«Κατά πόδας» παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού Στόλου οι Ισραηλινοί, επιστρατεύοντας μέχρι και δορυφόρους οι οποίοι μπορούν να δώσουν σε πλησίον του πραγματικού χρόνου, τι ακριβώς μέσα έχει στείλει η Τουρκία στην περιοχή, την ώρα που ο Ερντογάν απειλεί άπαντες μιλώντας για "κακούς γείτονες" ενώ "γκρεμίζει" και τις τελευταίες "γέφυρες" συνεννόησης με τις ΗΠΑ για το θέμα των F-35, λέγοντας πως δεν έχει ανάγκη τις ΗΠΑ.
Σε δηλώσεις του που έκανε πριν από λίγη ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως η Τουρκία έχει την δύναμη να αντιδράσει άμεσα σε οποιαδήποτε επίθεση, η οποία θα απειλήσει την ακεραιότητα της χώρας, ενώ για τις ΗΠΑ είπε πως δεν συμπεριφέρονται καλά πλέον απέναντι στη χώρα του.
«Λόγω της γεωπολιτικής θέσης που βρίσκεται η χώρα, η Τουρκική Δημοκρατία δέχεται συνεχώς επιθέσεις, όμως ο στρατός τις έχει αποτρέψει.
S-400, F-35, το ζήτημα της Λιβύης και η κατάσταση στην Α. Μεσόγειο, είμαι μερικές από τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα.
Επί του παρόντος, υπάρχουν πολλά θέματα που η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει στη διεθνή σκηνή, κυρίως λόγω της γεωγραφικής θέσης στην οποία βρίσκεται.
Για παράδειγμα, έξι Τούρκοι υπήκοοι έπεσαν θύματα απαγωγής την Κυριακή στη Λιβύη από τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ. Η Άγκυρα προειδοποίησε τις δυνάμεις του Haftar και οι αιχμάλωτοι αμέσως απελευθερώθηκαν τη Δευτέρα.
Ο Haftar, πρώην αξιωματικός του Καντάφι, προσπαθεί να καταστρέψει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας με έδρα την Τρίπολη (GNA).
Για την Κύπρο
«Η Κύπρος έχει διαιρεθεί από το 1974, όταν η Τουρκία αναγκάστηκε επέμβει στο νησί μετά από ένα ελληνοκυπριακό στρατιωτικό πραξικόπημα.
Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), που ιδρύθηκε το 1983, αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία και αντιμετωπίζει μακροχρόνιο εμπάργκο στο εμπόριο.
Εν τω μεταξύ, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ως Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ιδρύθηκε το 1960.
Εμείς αμφισβητούμε τις μονομερείς ενέργειες των Ελληνοκύπριων στην Α. Μεσόγειο, καθώς η Λευκωσία παραβιάζει τους κανόνες.»
«Εμείς είμαστε χρόνια στο ΝΑΤΟ. Έχουμε προσφέρει τα πάντα για την Συμμαχία.
Οι ΗΠΑ δεν μας έχουν συμπεριφερθεί σωστά. Πλέον μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας, καθώς η αμυντική μας βιομηχανία μπορεί να καλύψει πλέον τις ανάγκες μας.
Παλιά προσέγγισα τις ΗΠΑ για να αγοράσουμε UAV. Δεν μας το επέτρεψαν. Τώρα παράγουμε τα δικά μας και είμαστε σε θέση να κατασκευάσουμε ακόμα καλύτερα,» δήλωσε ο Ερντογάν.
Το Ισραήλ καταγράφει τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων
Η ισραηλινή εταιρεία Image Sat η οποία επικεντρώνει τη δραστηριότητα των δορυφόρων της, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ν.Α.Μεσογείου αποκάλυψε ότι το τουρκικό Ναυτικό έστειλε νέα φρεγάτα στην περιοχή και πιο συγκεκριμένα μια κλάσης G (Ο.H Perry) στο πλαίσιο της αλλαγής σκάφους για την… «προστασία» του Fatih το οποίο ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς κάνει στην κυπριακή ΑΟΖ εκτός από το να την παραβιάζει.
Το τουρκικό γεωτρύπανο βρίσκεται μερικά μόλις χιλιόμετρα ανατολικά της Πάφου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Σε προηγούμενη φωτογραφία του ίδιου λογαριασμού, στις 16 Ιουνίου, διακρίνεται ο «Πορθητής» μέσα από τα σύννεφα, ενώ δίπλα βρίσκεται και η τουρκική, φρεγάτα Barbaros.
Στις 20 Μαΐου 2019, το τουρκικό πλοίο συνόδευε μία φρεγάτα MEKO 200TN.
Οι Τούρκοι εναλλάσσουν κατά τακτά χρονικά διαστήματα τα σκάφη που διατηρούν δίπλα στα πλωτά γεωτρύπανά (Φατιχ και Γιαβούζ) υποτίθεται για να τα προστατέψουν από κάποια ελληνική αντίδραση.
Φυσικά γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να διανοηθεί να κάνει κάτι, που σημαίνει πως η παρουσία των τουρκικών σκαφών, δεν έχει να κάνει με παροχή προστασίας, έχει και την έννοια και στρατιωτικής κατάληψης της κυπριακής ΑΟΖ πέρα από αυτή της οικονομικής.
42 Leopard 2A4 στα Κατεχόμενα από την Αδριανούπολη
Στο πρωτοσέλιδο της η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Africa διερωτάται σήμερα αν «προετοιμαζόμαστε για ειρήνη ή πόλεμο», καθώς όπως αναφέρει ο Ερντογάν έστειλε μυστικά στο βόρειο τμήμα του νησιού μας, 42 τεθωρακισμένα τύπου Leopard στην κατεχόμενη Κυθρέα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα γερμανικά άρματα μάχης στάληκαν από την πρώτη διοίκηση στρατού στην Aνδριανούπολη.
Στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ: Τα F-35 θα πεθάνουν εάν δοκιμαστούν με τα S-400
Στο μεταξύ στην Τουρκία το σήριαλ των S-400 δεν λέει να σταματήσει.
Ο πρώην αρχηγός του τουρκικού Στρατού Ιλκέρ Μπασμπούγ δίνει απόλυτο δίκιο στις ΗΠΑ για τις ανησυχίες της για το F-35, λέγοντας πως αν αυτό δοκιμαστεί με τα S-400, τότε είναι σαν να έχει «πεθάνει».
Το πρόβλημα στην κρίση με τους S400 με τους Αμερικανούς είναι ότι οι ηλεκτρονικές πληροφορίες των μαχητικών αεροσκαφών F35 θα «ανέβσουν» στον υπολογιστή των S400, κάτι που οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να δεχτούν, δήλωσε ο Μπασμπούγ.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι Χαμπέρτουρκ, ο πρώην αρχηγός των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων ανέφερε ότι η Τουρκία έχει λάβει την απόφασή της να πάρει τους S400 και “αύριο, μεθαύριο θα έρθουν στην Τουρκία”. “Από δω και πέρα, το να σκεφτεί κανείς να μην έρθουν, σημαίνει ότι πλήττεται το κύρος της Τουρκίας. Κι εμείς ως Τούρκοι δεν το δεχόμαστε αυτό, το κράτος δεσμεύτηκε γι’ αυτό, πλήρωσε και επομένως αυτό το σύστημα θα έρθει. Δεν μπορεί να σκεφτεί κανείς κάτι διαφορετικό. Πλέον αυτό έχει τελειώσει. Θα έρθει. Επιστροφή δεν υπάρχει”, ανέφερε.
Ωστόσο, ο Ιλκέρ Μπασμπούγ ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι στην περίπτωση που το δει κανείς από την αμερικανική σκοπιά.
Σύμφωνα με τον πρώην αρχηγό του τουρκικού Στρατού, στην περίπτωση που οι Αμερικανοί δώσουν τα πολεμικά μαχητικά F35, τότε η Τουρκία “θα "ανεβάσει" όλες τις ηλεκτρονικές πληροφορίες του μαχητικού αυτού αεροσκάφους στους S400”, προσθέτοντας ότι θα δοκιμαστεί εάν τα βλέπει το ραντάρ ή όχι. “Αυτό δεν είναι δυνατόν να το δεχτούν οι ΗΠΑ. Δεν μπορούν να το δεχτούν. Η δική μου προσωπική άποψη είναι ότι είναι ένα πρόγραμμα 1,5 τρις δολαρίων και σε αυτό το πρόγραμμα υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι αν το λαμβάνει ή όχι το ραντάρ. Αυτό θα δοκιμαστεί καλύτερα με τους S400, επομένως τα F35 πεθαίνουν”, ανέφερε.