9.6.19

Το αδύνατο έγινε δυνατό: Η Ρωσία κατασκεύασε το πρώτο στρατηγικό μαχητικό που θα επιχειρεί με τεχνητή νοημοσύνη!

Το αδύνατο έγινε δυνατό: Η Ρωσία κατασκεύασε το πρώτο στρατηγικό μαχητικό που θα επιχειρεί με τεχνητή νοημοσύνη!
To πρώτο πραγματικό μαχητικό αεροσκάφος-ρομπότ, με την έννοια της ενσωμάτωσης τεχνητής νοημοσύνης και της αυτόνομης ελεγχόμενης από τον υπολογιστή του αεροσκάφους, πτήσης, είναι γεγονός: Το ρωσικό, μη επανδρωμένο, stealth μαχητικό στρατηγικής κρούσης Sukhoi S-70 Okhotnik-B, είναι τεράστιο, μεγαλύτερο από οτιδήποτε ανάλογο έχει επιχειρηθεί να αναπτυχθεί και κατασκευαστεί στην Δύση ή την Κϊνα και «υπόσχεται» απίστευτες επιδόσεις στο εναέριο πεδίο μάχης.

Εχει άνοιγμα πτερύγων (εκπέτασμα) μεγαλύτερο των 20 μέτρων, μέγιστο βάρος απογείωσης 20 περίπου τόνους (το διπλάσιο ενός Rafale) και ικανότητα μεταφοράς οπλισμού εσωτερικά σε μεγάλες αποστάσεις.
Το άκρως απόρρητο πρόγραμμα του ρωσικού υπουργείου Αμυνας (μόνο μία θολή φωτό από μια δοκιμή διέρρευσε όλα αυτά τα χρόνια) ήρθε επιτέλους η ώρα να αποκαλυφθεί και να σπείρει το δέος στους αντιπάλους της Ρωσίας.
Η μέγιστη ταχύτητα του αεροχήματος θα είναι υψηλή υποηχητική 1.000 χλμ / ώρα ακόμη και με πλήρες φορτίο, ενώ η εμβέλεια του θα φτάνει τα 6.000 χλμ. χωρίς ανεφοδιασμό εν πτήσει.
Με έναν ανεφοδιασμό (αναπτύχθηκε ειδικό λογισμικό για να μπορεί να πλησιάζει και να ανεφοδιάζεται από αεροσκάφη-τάνκερ) η ακτίνα του διπλασιάζεται. To αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με ραντάρ AESA που εκπέμπει στην L Band, προκειμένου να αντιμετωπίζει τα εχθρικά stealth μαχητικά.
Συγκριτική φωτό με ένα ΜιG-29: Το εκπέτασμα των πτερύγων είναι μεγαλύτερο και η ακτίνα δράσης 7πλάσια!
Το αερόχημα θα μπορεί να φέρει όπλα βάρους 2.000 κιλών σε δύο εσωτερικούς χώρους στην άτρακτο. Μπορεί το βάρος να ακούγεται μικρό σε σύγκριση με τα επανδρωμένα μαχητικά/βομβαρδιστικά, αλλά το αεροσκάφος στοιχίζει το 1/12 από ένα Tu-160M, έχει 1000 φορές μικρότερο ίχνος στα εχθρικά ραντάρ (πρακτικά αόρατο), κατευθύνεται με τεχνητή νοημοσύνη στον στόχο του και μια σουίτα ηλεκτρονικών αντιμέτρων που «νεκρώνει» οτιδήποτε βρίσκεται σε ακτίνα 500 χλμ. από το σημείο που επιχειρεί.
Και το κυριότερο: Είναι πολλαπλού ρόλου. Μπορεί να εκτελέσει αποστολές αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους με την ίδια άνεση.
Η πρώτη δημόσια πτήση θα πραγματοποιηθεί στο εργοστάσιο κατασκευής αεροσκαφών στο Novosibirsk.στην έκθεση στρατιωτικού υλικού “Army 2019” στο αεροδρόμιο Kybinka νοτιοδυτικά της Μόσχας κατά το διάστημα 25 έως 30 Ιουνίου.
Μοιάζει με μυθικό τέρας η εμπρόσθια όψη του.
Το νέο ρωσικό UAV φωτογραφίες του οποίου μόλις πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα και μέσω διαδικτύου έκαναν το γύρο του κόσμου, άρχισε να αναπτύσσεται το 2011, χρονιά κατά την οποία υπογράφηκε και η σχετική σύμβαση, ενώ το 2014 παρουσιάστηκε ομοίωμά του σε φυσικό μέγεθος στη ρωσική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.
Με ειδικές βαφές απορρόφησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας για την επικάλυψη των επιφανειών του και σχήμα stealth, είναι εξοπλισμένος με έναν κινητήρα AL-41F που είναι επίσης εγκατεστημένος στα Su-35S.
Η ανάπτυξη του Okhotnik έγινε από το γραφείο Sukhoi που δανείστηκε στοιχεία από το προγενέστερο Skal του γραφείου MiG και η κατασκευή έγινε κάτω από αυξημένα μέτρα ασφαλείας και υπό απόλυτη μυστικότητα στις εγκαταστάσεις παραγωγής αεροσκαφών του Novosibirsk.
Αν και ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά σχετικά με το τι είδους αποστολές θα αναλάβει το νέο ρωσικό UAV και σχετικά με το εάν όντως θα τεθεί σε μαζική παραγωγή εντός της επόμενης δεκαετίας, θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρεί από κοινού με τα μαχητικά Su-57 τόσο σε επιχειρήσεις αέρος-αέρος, όσο και αέρος-εδάφους.
Με το αεροσκάφος αυτό προβλέπεται ότι θα αντικατασταθούν το σύνολο των υποστρατηγικών μαχητικών κρούσης Su-24, αλλά και τα Su-27 και MiG-29 σε αναλογία 1:1.
Το μαχητικό κοστίζει  το 1/4 από ένα Su-57 και το χαμηλό κόστος κτήσης και χρήσης, αλλά και η ευκολία παραγωγής, αντίθετα με τα υψηλού κόστους επανδρωμένα μαχητικά, θα επιτρέψει την αντικατάσταση όλων των παλαιών μαχητικών μέχρι το 2032.

 pronews.gr