Ο συνδυασμού Leopard-2HEL και του αμερικανικού ΤΟΜΑ M2A3 Bradley, του οποίου 50-100 μονάδες αποτελούν αντικείμενο παραχώρησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει η νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Ιουλίου, προκειμένου να καταστούν επιχειρησιακά βιώσιμες οι Ταξιαρχίες των LEO2HEL που λόγω απουσίας σύγχρονων ΤΟΜΑ θεωρούνται εξαιρετικά ευάλωτες επιχειρώντας με τα "αρχαία κονσερβοκούτια" Μ113Α1/Α2/Α3.
Η πρώτη δοκιμή κοινής επιχειρησιακής δράσης τους έγινε στην πολυεθνική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) μεγάλης κλίμακας SABER GUARDIAN-17 στην Βουλγαρία, όπου συμμετείχε η Ελλάδα με πέντε άρματα μάχης Leopard-2HEL που συνοδεύθηκαν από M2A3 Bradley
Ηταν η πρώτη φορά που άρματα μάχης του ΕΣ μετέβησαν στο εξωτερικό για να συμμετάσχουν σε άσκηση, εκτελώντας βολές με πραγματικά πυρά, μετά από σχεδόν 21 χρόνια.
Στην άσκηση τα αμερικανικά Μ2Α3 Bradley τοποθετήθηκαν οργανικά στους μηχανοκίνητους σχηματισμούς των LEΟ2HEL και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά:
Πρώτη φορά τα ελληνικά άρματα μάχης είχαν κάλυψη σε ακτίνα 3,5+ χλμ., όση και η ακτίνα των Ι.ΤOW-2 από αντιαρματικές φωλεές και συγκεντρώσεις πεζικού και έδειξαν τι μπορούν να κάνουν.
Με τα Μ113 τα LEΟ2HEL χάνουν περίπου το 50% της επιχειρησιακής δυνατότητά τους αφού αναγκάζονται να προφυλαχθούν και να μην επιχειρούν σύμφωνα με το δόγμα δράσης τους.
Αλλωστε τα άρματα μάχης κερδίζουν την μάχη, αλλά τα ΤΟΜΑ κερδίζουν σήμερα τους πολέμους.
Αν δεν υπάρχουν ΤΟΜΑ να στηρίξουν τα άρματα, να εξοντώσουν τις φωλεές αντιαρματικών όπλων και να "κατοχυρώσουν" το έδαφος το αποτέλεσμα θα είναι συντριπτικά αρνητικό για τα άρματα, όπως έχει συμβεί και συμβαίνει σε όλους του πολέμους.
Δείτε στην φωτό πώς ξεχύνεται το LEO2HΕL κατά των εχθρικών θέσεων ενώ το αμερικανικό M2A3 του προσφέρει κάλυψη και έχει στρίψει το συγκρότημα όπλων του (TOW, πυροβόλο των 25 χλστ. και πολυβόλο 7,62 χλστ.) κατά των εχθρικών συγκεντρώσεων πεζικού και αντιαρματικών όπλων.
Τα Μ113, θα αναβαθμιστούν (ένας σημαντικός αριθμός) για να γίνουν ασφαλέστερα για το προσωπικό που μεταφέρουν, αλλά και γιατί δεν μπορούν να αγοραστούν ή να παραχωρηθούν 1000 ΤΟΜΑ.
Τα Bradley θα μπορούσαν να αφιχθούν στην Ελλάδα στις αρχές του επόμενου έτους και η εργοστασιακή αξιοποίησή τους να ξεκινήσει άμεσα, έτσι ώστε πριν από το τέλος του 2020 να ενταχθούν επιχειρησιακά στις Ταξιαρχίες του Εβρου.
Η προτεινόμενη έκδοση Μ2Α3 έχει «αφομοιώσει» όλη την εμπειρία από τα διδάγματα στο πεδίο της μάχης, διότι το πρόγραμμα αναβάθμισης από το οποίο προέκυψε η έκδοση M2A3, βασίστηκε στην επιχειρησιακή χρήση της προγενέστερης έκδοσης στο πλαίσιο της επιχείρησης «Desert Storm».
Yπερέχει σημαντικά έναντι των ευρωπαϊκών ΤΟΜΑ στην ικανότητα εντοπισμού και καταστροφής των στόχων.
Φέρει πυργίσκο δύο ανδρών με πυροβόλο 25 χιλ. και διπλό εκτοξευτή αντιαρματικών βλημάτων TOW με δύο ανεξάρτητα θερμικά περισκόπια για τον αρχηγό και τον πυροβολητή καθώς και πλήρες ΣΔΕ (Σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου).
Τα δύο περισκόπια της έκδοσης 480x4 είναι κορυφαίων επιδόσεων και επιτρέπουν τον εντοπισμό και την προσβολή των στόχων σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις συγκριτικά με τα υπόλοιπα δυτικά ΤΟΜΑ που φέρουν μόνο ένα θερμικό περισκόπιο, και αυτό του τύπου 288x4.
Το Μ2Α3 φέρει δύο ανεξάρτητα θερμικά περισκόπια, που παρέχουν δυνατότητα λειτουργίας του πύργου σε διαμόρφωση «hunter-killer» (ταυτόχρονης αναζήτησης και προσβολής στόχων), όπως και στα σύγχρονα άρματα μάχης. Ειδικότερα, το Bradley M2A3 Infantry/M3A3 Cavalry Fighting Vehicle (IFV/CFV) φέρει δύο αισθητήρες FLIR (forward looking infrared) δεύτερης γενιάς και σύστημα IBAS (Improved Bradley Acquisition Subsystem).
Περισσότερα στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Ιουλίου που θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα.
pronews