Oι απόψεις που εκφράζονται στην Γενί Σαφάκ έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς αποτελούν τους σχεδιασμούς της ερντογανικής κυβέρνησης και η τουρκική εφημερίδα φιλοξενεί ένα άρθρο του ναυάρχου εν αποστρατεία, Cem Gürdeniz, όπου ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε την πτώση του Καντάφι στην Λιβύη, ο οποίος δε δεχόταν οριοθέτηση συνόρων με την Αθήνα.
Φυσικά οι απόψεις αυτές έχουν ως στόχο να «παρενοχλήσουν» την έναρξη ερευνών νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης όπου ακόμα και μόνο σε αυτές τις περιοχές αναμένεται η εύρεση τεράστιων κοιτασμάτων που θα απελευθερώσουν την Ελλάδα από την οικονομική δουλεία και ανέχεια.
Κάτι που η Άγκυρα δεν το θέλει με κανένα τρόπο διότι ξέρει ότι αυτό σημαίνει και κατακόρυφη αύξηση της ελληνικής στρατιωτικής ισχύος τουλάχιστον στο μέλλον και άρα μεγαλύτερη ευχέρεια στην επιβολή των συμφερόντων της.
Η Ελλάδα, όπως ισχυρίζεται ο Gürdeniz, «έκλεψε» 39 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τη Λιβύη, μέσω της υφαλοκρηπίδας της Κρήτης.
Η Αθήνα συγκεκριμένα κατά τη γνώμη του επωφελήθηκε από το χάος που προκλήθηκε στη Λιβύη όπου δεν υπήρχε πλέον ισχυρή κυβέρνηση και όχι μόνο δήλωσε δικαιοδοσία στα εν λόγω σημεία αλλά εξέδωσε μάλιστα και άδειες για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων.
Η Λιβύη από τη μεριά της δεν μπορεί να αναλάβει δράση αφού δε διαθέτει ναυτικό. Αυτό που πρέπει να κάνει η Τουρκία είναι να υπογράψει συμφωνία με την τωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης η οποία στηρίζεται από τον ΟΗΕ αλλά έχει αντιμέτωπες τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις.
Συνεπώς υποστηρίζει ότι η Άγκυρα πρέπει να στραφεί κατά του Χαφτάρ έτσι θα ενισχυθεί άλλωστε και το όραμα της «γάλαζιας πατρίδας» (Mavi Vatan) που επικαλείται η Άγκυρα.
Ο Τούρκος ναύαρχος ε.α. προειδοποιεί επίσης πως η Αθήνα, όπως και η Κύπρος, θα λάβουν δραστικά μέτρα κατά της Τουρκίας με συλλήψεις προσωπικού των τουρκικών γεωτρήσεων, με παραπληροφόρηση αλλά και με χρησιμοποίηση των γκιουλενιστών που έχουν καταφύγει στην Κύπρο.
Σημειώνεται πως πρόσφατα έπεσαν οι υπογραφές για έρευνα φυσικού αερίου και αξιοποίησή του στα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης με την εταιρεία EXXON MOBIL και άλλες εταιρείες.
«Με τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 τα ελληνικά F-16 δε θα πετούν στο Αιγαίο και τα ελληνικά πλοία δε θα μπορούν να κυκλοφορούν» εκτιμούν Tούρκοι αξιωματικοί. Η Άγκυρα ετοιμάζεται να παραλάβει τους S-400 σε λίγες ημέρες, παρά τις αντιδράσεις της Ουάσινγκτον.
Μάλιστα, στην Τουρκία εκφράζουν την εκτίμηση ότι ούτε τα υπερσύγχρονα 5ης γενιάς ισραηλινά μαχητικά F-35 δε θα έχουν τη δυνατότητα να πετούν πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο!
Ανάλογες δηλώσεις έκανε στο τουρκικό κανάλι ΑΤV o αντιστράτηγος Ε.Α Φ. Ερενέλ
pronews