Από το 2017 είχαν δοθεί εισαγγελικές εντολές εκκένωσης για 17 υπό κατάληψη κτίρια - Δεν δόθηκε ποτέ εντολή από την "κυβέρνηση" !
Με το Προεδρικό Διάταγμα υπ' αριθμ. 88/2019 που μόλις δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ανοίγει ο δρόμος για την ενίσχυση των διμοιριών των ΜΑΤ. Η κυβέρνηση μετά το χτεσινό "ντου" στα Εξάρχεια και βλέποντας την δουλειά που έχει να γίνει στον τομέα της ασφάλειας της χώρας, προχωρά αμέσως σε κινήσεις ενίσχυσης του δυναμικού της αστυνομίας.
Συγκεκριμένα, με τη συγκεκριμένη διάταξη που αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα, οι νεοεξερχόμενοι αστυφύλακες και υπαστυνόμοι Β' θα τοποθετούνται υποχρεωτικά για τα δύο πρώτα χρόνια μετά την αποφοίτησή τους από τις σχολές της ΕΛ.ΑΣ., «σε υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων, Άμεσης Δράσης και μεταγωγών Δικαστηρίων καθώς και σε Αστυνομικά Τμήματα και Αστυνομικούς Σταθμούς».
Οι Μονάδες Αποκατάστασης της Τάξης θα στελεχωθούν με νεοεξερχόμενους από τις σχολές αστυφύλακες και υπαστυνόμους Β' που θα καλύψουν τα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχουν σήμερα και προσπαθούσαν να καλυφθούν με άνδρες από άλλες υπηρεσίες που εκτελούσαν καθήκοντα διμοιρίας όπως ήταν η ΔΙ.ΑΣ. (Δίκυκλη Αστυνόμευση) και η ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος).
«Ανάσα» θα πάρουν και οι αστυνομικοί που ασχολούνται με τις μεταγωγές κρατουμένων που και εκεί ήταν προβληματικές τα τελευταία χρόνια καθώς δεν υπήρχε επαρκής αριθμός προσωπικού να τους πηγαινοφέρνει με την προβλεπόμενη ασφάλεια στις φυλακές και τα δικαστήρια.
Εξάρχεια: Υπό κατάληψη παραμένουν 23 κτίρια -Συνολικά 46 στην Αττική
Χθες τα ξημερώματα άνδρες της ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας, των ΜΑΤ, της ομάδας Δίας, της Αμεσης Δράσης αλλά και της Ασφάλειας μετέβησαν στα Εξάρχεια και με «σκούπα» σε τέσσερα υπό κατάληψη κτίρια, απομάκρυναν περισσότερους από 280 αλλοδαπούς.
Είχαν προηγηθεί αρκετές μηνύσεις των ιδιοκτητών τους που οδήγησαν εισαγγελικές παραγγελίες για «εκκένωση των καταλήψεων». Η πρώτη κατάληψη «Ρόζα» στην οδό Ασημάκη Φωτήλα 18 ήταν άδεια. Η κατάληψη γνωστή ως «Γκάρε» στην οδό Καλλιδρομίου, όπου εντοπίστηκαν τρεις αναρχικοί. Ενας 41χρονος αναρχικός, ένας 57χρονος Ελληνας και ένας 65χρονος Γάλλος. Οι άλλες δύο καταλήψεις ήταν στην οδό Σπυρίδωνος Τρικούπη 15 και 17, εκεί όπου εντοπίστηκαν συνολικά 143 αλλοδαποί (σ.σ. 57 άνδρες, 51 γυναίκες και 35 ανήλικοι υπήκοοι Ιράν, Ιράκ, Αφγανιστάν, Ερυθραίας και Τουρκίας). Στην οδό Σπυρίδωνος Τρικούπη 15 ήταν 82 αλλοδαποί και στην οδό με τον αριθμό 17 διέμεναν συνολικά 61 άτομα. Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛΑΣ στην Πέτρου Ράλλη.
23 δημόσια κτίρια υπό κατάληψη
Ωστόσο, τα Εξάρχεια έχουν και άλλες, πολλές, «ενεργές» καταλήψεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι 23 κτίρια τελούν υπό κατάληψη από αναρχικούς, περιθωριακούς ή αλληλέγγυους που "φιλοξενούν" αλλοδαπούς. Συνολικά στην Αττική η λίστα των καταλήψεων περιλαμβάνει 46 κτίρια, εκ των οποίων τα 23 δημόσια, 15 ιδιωτικά, ένα ανήκει στο δημόσιο και ιδιώτες και για 4 είναι άγνωστο το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Μάλιστα, από το 2017 είχαν δοθεί εισαγγελικές εντολές εκκένωσης για 17 υπό κατάληψη κτίρια, είχε γίνει αστυνομικός σχεδιασμός, ωστόσο δεν δόθηκε ποτέ εντολή αρμοδίως από την κυβέρνηση. Η μεγάλη χθεσινή επιχείρηση της αστυνομίας στα Εξάρχεια, μαζί με τις πρόσφατες που έχουν γίνει τουλάχιστον τον τελευταίο ενάμιση μήνα από τη Δίωξη Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικης, δείχνουν πως η Αστυνομία αλλάζει την αντιμετώπιση της απέναντι στην περιοχή.
Με «βαρύ» παρελθόν οι συλληφθέντες από την επιχείρηση στα Εξάρχεια
Μόνο άγνωστοι δεν είναι στην αστυνομία οι τρεις συλληφθέντες από τη χθεσινή επιχείρηση «σκούπα» στην περιοχή των Εξαρχείων καθώς οι δυο εξ αυτών έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές για συμμετοχή σε επεισόδια με άτομα του αναρχικού χώρου.
Όπως προέκυψε από την ταυτοποίηση των τριών προσαχθέντων κατά την αστυνομική επιχείρηση στα υπο κατάληψη κτίρια στις οδούς Σπύρου Τρικούπη, Φωτήλα και Καλλιδρομίου, ο 65χρονος Γάλλος είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιούλιο για την επίθεση κατά των αστυνομικών στο ΑΤ Ακροπόλεως.
Ο 41χρονος Έλληνας, ο οποίος προσήχθη και αυτός απο την κατάληψη της Καλλιδρομίου, έχει μπει παλαιότερα στο «στόχαστρο» της ΕΛ.ΑΣ. για συμμετοχή σε επεισόδια με αναρχικούς στην περιοχή του Πολυτεχνείου.
Την ίδια ωρα, οι αστυνομικοί εξετάζουν το προφίλ του τρίτου συλληφθέντα, ο οποίος είναι 57 ετών και ερευνάται αν πρόκειται για νεο μέλος στον ευρύτερο, αναρχικό χώρο.
Φωτογραφίες των χώρων όπου έμεναν οι αλλοδαποί στα Εξάρχεια και πού βρίσκονται τώρα
Εικόνες από το χώρο στον οποίο ζούσαν οι οικογένειες αλλοδαπών που απομακρύνθηκαν χθες από κατειλημμένα κτίρια των Εξαρχείων κατόπιν επιχείρησης της Ελληνικής Αστυνομίας έδωσε πριν από λίγη ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τις οποίες αντιπαρέβαλλε με άλλες φωτογραφίες από τα δωμάτια ξενοδοχείων στα οποία διαμένουν από χθες το βράδυ οι μητέρες με τα παιδιά από το Ιράκ. το Αφγανιστάν, την Ερυθραία και την Τουρκία.
Υπενθυμίζουμε, ότι η ιδιοκτήτρια ενός σπιτιού χαρακτήρισε την κατάσταση "φρικτή".
Όπως είπε ο κ. Πέτσας, «όλοι όσοι εγκαλούν την κυβέρνηση (σ.σ. για τη χθεσινή επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., θεωρούν ότι ευαισθησία είναι αυτές εδώ οι φωτογραφίες;» δείχνοντας τις πρώτες εικόνες από τα υπό κατάληψη κτίρια.
«Εμείς, συνέχισε, φροντίσαμε, όταν είδαμε ότι είναι οικογένειες με παιδιά, να μεταφερθούν σε έναν ενιαίο χώρο που πληροί κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Αφήνω στους Έλληνες πολίτες να κρίνουν που εξαντλείται η ευαισθησία του καθενός και που αρχίσει η υποκρισία. Σκοπός μας είναι να υπάρχει ασφάλεια και ανθρώπινες συνθήκες και σε αυτό θέλουμε συμμάχους».
Οι φωτογραφίες που έδωσε ο κ. Πέτσας με τους χώρους στους οποίους έμεναν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στα Εξάρχεια:
Όταν ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ απεκάλεσε τους αναρχικούς αυτούς "σκουπίδια" ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ διαφώνησε (!) και τον έστειλε στον Εισαγγελέα! Συγχαρητήρια για την... ευαισθησία του! Κανονικά έπρεπε να διαμαρτυρηθούν τα σκουπίδια για τη προσβολή που δέχθηκαν από την εξομοίωσή τους με τους αναρχικούς των Εξαρχείων. Juan |
Το εσωτερικό του κτιρίου όπου διαμένουν πλέον οι αλλοδαποί