9.7.19

Τους Γερμανούς κόντρα στον Ερντογάν θέλουν οι ΗΠΑ στην Συρία


Νέα σύνοδο για την Συρία έχουν δρομολογήσει για τον Αύγουστο Πούτιν, Ροχανί και Ερντογάν, ενώ συνεχίζονται, σχεδόν καθημερινά, οι βομβαρδισμοί του συριακού καθεστώτος και των Ρώσων συμμάχων του στην Ιντλίμπ. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ επιδιώκουν μεγαλύτερη εμπλοκή του Βερολίνου στη βορειοανατολική Συρία, απ’ όπου ο Τραμπ είχε πει ότι θα αποχωρήσουν, αλλά τελικά παρέμειναν.

Η Ουάσινγκτον ζητά από το Βερολίνο να συμβάλλει ακόμη περισσότερο στον αγώνα για την καταπολέμηση των υπολειμμάτων του Ισλαμικού Κράτους. Αυτή τη φορά θέλει μάλιστα την ανάπτυξη γερμανικών χερσαίων δυνάμεων στην βορειοανατολική Συρία για την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), της συμμαχίας δηλαδή στην οποία κυριαρχούν οι Κούρδοι.

Η απαίτηση των Αμερικανών από την Γερμανία είναι, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, να αναπτύξει ο γερμανικός στρατός στην εμπόλεμη περιοχή «εκπαιδευτές, ειδικούς στην επιμελητεία και στελέχη με ειδίκευση σε διάφορα αντικείμενα».

Κάτι πρέπει να κάνεις Άγγελα

Πρόκειται ουσιαστικά για την περιοχή από την οποία ο Τραμπ είχε πει ότι θα αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις, αν και στην συνέχεια ανακάλεσε. Ο Τραμπ είχε πει όμως τότε (τον περασμένο Δεκέμβριο) ότι ήρθε η «ώρα να πολεμήσουν άλλοι» και ο Αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος ήταν αρκετά σαφής. «Θέλουμε επί του πεδίου στρατεύματα από τη Γερμανία, εν μέρει για να αντικατασταθούν οι δικοί μας στρατιωτικοί» είπε ο Τζέφρι σε συνεντεύξεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο και στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag. Παραλλήλως, σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον περιμένει την απάντηση του Βερολίνου πριν από το τέλος του μήνα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Γερμανία συμμετέχει στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών, αλλά από το εξωτερικό της Συρίας. Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρούν από την Ιορδανία αναγνωριστικά αεροσκάφη Tornado και ένα αεροπλάνο εναέριου ανεφοδιασμού της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Παραλλήλως Γερμανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύουν δυνάμεις στο Ιράκ.

Με αυτά ως δεδομένα, θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι η γερμανική συμμετοχή στον πόλεμο είναι εκ του ασφαλούς. Αν όμως αναπτυχθούν τελικά χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή, το Βερολίνο, εκτός από το οικονομικό κόστος που πληρώνει μέχρι σήμερα, θα κληθεί να "πληρώσει" ενδεχομένως και με αίμα, καθώς στην περιοχή σημειώνονται σποραδικές επιχειρήσεις τζιχαντιστών.
Απέναντι στον Ερντογάν

Η συμμετοχή Γερμανών στρατιωτών στις επιχειρήσεις υποστήριξης των Κούρδων θα έχει και άλλες συνέπειες, καθώς, αργά ή γρήγορα, θα φέρει το Βερολίνο αντιμέτωπο με την Άγκυρα. Και αυτό γιατί, ο Ερντογάν, παρά τις αντιρρήσεις ακόμη και των Ρώσων, έχει "δεσμεύσει" την περιοχή, κατά την συνήθη πρακτική των Τούρκων, προκειμένου να δημιουργήσει τις γνωστές "ζώνες ασφαλείας". Ο Ερντογάν και η Άγκυρα είναι, άλλωστε, ορκισμένοι εχθροί των Κούρδων της Συρίας, ειδικά των πολιτοφυλάκων της YPG, τους οποίους θεωρούν προέκταση του απαγορευμένου στην Τουρκία PKK.

Γνωστό είναι επίσης ότι ο Τραμπ έπαιξε με τον Ερντογάν, όταν ανακοίνωνε την αποχώρηση των Αμερικανών από την Συρία, πριν υπαναχωρήσει στην θέση ότι θα παραμείνουν στην περιοχή τουλάχιστον 400 από τους 2000 στρατιωτικούς. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χρήσει ουσιαστικά “αρχιστράτηγο” τον Τούρκο ομόλογό του, προφανώς σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ρήγμα στις σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας, αλλά στην συνέχεια τον άδειασε.

Από τότε, όμως, τον Δεκέμβριο του 2018, ο Τραμπ ζητά συνεχώς περισσότερη στήριξη από τα περίπου 80 κράτη που μετέχουν στον συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών. Το ίδιο κάνει τώρα και με την Γερμανία, η οποία έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρό του, επειδή δεν καλύπτει τα όρια του ΝΑΤΟ για τις στρατιωτικές δαπάνες.

Βομβαρδισμοί και νέα Σύνοδος

Την ίδια ώρα, επί του πεδίου, οι δυνάμεις του Άσαντ και οι Ρώσοι σύμμαχοί τους συνεχίζουν τις αεροπορικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς με ρουκέτες στην επαρχία Ιντλίμπ, την οποία ελέγχουν αντικαθεστωτικοί αντάρτες και κυρίως οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ) που είναι ο πρώην συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα.

Οι επιθέσεις αυτές έχουν ενταθεί από τα τέλη Απριλίου και, εκτός από την Ιντλίμπ, περιλαμβάνουν στόχους και στις γειτονικές επαρχίες του Χαλεπιού, της Χάμας και της Λαττάκειας, όπου υπάρχουν θύλακες τζιχαντιστών. Σύμφωνα με τον Συριακό Παρατηρητήριο οι βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 530 αμάχους, ενώ ο ΟΗΕ αναφέρει και 330.000 εκτοπισμένους.

Για την Ιντλίμπ, Πούτιν και Ερντογάν κατέληξαν, πριν από μήνες, σε μια συμφωνία για την δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης, η οποία όμως δεν εφαρμόζεται, καθώς οι τζιχαντιστές δεν την τήρησαν ποτέ. Ρωσία, Τουρκία και Ιράν έχουν δρομολογήσει, ωστόσο, μία νέα συνάντηση, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, προκειμένου να συζητήσουν, στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Αστάνας, την κατάσταση και τις εντάσεις στην εμπόλεμη Συρία. Αυτή η νέα Σύνοδος έχει ορισθεί για τον Αύγουστο, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί ακόμη η ακριβής ημερομηνία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γίνει επί τουρκικού εδάφους.

Τους επόμενους δύο μήνες, θα ακολουθήσει, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, μία άλλη σύνοδος για την Συρία, χωρίς το Ιράν, αλλά με τη συμμετοχή της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, την οποία οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν στο περιθώριο της G20, στην Οσάκα. Τετραμερής με την ίδια σύνθεση είχε γίνει και τον Οκτώβριο του 2018, στην Κωνσταντινούπολη, εκεί όπου αναμένεται ότι θα γίνει και η νέα.

Πηγή: Βαγγέλης Σαρακινός slpress.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com
\