Αυτό θα μπορούσε να ήταν «το τέλος του κόσμου» σε ένα βίντεο καθώς το ρωσικό υποβρύχιο Yuri Dolgorukiy Κ-535 εκτόξευσε με μια ριπή περισσότερες από 400 «Χιροσίμες».
Την επιτυχημένη εκτόξευση των ικανών να μεταφέρουν 10 πυρηνικές κεφαλές έκαστος βαλλιστικών πυραύλων Bulava και Sineva από τα υποβρύχια Tula και Yuriy Dolgorukiy, επιβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Yπενθυμίζουμε ότι η ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι ήταν 15 κιλοτόνων. Eνας βαλλιστικός πύραυλος Bulava ή Sineva φέρει 10 κεφαλές. Τώρα εκτοξεύτηκαν 4 πύραυλοι άρα 40 κεφαλές επί 150 κιλοτόνοι η κάθε μία. Σύνολο 6.000 κιλοτόνοι. Συνεπώς το ρωσικό υποβρύχιο με μια "ριπή" εκτόξευσε περισσότερες από 400 "Χιροσίμες".
Στην προσομοίωση, κτυπήθηκαν 40 μείζονες στόχοι ανά τον πλανήτη. Σε πραγματικές συνθήκες θα είχαμε ολική καταστροφή των μεγαλύτερων πόλεων του πλανήτη, δηλαδή το τέλος του κόσμου
«Στις 24 Αυγούστου, στο πλαίσιο εκπαίδευσης, εκτοξεύτηκαν επιτυχώς πύραυλοι Bulava και Sineva από τα στρατηγικά πυραυλικά υποβρύχια Tula και Yuri Dolgorukiy, αντίστοιχα», σημείωσε το υπουργείο Αμύνης.
Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από πολική περιοχή στον Αρκτικό Ωκεανό και από τη Θάλασσα Μπάρεντς, διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας.
Οι στόχοι βλήθηκαν επιτυχώς στις περιοχές Arkhangelsk και Kamchatka.
Ο πύραυλος R-30 Bulava πρόκειται για βλήμα στερεών καυσίμων, που αναπτύχθηκε για τα υποβρύχια Project 955.
Ο πύραυλος προωθείται με υγρά καύσιμα, έχει βεληνεκές 10.000 χλμ και μεταφέρει 10 πυρηνικές κεφαλές. Είναι εναλλακτικός του πυραύλου Bulava. Ο Bulava είναι ο νέος βαλλιστικός πύραυλος που προκαλεί τρόμο στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις, και προωθείται με στερεά καύσιμα και διαθέτει "τρεις ορόφους".
Η δοκιμή του R-29RMU Sineva έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ο ρωσικός υποβρυχιακός στόλος θα αναλάβει την κονιορτοποίηση της Ανατολικής και της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ σε περίπτωση ενός πολέμου.
Ο Sineva δοκιμάστηκε πρώτη φορά το 2007 όπου και έπιασε το βεληνεκές των 11,547 χλμ. Μαζί με τον Bulava αποτελούν δύο πανίσχυρα όπλα στην ρωσική "φαρέτρα".
Και οι δύο μεταφέρουν από δέκα αυτόνομες πυρηνικές κεφαλές, και θεωρούνται πρακτικά ασταμάτητοι.
O ρωσικός πύραυλος R-30 Bulava (NATO: SS-NX-30) έχει εμβέλεια 9.500 χλμ και πιθανότητα κυκλικού σφάλματος 350 μέτρα.
Ο πύραυλος κατευθύνεται προς το στόχο αξιοποιώντας το δορυφορικό σύστημα GLONASS και για την εξουδετέρωση των αντιβαλλιστικών συστημάτων ο R-30 Bulava διαθέτει ψευδοστόχους οι οποίοι εκτοξεύονται για να παραπλανούν την εχθρική αεράμυνα.
Επιπλέον ο R-30 Bulava μπορεί να πραγματοποιήσει ελιγμούς κατά την τελική φάση της πτήσης του για την εξουδετέρωση της εχθρικής αεράμυνας.