Κάτω από το 2% υποχώρησε χθες η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου για πρώτη φορά στην Ιστορία, με τους ελληνικούς τίτλους να συνεχίζουν χωρίς φρένο την ισχυρή βελτίωση που σημειώνεται από τις αρχές του έτους και ειδικά το τελευταίο δίμηνο.
Τα ελληνικά ομόλογα έχουν γίνει τα αγαπημένα των επενδυτών, όπως σχολιάζει ο διεθνής Τύπος, «βλέποντας» μάλιστα την απόδοσή τους να υποχωρεί χαμηλότερα από εκείνη των αντίστοιχων αμερικανικών τίτλων. Το ράλι του τελευταίου διαστήματος οφείλεται στο ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα διεθνώς γύρω από τα κρατικά ομόλογα, καθώς και στην ενίσχυση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας μετά τις εκλογές, με την αγορά να προεξοφλεί αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας το επόμενο διάστημα.
Πιο αναλυτικά, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε χθες στο 2,006% σημειώνοντας πτώση της τάξης του 2,6%, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως και το 1,99%, με το spread να διαμορφώνεται στις 238 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 12 Ιανουαρίου του 2010. Την ίδια στιγμή, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,046%. Νέα ιστορικά χαμηλά σημείωσε και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία διαμορφώθηκε στο 1,036% με πτώση 4,4%, ενώ «βουτιά» στο 1,578% σημείωσε η απόδοση του νέου 7ετούς ομολόγου το οποίο εκδόθηκε την προηγουμένη Τρίτη 16 Ιουλίου με απόδοση 1,9%, σημειώνοντας έτσι πτώση κατά 17% μέσα σε επτά ημέρες, «δικαιώνοντας πλήρως» τους επενδυτές που αποφάσισαν να τοποθετηθούν σε αυτό.
Αξίζει να σημειωθεί πως το 10ετές είχε εκδοθεί τον Μάρτιο με απόδοση 3,9%, ενώ το 5ετές είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6%. Από τα επίπεδα της έκδοσής του η απόδοση στο 10ετές ομόλογο έχει υποχωρήσει κατά 48,6% ενώ στο 5ετές έχει σημειώσει πτώση κατά 71%.
Οι προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, με μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (QE), οι οποίες έχουν καλλιεργηθεί το τελευταίο διάστημα ωθώντας υψηλότερα τις τιμές των ομολόγων της Ευρωζώνης, ενισχύθηκαν χθες μετά και τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποίησης στη Γερμανία τα οποία προστέθηκαν στις ήδη αρνητικές προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Αυτή η εξέλιξη ώθησε τους επενδυτές σε ακόμα πιο έντονο «κυνήγι αποδόσεων» στη διεθνή αγορά ομολόγων, όπου οι θετικές αποδόσεις τείνουν να γίνουν... σπάνιες, τη στιγμή που όλο και περισσότεροι τίτλοι βλέπουν τα επιτόκιά τους να υποχωρούν σε αρνητικό έδαφος, με τη συνολική αξία των ομολόγων με αρνητική απόδοση διεθνώς να διαμορφώνεται περίπου στα 13 δισ. δολάρια.
Τα ελληνικά ομόλογα, αν και έχουν δει την απόδοσή τους να υποχωρεί πάνω από το... μισό από τις αρχές του έτους (όταν και διαμορφωνόταν στο 4,4%), συνεχίζουν να προσφέρουν από τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρωζώνη, αποτελώντας έτσι «μαγνήτη» για τους επενδυτές. Αυτό, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες της αγοράς για ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων με τις πολιτικές που ήδη ακολουθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διατηρεί έντονο το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα, ενισχύοντας την επενδυτική βάση της χώρας που είναι και το μεγάλο ζητούμενο, κάτι που φάνηκε άλλωστε και ξεκάθαρα στην πρόσφατη έκδοση του 7ετούς ομολόγου η οποία υπερκαλύφθηκε πάνω από πέντε φορές.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, σε αυτό το περιβάλλον, ένα νέο QE στην Ευρωζώνη θα ωφελήσει ξεκάθαρα τα ομόλογα της περιφέρειας, και η Ελλάδα έχει μεγάλη πιθανότητα να ενταχθεί, εάν στο επόμενο διάστημα επιταχυνθούν οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους. Αξίζει να σημειώσουμε πως στις 2 Αυγούστου αναμένεται η προγραμματισμένη αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Fitch, οπότε η αγορά αναμένει αναβάθμιση τουλάχιστον των προοπτικών της χώρας από σταθερές σε θετικές, και ακολουθεί στις 23 Αυγούστου η Moody’s.
kathimerini