Την παύση ερευνών και γεωτρήσεων ζητάει η Άγκυρα δια μέσου του Μουσταφά Ακιντζί μέχρι να βρεθεί «λύση» (όπως βολεύει την Τουρκία) στο Κυπριακό, που σημαίνει ότι ή θα δημιουγηθούν δύο ξεχωριστά κράτη με δικές τους ΑΟΖ στο νησί ή θα δημιουργηθεί μια χειραγωγούμενη Ομοσπονδία στην οποία όμως δεν θα ισχύει η αρχή της πλειοψηφίας και οι Τ/κ θα μπορούν να θέτουν βέτο ανα πάσα στιγμή και όποτε το επιθυμούν.
Φυσικά η δεύτερη λύση είναι ακόμα καλύτερη για την Άγκυρα καθώς έτσι θα ελέγχει ολόκληρη την κυπριακή ΑΟΖ διαμέσου των Τ/κ.
Τώρα «ξετυλίγεται» και το αντικείμενο των σχεδιασμών της Άγκυρας. Εκβιάζει με παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ για να σταματήσει τις νόμιμες που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Στο πλαίσιο αυτό θέτει εκβιαστικά και το ζήτημα της Αμμοχώστου την οποία οι Τ/κ απειλούν ότι θα την προσαρτήσουν και θα την κάνουν «Λας Βέγκας» της Μεσογείου.
«Με ανοικτή καρδιά» και την επιθυμία να βγει ένα θετικό αποτέλεσμα προσέρχεται στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι η ατζέντα είναι ανοικτή και οι δύο ηγέτες μπορούν να θέσουν τα θέματα που θέλουν να συζητήσουν με στόχο να ξεκαθαρίσει η εικόνα.
Ο κ. Ακιντζί μίλησε και για την τριμερή με το ΓΓ του ΟΗΕ, την άτυπη πενταμερή αργότερα, και το πώς οι όροι αναφοράς της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζειν Χολ Λουτ μπορούν να ολοκληρωθούν όπως επιθυμεί και ο Γκουτέρες.
Για το θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση για να αρχίσει μια διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά το πολιτικό κλίμα ως έχει σήμερα δεν βοηθά σε κάτι τέτοιο.
Διέξοδο, πρόσθεσε, αποτελούσε η πρότασή του για κοινή επιτροπή που απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά μπορεί να συζητήσει και άλλες επιλογές, όπως την ιδέα για μορατόριουμ που είχε υποβάλει ο πρώην υπουργός εξωτερικών Νίκος Ρολάνδης. Θα θέσει, είπε, το θέμα προς συζήτηση στις 9 Αυγούστου και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να θέσει όποιο θέμα θέλει, όπως αυτό των Βαρωσίων.
Οποιαδήποτε κίνηση αφορά την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, δεν πρέπει να αποκλείει τον ΟΗΕ, δεν πρέπει να αντιβαίνει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, προσθέτοντας ότι θέλει να συζητήσει Μέτρα Οικοδόμησης.
Αν η Άγκυρα θέλει λύση στο νησί ας δεχτεί την κατάργηση των εγγυήσεων (το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας με βάση το οποίο μπορούν να επέμβουν ακόμα και στρατιωτικά στο νησί πράγμα που έκανε η Άγκυρα το 1974 και συνεχίζει να το κάνει μέχρι σήμερα) την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και φυσικά την αρχή της πλειοψηφίας.
Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση που ξεκινάει χωρίς την αυτονόητη βάση, θα είναι απλά καταστροφική.
pronews