18.7.19

Μ.Τσαβούσογλου: «Δεν θεωρούμε σοβαρή την ΕΕ - Δεν μας νοιάζει τι λέει - Στέλνουμε και τέταρτο πλοίο στην Κύπρο»

Όπως για να εφαρμοσθεί ένας νόμος, χρειάζεται η εκτελεστική εξουσία, έτσι και με την ΕΕ εφ όσον δεν υπάρχει "εκτελεστική εξουσία" εν προκειμένου ευρωπαϊκός στρατός (και θέληση) τα λόγια μένουν πάντα λόγια και ευχολόγια με μηδαμινή ή αμελητέα αξία.
Efenpress 
Eντελώς απαξίωσε την ΕΕ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στις κυρώσεις-«χάδια» που θα επιβληθούν εναντίον της Τουρκίας και όπως περίμενε οποιοσδήποτε νοήμονας άνθρωπος δεν ήταν ικανές αυτές για να σταματήσουν την Άγκυρα από το να συνεχίσει τις επιθετικές της ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: 
«Αν λαμβάνετε τέτοιες αποφάσεις για την Τουρκία, θα αυξήσουμε τη δραστηριότητά μας στην ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε τρία πλοία στην περιοχή και θα στείλουμε τέταρτο» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.
Σχολιάζοντας, δε, την απόφαση των ΥΠΕΞ των 28 της ΕΕ είπε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να λάβουμε υπόψη μας σοβαρά τις αποφάσεις της ΕΕ για την ανατολική Μεσόγειο».
Σύμφωνα με το Anadolu, ανώτατος Τούρκος διπλωμάτης δήλωσε ότι «η ΕΕ γνωρίζει ότι οι αποφάσεις της κατά της Τουρκίας δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν».


Θα πρέπει σύντομα να κατανοήσει και η νέα κυβέρνηση ότι: Η Τουρκία δεν πρόκειται να φύγει με λόγια από την κυπριακή ΑΟΖ και επίσης δεν θα εμποδιστεί με λόγια από το να κάνει «έρευνες» και γεωτρήσεις και ανοικτά του Καστελόριζου.
Επίσης θα πρέπει να γίνει κατανοητό στην Αθήνα ότι η ΕΕ δεν δύναται να κάνει τίποτα για να εμποδίσει την Άγκυρα και οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία διάθεση να επιβάλουν αληθινές και βαριές κυρώσεις κατά της Τουρκίας υπό τον φόβο ότι μπορεί να την οδηγήσουν από το ΝΑΤΟ στο Σύμφωνο της Σαγγάης το οποίος προορίζεται για το ανατολικό «αντι-ΝΑΤΟ».
Γενικά το ζήτημα της Τουρκίας έχει προκαλέσει μεγάλη αμηχανία σε πολλούς στην Αθήνα επειδή αδυνατούν να το δουν ορθολογικά.
Πολλοί στην Αθήνα και δυστυχώς και η πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας θέλουν να πιστεύουν ότι μπορούν να παρακολουθούν ανενόχλητοι τηλεόραση το βράδυ και ότι τις δικές μας αμέλειες δεκαετιών θα τις αναπληρώσουν ΕΕ και ΗΠΑ. 
Αδυνατούν να κατανοήσουν πως όλοι έχουν τα δικά τους συμφέροντα τα οποία τα εξυπηρετούν πάντα στην αρχή των «λιγότερων δυνατών απωλειών» και μια χώρα όπως η δική μας η οποία δεν μπορεί και δεν έχει την θέληση να υπερασπίζεται πρωτίστως η ίδια τα κυριαρχικά της δικαιώματα, δείχνει πάντα  διαθέσιμη για υποχωρήσεις και συνεπώς δέχεται υποτίμηση της γεωπολιτικής και εθνικής της αξίας.
Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα, στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ είπε ότι το γεγονός πως η ΕΕ δεν αναφέρεται στους Τουρκοκύπριους στην απόφασή της, «δείχνει πόσο προκατειλημμένη και μονομερής είναι η ΕΕ στο Κυπριακό».
Επιχειρεί δηλαδή η Τουρκία να εμφανίσει του Τ/κ όχι ως μειονότητα του νησιού αλλά ως «νόμιμη» κρατική οντότητα 
Στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των 28 αποφασίστηκε να ανασταλούν «οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών» και να ακυρωθούν «προς το παρόν» τόσο «το Συμβούλιο Σύνδεσης», όσο και οι «περαιτέρω συνεδριάσεις του διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας». Ακόμη, αποφασίστηκε «να μειωθεί η προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία για το 2020», ενώ οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ απηύθυναν παράλληλα προτροπή προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να «επανεξετάσει» τις δανειακές χορηγήσεις της στην Τουρκία.
Φυσιά όλα αυτά είναι «χάδια» για την Τουρκία η οποία άλλωστε πηγαίνει για κάτι πολύ μεγαλύτερο από τα «ψίχουλα» της ΕΕ. Τα πλούσια κοιτάσματα της Α.Μεσογείου είναι ανυπολόγιστης αξίας.
Τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας σε συνέχεια των γεωτρήσεων στην Κύπρο υιοθέτησαν και επίσημα σήμερα οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποίησαν στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα μέτρα η ανακοίνωση των «28» αναφέρει:
«Υπό το φως των συνεχιζόμενων και νέων παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης της Τουρκίας, το Συμβούλιο αποφασίζει να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για τη συνολική Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών και συμφωνεί να μην πραγματοποιήσει προς το παρόν το Συμβούλιο Σύνδεσης και περαιτέρω συνεδριάσεις τού υψηλού επιπέδου διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας».
Επιπλέον σημειώνεται ότι «Το Συμβούλιο συμφωνεί με την πρόταση της Επιτροπής να μειωθεί η προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία για το 2020 και καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως όσον αφορά τον δανεισμό με κρατικούς τίτλους».
Τέλος, τονίζεται ότι «το Συμβούλιο εξακολουθεί να ασχολείται με το θέμα και, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου, καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να συνεχίσουν να διερευνούν επιλογές για στοχευμένα μέτρα σε σχέση με τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», δηλώνοντας ότι «θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και θα επανέλθει στο θέμα αυτό, όπως ενδείκνυται».
Εξάλλου, στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων οι «28» παραπέμπουν στα «συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019 και προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ιδίως εκείνα της 20ής Ιουνίου 2019», εκφράζοντας «τη λύπη τους για το γεγονός ότι, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία συνέχισε τις εργασίες γεώτρησης δυτικά της Κύπρου και ξεκίνησε δεύτερη δραστηριότητα γεώτρησης βορειοανατολικά της Κύπρου εντός κυπριακών χωρικών υδάτων».
Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο «επισημαίνει εκ νέου τις σοβαρές και άμεσες αρνητικές επιπτώσεις των παράνομων αυτών ενεργειών σε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας» και «καλεί και πάλι την Τουρκία να απόσχει από τέτοιες ενέργειες, να ενεργεί με πνεύμα καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
«Το Συμβούλιο, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρόσκληση από την κυβέρνηση της Κύπρου να διαπραγματευθεί με την Τουρκία, σημειώνει ότι η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας», προσθέτει η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, ενώ υπογραμμίζει πως «Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην υποστήριξη προσπαθειών που καταβάλλονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για συνεργασία με τα μέρη με σκοπό να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος».
«Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι παραμένει επιτακτικής σημασίας να δεσμευθεί και να συμβάλει η Τουρκία σε μια τέτοια διευθέτηση, μεταξύ άλλων και των εξωτερικών πτυχών του, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και σε ευθυγράμμιση προς τις αρχές στις οποίες είναι θεμελιωμένη η ΕΕ και προς το ενωσιακό κεκτημένο», επισημαίνεται στο ίδιο κείμενο.