Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης και διοικητής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) διέταξε τις δυνάμεις του να στοχοποιούν τουρκικά πλοία και πλοία τουρκικών συμφερόντων καθώς και απαγόρευση πτήσεων από και προς την Τουρκία, ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ ο εκπρόσωπός του, στρατηγός Άχμεντ αλ Μισμάρι.
Η Άγκυρα στηρίζει τις δυνάμεις πιστές στην διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) με έδρα την Τρίπολη οι οποίες την Τετάρτη κατάφεραν πλήγμα στις δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης ανακτώντας από τα στρατεύματα του Χάφταρ τη στρατηγικής σημασίας πόλη Γαριάν, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης, όπου ήταν εγκατεστημένο το κέντρο διοίκησης του ΛΕΣ στη δυτική Λιβύη.
«Έχουν δοθεί εντολές στις αεροπορικές δυνάμεις να στοχοθετούν τουρκικά πλοία και σκάφη που πλέουν στα χωρικά ύδατα της Λιβύης», δήλωσε ο Μισμάρι. «Τουρκικές στρατηγικές θέσεις, εταιρείες και έργα (στη Λιβύη) που ανήκουν στο τουρκικό κράτος θεωρούνται νόμιμοι στόχοι από τις ένοπλες δυνάμεις», συμπλήρωσε.
«Όλοι οι Τούρκοι υπήκοοι στην επικράτεια της Λιβύης θα συλληφθούν» και «όλες οι πτήσεις προς και από την Τουρκία θα απαγορευτούν», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οποιοδήποτε αεροσκάφος από την Τουρκία επιχειρήσει να προσγειωθεί στην πρωτεύουσα Τρίπολη, θα αντιμετωπιστεί ως εχθρικό.
Δεν εξήγησε πώς θα εφαρμοστεί η απαγόρευση πτήσεων σε μια περιοχή που δεν βρίσκεται στον έλεγχο των δυνάμεων του Χάφταρ. Παράλληλα προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού θα επιτεθούν σε κάθε τουρκική στρατιωτική παρουσία στη χώρα. Τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα στην Λιβύη αλληλοκατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν αλλοδαπούς μισθοφόρους και ότι λαμβάνουν στρατιωτική στήριξη από ξένες δυνάμεις.
Η Τουρκία έχει προμηθεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και φορτηγά στις δυνάμεις πιστές στον πρωθυπουργό Λιβύης, Φάγιεζ αλ Σάρατζ, ενώ ο ΛΕΣ λαμβάνει στήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Ο ΛΕΣ, που συμμαχεί με μια παράλληλη κυβέρνηση στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχει αποτύχει να καταλάβει την Τρίπολη, διαθέτει ωστόσο αεροπορική υπεροπλία. Έχει εξαπολύσει αρκετές φορές επιθέσεις επιχειρώντας, χωρίς επιτυχία, να πάρει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Τρίπολης.
Ο Μισμάρι τόνισε ότι οι δυνάμεις του ΛΕΣ έχασαν 43 στρατιώτες στην μάχη για την πόλη Γαριάν. Κατηγόρησε την Τουρκία για τη στήριξη που παρείχε στις δυνάμεις της ΚΕΕ για να καταλάβουν την πόλη. Λιβυκές εταιρείες παρέχουν αεροπορικές συνδέσεις με την Τουρκία από τα αεροδρόμια της Τρίπολης και της Μισράτα (δυτικά).
Οι πτήσεις προς την Λιβύη των τουρκικών αεροπορικών γραμμών Turkish Airlines ανεστάλησαν τον Ιανουάριο του 2015 για «λόγους ασφαλείας». Οι δύο χώρες διατηρούν καλές εμπορικές σχέσεις. Τουρκικές εταιρείες είχαν υπογράψει την περίοδο εξουσίας του Μουαμάρ αλ Καντάφι αρκετές συμβάσεις στη Λιβύη, σε τομείς όπως υπηρεσιών, υποδομών, ακινήτων και υδρογονανθράκων.
Ωστόσο, η πλειοψηφία αυτών των εταιρειών είναι ανενεργές, καθώς και Τούρκοι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011 που ανέτρεψε το καθεστώς Καντάφι καθώς και το 2014 μετά από ξέσπασμα βίαιων ένοπλων συγκρούσεων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ defence-point