27.7.19

Ξαφνική κρίση Σερβίας-Ρουμανίας: Το Βουκουρέστι μπλόκαρε φορτίο με ρωσικά άρματα μάχης T-72 στο Δούναβη

Σε ρήξη οι σχέσεις Σερβίας με Ρουμανία μετά την απόφαση της τελευταίας να μπλοκάρει κρίσιμο φορτίο όπλων, το οποίο είχε στείλει η Μόσχα με αποδέκτη το Βελιγράδι.Σε απομόνωση οδηγείται η Σερβία μετά το νέο συμβάν όπου γειτονικές χώρες μπλόκαραν τη μεταφορά όπλων από τη Ρωσία.

Όπως έκανε γνωστό το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών, αναγκάστηκε να σταματήσει τη μεταφορά ρωσικών τεθωρακισμένων μέσω του Δούναβη που είχαν ως τελικό αποδέκτη τη Σερβία εξαιτίας των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η ΕΕ στη Ρωσία για τα γεγονότα του 2014 στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του το Βελιγράδι κατηγόρησε το Βουκουρέστι ότι παραβίασε τη συνθήκη για τη ναυσιπλοΐα στο Δούναβη.
Όπως έγινε γνωστό η Ρουμανία σταμάτησε ένα φορτίο αποτελούμενο από 30 άρματα μάχης της εκσυγχρονισμένης έκδοσης T-72B3 και 30 ακόμη τροχοφόρα ΤΟΜΠ BRDM-2 από το εισέλθουν στη Σερβία μέσω του Δούναβη, εξαιτίας του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Ρωσία, σύμφωνα με το balkanist.ru.
Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε αργότερα και από το Σέρβο βουλευτή Miroslav Lazanki.
Δεν είναι η πρώτη φορά που γειτονικές στη Σερβία χώρες σταματούν φορτία όπλων από τη Ρωσία.
Το 2017 Ρουμανία και Βουλγαρία είχαν απαγορεύσει να χρησιμοποιηθεί ο εναέριος χώρος τους για τη πτήση ρωσικών μαχητικών MiG-29 προς τη Σερβία, με αποτέλεσμα τα αεροσκάφη να αποσυναρμολογηθούν  και να συναρμολογηθούν ξανά με την άφιξή τους στη Σερβία.
Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε ότι έστειλε μέσω του Δούναβη  φορτίο όπλων που προοριζόταν για τη Σερβία χαρακτηρίζοντας τις πληροφορίες αυτές ως «απόλυτα ψευδείς».
Η Σερβία αντιμετωπίζει προβλήματα ειδικά στα άρματα μάχης καθώς διαθέτει 212 M84AS και μόλις 13 ενεργά T-72. Κατά συνέπεια η άφιξη των 30 Τ-72Β3 θα ήταν σημαντική ενίσχυση στο αρματικό δυναμικό της χώρας.
Το πώς θα μπορέσουν να παραδοθούν τώρα στη Σερβία είναι ένα σημαντικό θέμα καθώς η χώρα δεν διαθέτει πρόσβαση σε θάλασσα.
Θα μπορούσαν βέβαια να φορτωθούν σε πλοίο και μέσω του λιμανιού στη Θεσσαλονίκη να περάσουν στη Σερβία μέσω Σκοπίων αλλά αυτό είναι ένα σενάριο «αχαλίνωτης» πολιτικής φαντασίας.  

pronews