Στις 13.00 η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βερολίνο.
Επενδύσεις, ανάπτυξη, μεταναστευτικό στο τραπέζι Μητσοτάκη-Μέρκελ
Με την απόφαση να μη θέσει ευθέως ζήτημα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων στη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ ταξίδεψε στο Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε οι συνομιλίες με την καγκελάριο να έχουν καθαρά θεσμικό χαρακτήρα μεταξύ ισότιμων εταίρων και όχι να δώσουν την εικόνα διαπραγμάτευσης μέρος του οικονομικού προγράμματος, όπως έπραξαν οι τρεις προηγούμενοι πρωθυπουργοί στα χρόνια του μνημονίου.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η φρασεολογία που χρησιμοποιεί στο ενημερωτικό σημείωμα για το συγκεκριμένο θέμα το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο αναφέρει ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν ταξιδεύει στην γερμανική πρωτεύουσα για να θέσει θέματα που μπορούν να λυθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Eurogroup». Μια αποστροφή που στο παρελθόν έχει χρησιμοποιήσει η κυρία Μέρκελ για να αποφύγει τη δημόσια συζήτηση για παρόμοια θέματα.
Όπως σημειώνουν από την κυβέρνηση: «Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο μετά τη δεκαετή κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας. Ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο τα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, όπως η ασφάλεια και η συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ασφαλώς ο ρόλος μιας ισχυρής Ελλάδας στη γειτονιά μας και στην ΕΕ».
Ο πρωθυπουργός ταξιδεύει στο Βερολίνο θέλοντας να δείξει στην Άνγκελα Μέρκελ πως το έδαφος θα είναι ανοικτό για τις γερμανικές εταιρίες να επενδύσουν στις επερχόμενες αποκρατικοποιήσεις.
Στόχος του πρωθυπουργού είναι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και η παρουσίαση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την χώρα καθώς και η συζήτηση με την 'Ανγκελα Μέρκελ των μεγάλων αναπτυξιακών δράσεων για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας (2020-2030) οι οποίες θα εκτείνονται, μεταξύ άλλων, στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας.
Δεν είναι δίχως σημασία ότι η κυβέρνηση παρουσίασε χθες το σχέδιό της για την "σωτηρία της ΔΕΗ", αφού οι Γερμανοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις ενεργειακές δομές της χώρας.
zougla.gr, pronews