Περίοικοι ειδοποίησαν την 19,30' σήμερα (28/7/19) την Αστυνομία για εισβολή Ρομά στο πάλαι ποτέ εξαιρετικό νοσοκομείο "ΠΑΝΑΓΙΑ" στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, οι οποίοι προσπάθησαν να βρούν κάτι ακόμα για να αρπάξουν!
Επι τόπου μετέβη περιπολικό στη θέα του οποίου οι ...Ρομά ετράπησαν εις φυγή.
Το ιστορικό
Το νοσοκομείο διοικητικά υπαγόταν στο Γ.Ν «Άγ. Παύλος», με το Δημόσιο να νοικιάζει το κτίριο από την εταιρεία «Euromedica», ιδιοκτησία της οποίας είναι το κτίριο.
Το νοσοκομείο πρακτικά έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2013, καθώς σταμάτησε η συμμετοχή του στο πρόγραμμα των εφημεριών των νοσοκομείων της πόλης.
Παρά τους πολύμηνους αγώνες και τις σφοδρές αντιδράσεις εργαζομένων και φορέων αλλά και τις δεσμεύσεις κομμάτων, δεν λειτούργησε ποτέ ξανά.
Οι 107 περίπου εργαζόμενοι μοιράστηκαν στα νοσοκομεία Αγ. Παύλος, ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο.
Η ερήμωση
Το κτίριο ερήμωσε και εγκαταλείφθηκε στη μοίρα του. Οι εσωτερικοί χώροι μένοντας αφύλακτοι έγιναν βορά στο πλιάτσικο. Οι υποδομές στην κυριολεξία λεηλατήθηκαν. Κουφώματα, πόρτες, ηλεκτρικά σώματα, κλιματιστικά, ηλεκτρολογικοί πίνακες, φωτιστικά, καλώδια, συστήματα πυρασφάλειας, ξενοδοχειακός εξοπλισμός και μηχανήματα ξηλώθηκαν.
Η σημερινή εικόνα των εγκαταστάσεων είναι τραγική. Οι κύριες είσοδοι είναι αφύλακτες και εύκολα προσβάσιμες στον καθένα. Πολλές από τις τζαμαρίες είναι σπασμένες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν παντού κομμάτια γυαλιού και άλλα να επικρέμονται στα παράθυρα. Οι διάδρομοι είναι γεμάτοι σπασμένα υλικά, σκουπίδια, ενώ υπάρχουν πεταμένα σε κοινή θέα δεκάδες αρχεία και ιατρικοί φάκελοι ασθενών. Εξωτερικά το παρκάκι που υπήρχε έχει μετατραπεί σε ζούγκλα κρύβοντας την είσοδο των πάλαι ποτέ εξωτερικών ιατρείων.
Κτίριο φάντασμα
Το «Παναγία» σαν φάντασμα στοιχειώνει τους κατοίκους της περιοχής. Ο Χρήστος μένει χρόνια στην Κρήνη. «Από τότε που το νοσοκομείο έκλεισε έχει λεηλατηθεί κατ’ επανάληψη. Έχω δει ανθρώπους να μπαίνουν και να κάνουν πλιάτσικο. Ακόμη και με φορτηγά έχω δει να βγαίνουν από μέσα, αλλά φοβάμαι να πω περισσότερα». Ο ίδιος αναφέρει στην ΤhessΝews ότι έχει νοσηλευτεί και είχε δει τα σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα που διέθετε το νοσοκομείο, ενώ κάνει ιδιαίτερη μνεία στο προσωπικό. Ο Νίκος επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του Χρήστου. «Μπαίνουν και κλέβουν συνέχεια. Τα βράδια ακούμε διάφορους θορύβους από το εσωτερικό του νοσοκομείου» αναφέρει και συνεχίζει: «αναφέραμε τα περιστατικά στις αρχές και στον Δήμο, αλλά μας λένε ότι δεν είναι αρμόδιοι».
Ο Παναγιώτης Λαζαρίδης είναι ιδιοκτήτης ταβέρνας απέναντι από το νοσοκομείο. «Κατά καιρούς βλέπω κυρίως πιτσιρικάδες να μπαίνουν στους χώρους, ίσως για να καπνίσουν κάνα τσιγάρο στη ζούλα. Το τι έχει κλαπεί από μέσα δεν λέγεται» επισημαίνει. Ο Παναγιώτης τονίζει ότι η λειτουργία του ιδρύματος έφερνε λεφτά στην περιοχή, καθώς δεκάδες περνούσαν καθημερινά. «Από τότε που έκλεισε έχει υποβαθμιστεί όλη η περιοχή».
Η Κατερίνα Τσαντάλου λέει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει προ πολλού και επισημαίνει τους πολλούς κινδύνους που εγκυμονούν οι αφύλακτες εγκαταστάσεις. «Μπαίνουν μέσα μικρά παιδιά για να παίξουν και κινδυνεύουν από τα σπασμένα γυαλιά. Δηλαδή πρώτα πρέπει να συμβεί το κακό και μετά να τρέχουμε;» αναρωτιέται. Αναφέρει ότι ο Δήμος Καλαμαριάς είναι ενημερωμένος για την κατάσταση. «Αυτό που φοβάμαι είναι να μην το εκμεταλλευτούν αναρχικοί και έρθουν και κάνουν καμιά κατάληψη. Ακόμη αυτό μας έλειπε» δηλώνει αγανακτισμένη.
Σε ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο
Με πρόσχημα τη διαφωνία περί του τιμήματος του ενοικίου προς την Euromedica, με απόφαση του τότε υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, το νοσοκομείο κλείνει μέσα στο καλοκαίρι, καταργούνται οργανικές θέσεις του μόνιμου προσωπικού, βγαίνουν σε διαθεσιμότητα 107 νοσηλευτές-τριες, και από 1η Σεπτέμβρη το νοσοκομείο βγαίνει από το πρόγραμμα των εφημεριών ακολουθώντας τη μοίρα των άλλων νοσοκομείων που έκλεισαν, όπως το Λοιμωδών και των Αφροδισίων. Στη συνέχεια μεταφέρονται 107 άτομα από το παράρτημα “ΠΑΝΑΓΙΑ” του Γ. Ν. ¨Αγ. Παύλος¨ , 87 στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και 20 στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο.
Πληροφορίες και φωτό, από http://www.thessnews.gr/