγκληθεί άλλη συνάντηση (πενταμερής) με στόχο πλέον την ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήγειρε το θέμα των ενεργειών των λεγομένων "υπουργού εξωτερικών" και "πρωθυπουργού" του ψευδοκράτους, Οζερσάι και Τατάρ για το θέμα της Αμμοχώστου. «Επανέλαβα ότι αν θέλουμε να υπάρξει κλίμα εμπιστοσύνης και θετικό κλίμα και προοπτική, θα πρέπει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, να αφορούν την ουσία των προβλημάτων των Κυπρίων πολιτών και όχι να είναι συμβολικά».
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στάθηκε ιδιαίτερα στις τουρκικές προκλήσεις, επαναλαμβάνοντας ότι έχει τονίσει στον Μουσταφά Ακιντζί ότι προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο κλίμα επανέναρξης απαιτείται ο τερματισμός των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας «ώστε δια έργων η Τουρκία να συμβάλει θετικά με ενέργειες και πράξεις που να βοηθήσουν ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα που άπτονται των δικών της ευθυνών, όπως είναι οι εγγυήσεις και τα στρατεύματα και άλλα θέματα που άπτονται ουσιωδών θεμάτων του Κυπριακού».
Υπάρχει θετικό κλίμα ανέφερε συμπερασματικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως και κοινή βάση. Παραμένουν σημείωσε οι διαφωνίες επί σοβαρών θεμάτων όμως «υπάρχει συμφωνία ότι χωρίς διάλογο δεν μπορούν να γεφυρωθούν διαφορές. Η κάθε πλευρά επανέλαβε αυτά που θεωρεί ουσιώδεις προϋποθέσεις και αυτό που εναπόκειται είναι η καλή πίστη και σεβασμός στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο για τη δημιουργία ενός κράτους σε ομοσπονδιακή δομή που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις που ανάλογα πολιτεύματα σέβονται και υλοποιούν.»
pronews