5.6.19

Βουλή: Μόνο με το Ποτάμι ψηφίζει τους Κώδικες ο ΣΥΡΙΖΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Μόνη, με το ...Ποτάμι που βιώνει τις τελευταίες ημέρες παρουσίας του στο Κοινοβούλιο αφού δεν θα λάβει μέρος στις εκλογές του Ιουλίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στο σχεδιασμό της να συνεχίσει το νομοθετικό έργο εν μέσω προεκλογικής περιόδου: παρά κάποιες επιφυλάξεις και δειλές σκέψεις περί αναστολής της διαδικασίας καθώς σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση αποχώρησε από αυτή, τελικώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου δήλωσε ότι θα ολοκληρωθεί αύριο πλέον στην Ολομέλεια, η ιδιότυπη νομοθετική λειτουργία που άρχισε χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής επί των προωθούμενων νέων Κωδίκων του Υπουργείου ΔικαιοσύνηςΣε συνέχεια των γνωστών τοποθετήσεων περί «μη νομιμοποίησης» των εντόνως αμφισβητούμενων  κυβερνητικών χειρισμών, η Νέα Δημοκρατία δεν προσήλθε καν στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαιοσύνης του Κοινοβουλίου. Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ προσήλθαν μεν, αλλά μετά από σύντομη καταγγελτική προς το ΣΥΡΙΖΑ τοποθέτηση, αποχώρησαν. Ηταν εκείνη τη στιγμή, στην έναρξη της διαδικασίας, που μια αποστροφή εισαγωγικής τοποθέτησης του κ. Καλογήρου προκάλεσε αίσθηση, καθώς δημιούργησε την εντύπωση ότι επικρατούν δεύτερες σκέψεις σε ορισμένους κυβερνητικούς κύκλους και ενδεχομένως να «πάγωνε» η διαδικασία: «Στήθηκε ένα αφήγημα περί δήθεν μη νομιμοποίησης της κυβέρνησης να νομοθετεί. Αν και στο παρελθόν είχε διαμορφωθεί μια δυναμική συναίνεσης αναφορικά με τους Κώδικες, βρισκόμαστε σήμερα σε μια καινούρια κατάσταση όσον αφορά πολιτικό ζήτημα περί δήθεν μη νομιμοποίησης κυβέρνησης και Βουλής να νομοθετήσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογήρου για να προσθέσει: «Η ΝΔ δεν έστειλε καν εκπρόσωπό της. Ας ακούσουμε τον εκπρόσωπο ΚΙΝΑΛ και τους εκπροσώπους των κομμάτων να τοποθετηθούν... Τυχόν διακοπή αυτής της συναινετικής διαδικασίας, σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δει τα πράγματα σε νέο περιβάλλον».
Μόνη, με το Ποτάμι που βιώνει τις τελευταίες ημέρες παρουσίας του στο Κοινοβούλιο αφού δεν θα λάβει μέρος στις εκλογές του Ιουλίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στο σχεδιασμό της να συνεχίσει το νομοθετικό έργο εν μέσω προεκλογικής περιόδου: παρά κάποιες επιφυλάξεις και δειλές σκέψεις περί αναστολής της διαδικασίας καθώς σχεδόν...
σύσσωμη η αντιπολίτευση αποχώρησε από αυτή, τελικώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου δήλωσε ότι θα ολοκληρωθεί αύριο πλέον στην Ολομέλεια, η ιδιότυπη νομοθετική λειτουργία που άρχισε χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής επί των προωθούμενων νέων Κωδίκων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Σε συνέχεια των γνωστών τοποθετήσεων περί «μη νομιμοποίησης» των εντόνως αμφισβητούμενων  κυβερνητικών χειρισμών, η Νέα Δημοκρατία δεν προσήλθε καν στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαιοσύνης του Κοινοβουλίου. Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ προσήλθαν μεν, αλλά μετά από σύντομη καταγγελτική προς το ΣΥΡΙΖΑ τοποθέτηση, αποχώρησαν. Ηταν εκείνη τη στιγμή, στην έναρξη της διαδικασίας, που μια αποστροφή εισαγωγικής τοποθέτησης του κ. Καλογήρου προκάλεσε αίσθηση, καθώς δημιούργησε την εντύπωση ότι επικρατούν δεύτερες σκέψεις σε ορισμένους κυβερνητικούς κύκλους και ενδεχομένως να «πάγωνε» η διαδικασία: «Στήθηκε ένα αφήγημα περί δήθεν μη νομιμοποίησης της κυβέρνησης να νομοθετεί. Αν και στο παρελθόν είχε διαμορφωθεί μια δυναμική συναίνεσης αναφορικά με τους Κώδικες, βρισκόμαστε σήμερα σε μια καινούρια κατάσταση όσον αφορά πολιτικό ζήτημα περί δήθεν μη νομιμοποίησης κυβέρνησης και Βουλής να νομοθετήσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογήρου για να προσθέσει: «Η ΝΔ δεν έστειλε καν εκπρόσωπό της. Ας ακούσουμε τον εκπρόσωπο ΚΙΝΑΛ και τους εκπροσώπους των κομμάτων να τοποθετηθούν... Τυχόν διακοπή αυτής της συναινετικής διαδικασίας, σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δει τα πράγματα σε νέο περιβάλλον».
Λίγη ώρα αργότερα, εκ των ελαχίστων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έλαβαν το λόγο, ορισμένοι υπογράμμισαν πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν «δεύτερες σκέψεις» και κάλεσαν τον κ. Καλογήρου να ολοκληρώσει την νομοθετική διαδικασία και οι Κώδικες να ψηφιστούν.
«Κάνω τελευταία έκκληση συναίνεσης στα κόμματα της αντιπολίτευσης ενόψει της αυριανής συζήτησης στην Ολομέλεια», είπε κλείνοντας τη συνεδρίαση ο υπουργός Δικαιοσύνης, δίνοντας έτσι ουσιαστικά τέλος στα όποια σενάρια περί διακοπής της διαδικασίας είχαν αρχικώς διαμορφωθεί. Φυσικά, όπως έπραξαν και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε δριμμύτατη επίθεση κυρίως στην ΝΔ και την ΔΗΣΥ, κάνοντας λόγο για «παιχνίδι πολιτικής σκοπιμότητας, ιδιοτέλεια και θυσία της πολιτικής στο βωμό της επικοινωνίας.
Παρατηρητές της διαδικασίας, πάντως, σχολίαζαν ότι η παραμονή του εκπροσώπου του Ποταμιού (Ν.Νιφούδη) στην διαδικασία, διευκόλυνε το ΣΥΡΙΖΑ, με πολλούς να θέτουν το ερώτημα αν θα επέμενε η κυβέρνηση στην ψήφιση, στο ενδεχόμενο να παρέμεναν μόνο οι βουλευτές της στην αίθουσα.
Η αντιπολίτευση
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015 Ιανουάριο, παρέλαβε έτοιμα σχέδια Κωδίκων. Αν υπήρχε αγωνία και ενδιαφέρον εκ μέρους της κυβέρνησης για την προώθηση αυτών των Κωδίκων, προφανώς δεν θα περίμενε μέχρι την εσχάτη ώρα, την παραμονή της διάλυσης της Βουλής», υπογράμμισε ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου (Δημοκρατική Συμπαράταξη). «Έχετε από την πρώτη στιγμή δώσει δείγματα κακοποίησης και καθυποταγής της Δικαιοσύνης σε πολιτικές σκοπιμότητες της Δικαιοσύνης. Σε αυτό του πλαίσιο φέρατε Κώδικες. Καταγγέλουμε την διαδικασία, χρειάζεται να ξαναδούμε μετά τις εκλογές τους Κώδικες, με τρίμηνη διαβούλευση. Αν δεν θέλετε να συνδέσετε παρουσία σας με πολιτικές σκοπίμότητες κ. Υπουργέ, να αποσύρετε τους δύο Κώδικες τώρα.
Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να αντιμετωπιστεί μόνο από ΣΥΡΙΖΑ και κάποιους πρόθυμους βουλευτές. Ξανασκεφτείτε το». Και αφού ο εκπρόσωπος της ΧΑ μίλησε για «κυβέρνηση-τσίρκο», λαμβάνοντας το λόγο εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Εμμ.Συντυχάκης μεταξύ άλλων σημείωσε: «Είναι απαράδεκτη η διαδικασία. Τα πολύ σοβαρά νομοθετήματα θα μπορούσαν να είχαν συζητηθεί με άνεση. Ανακύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο που εισάγονται. Καταγγέλλουμε την διαδικασία αλλά και το αντιδραστικό περιεχόμενο. Δεν θα την νομιμοποιήσουμε την διαδικασία και αποχωρούμε».
Απάντηση αλλά και «ενστάσεις» για το βιασμό
Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ διά στόματος Ν. Παρασκευόπουλου υποστήριξε ότι οι ενστάσεις για άνετη συζήτηση στο Κοινοβούλιο δεν ευσταθούν. «Ακόμα και νωρίτερα να γίνονταν οι συνεδριάσεις, λόγω του χαρακτήρα του νομοθετήματος (συζητείται ως ένα άρθρο) θα εξεταζόταν σε μόνο μία συνεδρίαση Επιτροπής και μία ημέρα στην Ολομέλεια».
«Είναι υποχέωση και δικαίωμα της κυβέρνησης να φέρνει προς ψήφιση ώριμα νομοσχέδια», υποστήριξε ο κ. Β.Τσίρκας.
Ο κ. Δημ. Λάππας απευθυνόμενος στον υπουργό, αφού είπε «σας συγχαίρω και πολύ καλά κάνατε που φέρατε τους Κώδικες προς ψήφιση» δήλωσε αγανακτισμένος από τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ήταν ο πρώτος που κάλεσε τον κ. Καλογήρου «να μην κάνει δεύτερες σκέψεις» όσον αφορά την ψήφιση των νομοσχεδίων του υπουργείου Δικαιοσύνης. Να μην κάνει πίσω ο υπουργός και να ολοκληρωθεί η ψήφιση του νομοθετήματος, ζήτησε και η κυρία Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, εξαπολύοντας επίθεση στην αντιπολίτευση και ειδικότερα στην ΝΔ και τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη.
Ειδικότερες ενστάσεις και αντιρρήσεις για το πώς αντιμετωπίζεται το έγκλημα του βιασμού από τον προωθούμενο Κώδικα (συνδέεται με άσκηση σωματικής βίας και δεν περιορίζεται στο γενικώς αποδεκτό της απουσίας συναίνεσης), εξέφρασαν τέλος οι Μαρία Θελερίτη και Αννέτα Καββαδία, με τον κ. Λάππα ωστόσο να παρεμβαίνει και να εκφράζει διαφορετική άποψη, υποστηρίζοντας την προωθούμενη διάταξη. Της διάταξης αυτής υπεραμύνθηκε στην καταληκτική του τοποθέτηση και ο κ. Καλογήρου, απορρίπτοντας έτσι τις ενστάσεις των βουλευτών που νωρίτερα είχαν διαφοροποιηθεί.

kathimerini