2.8.19

«Σφραγίζονται» με συνοριοφύλακες τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, (αλλά από την ανάποδη πλευρά)


Έναν κλοιό από συνοριοφύλακες σχηματίζει σταδιακά η FRONTEX κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, προκειμένου να ανακόψει τις «διαρροές» προσφύγων και μεταναστών από την χώρα μας προς αυτές της Κεντρικής Ευρώπης, μέσω των βαλκανικών διαδρομών. Τα 50 στελέχη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής – Ακτοφυλακής που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στην Αλβανία, στα σύνορα με την Ελλάδα, εγκαινίασαν την πρώτη παρουσία της FRONTEX σε χώρα μη μέλος της Ε.Ε., στο πλαίσιο του νέου, αναβαθμισμένου της ρόλου.

Σύντομα αναμένεται να εγκατασταθεί αντίστοιχη δύναμη και στο έδαφος των Σκοπίων -όπου υπηρετούν ήδη 30 Ούγγροι συνοριοφύλακες, στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας της γειτονικής χώρας με την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν- ενώ ακολουθούν κι άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Ακόμα και στη μεθόριο με την Βουλγαρία, που αποτελεί συνοριακή περιοχή μεταξύ χωρών μελών της Ε.Ε., ο Μπόικο Μπορίσοφ έχει προβλέψει την επιστράτευση αστυνομικής και στρατιωτικής δύναμης σε περίπτωση που χρειαστεί.
Στο ελληνικό έδαφος υπηρετούν εδώ και χρόνια δεκάδες συνοριοφύλακες της FRONTEX, κατά μήκος των συνόρων με την Αλβανία και τα Σκόπια, οι οποίοι πραγματοποιούν κοινές περιπολίες με Έλληνες αστυνομικούς, υπό την ευθύνη και την διοίκηση της ΕΛ.ΑΣ., ενώ συνεισφέρουν με υλικοτεχνικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας για την αποτροπή των παράνομων διελεύσεων. Η πάλαι ποτέ βαλκανική οδός, μέσω της οποίας μετακινήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατά τη διάρκεια κορύφωσης της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης, έχει κλείσει από την άνοιξη του 2016, αλλά παραμένει διάτρητη.
Μετά την εκκένωση του καταυλισμού της Ειδομένης, έχει περιοριστεί αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει εκλείψει η κινητικότητα στην περιοχή. Με συνεχείς επιχειρήσεις της, με τη συνδρομή και της FRONTEX, η ΕΛ.ΑΣ. προσπαθεί να ανακόψει τη δράση των κυκλωμάτων, που πωλούν ελπίδα, μεταφέροντας εγκλωβισμένους μετανάστες σε κρυφά και αφύλακτα περάσματα. Τα αυξημένα μέτρα, σε συνδυασμό με τον φράχτη, αλλά και τις επαναπροωθήσεις όσων πιάνονται από τις Αρχές της γειτονικής χώρας, έχουν στρέψει τη δραστηριότητα των κυκλωμάτων και δυτικά, στα ορεινά, δύσβατα και δασικά περάσματα της ελληνοαλβανικής μεθορίου.
Στο ελληνικό έδαφος, στην περιοχή της Ηπείρου, υπηρετούν 15 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες της FRONTEX, οι οποίοι υπάγονται στη διοίκηση της ΕΛ.ΑΣ. και πραγματοποιούν κοινές επιχειρήσεις με τους Έλληνες αξιωματικούς. Από τις 22 Μαϊου η φύλαξη των συνόρων ενισχύθηκε και από την άλλη πλευρά, με την εγκατάσταση δύναμης 50 συνοριοφυλάκων στο αλβανικό έδαφος, με στόχο την παροχή συνδρομής στις αλβανικές Αρχές, τόσο για τη μετανάστευση, όσο και για την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος. Εκτός από έμψυχο δυναμικό, η αποστολή περιλαμβάνει, επίσης, 16 περιπολικά αυτοκίνητα, θερμικές κάμερες και άλλον εξοπλισμό εντοπισμού.
«Βήμα – βήμα φέρνουμε την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων πιο κοντά στην Ε.Ε.»
Από τα Τίρανα, όπου έγινε η επίσημη εκδήλωση για την εγκατάσταση της δύναμης, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μίλησε για ένα ιστορικό βήμα, καθώς είναι η πρώτη φορά που ομάδες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα αναπτυχθούν σε χώρα εκτός την Ε.Ε. και θα μπορούν να προσφέρουν άμεση και επί τόπου βοήθεια σε χώρα εταίρο. Παρόμοιες συμφωνίες έχουν ήδη μονογραφεί με την Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη. «Βήμα – βήμα φέρνουμε την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων πιο κοντά στην Ε.Ε.», πρόσθεσε ο Έλληνας Επίτροπος.
Αρμόδιες αστυνομικές πηγές επεσήμαναν στο ethnos.gr πως η παρουσία της ευρωπαϊκής δύναμης θα λειτουργήσει αμφίπλευρα. Η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων στην απέναντι πλευρά θα συμβάλλει και στην αποτροπή εισόδου παράνομων μεταναστών από την Αλβανία στην Ελλάδα, ενώ θα αποθαρρύνει τη δράση των κυκλωμάτων που επιχειρούν να εισάγουν ναρκωτικά μέσω των περασμάτων. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν πως οι προσπάθειες εξόδου προσφύγων και μεταναστών προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω των συγκεκριμένων διαδρομών είναι περιορισμένες και αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.

Πηγή: ethnos.gr,  defencereview.gr