Ένα από τα θέματα που ουδόλως μας έχει απασχολήσει αυτές τις προεκλογικές μέρες είναι η «ουρά» του μεταναστευτικού προβλήματος.
Εξαφανίστηκε κι’ αυτό στο πλαίσιο της προπαγανδιστικής τακτικής που ακούει στην ονομασία «επιλεκτική ενημέρωση».
Προφανώς! Διότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφέρει να αναφέρεται στο θέμα. Ωστόσο, δική μας υποχρέωση είναι να το αναδεικνύουμε, καθώς αποτελεί ένα από τα κορυφαία ζητήματα για τα οποία πρέπει να καταψηφιστεί η κυβέρνηση.
Όλοι θυμόμαστε τι συνέβη τους πρώτους μήνες της ολέθριας διακυβέρνησης:
Ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά είχε σε όλο το προηγούμενο διάστημα και σε βάθος διετίας προβλέψει και πράξει ό,τι χρειαζόταν για να ελέγξει την κατάσταση, ήλθαν αυτά τα διαλυτικά στοιχεία και αμέσως, κατόπιν γενικού προσκλητηρίου, έφθασαν στη χώρα 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι.
Αυτοί, ως γνωστόν, στη διάρκεια της ημέρας λιάζονταν και το βράδυ περνούσαν στην Ευρώπη μέσω Σκοπίων. Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, τον Ιούνιο του 2015 – λες και δεν είχαμε άλλον καημό – οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψήφισαν και νόμο που διευκόλυνε τα θέματα της ιθαγένειας. Άλλο γενικό προσκλητήριο και αυτό.
Φθάσαμε έτσι στις αρχές του 2016, όταν οι Σκοπιανοί, κατ’ εντολήν των Ευρωπαίων, έκλεισαν τα βόρεια σύνορά μας, τα οποία έκτοτε παραμένουν κλειστά.
Δηλαδή με κλειστά τα σύνορά μας από τους Σκοπιανούς υπέγραψε ο Τσίπρας τη Συμφωνία των Πρεσπών – να μην το ξεχνάμε κι’ αυτό στους εκλογικούς μας υπολογισμούς.
Και μετά, τον Μάρτιο του 2016, υπεγράφη και η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, με την Ελλάδα σε ρόλο απλού παρατηρητή και χωρίς καμία παρέμβαση. Ήταν μια συμφωνία που προέβλεπε εγκλωβισμό των μεταναστών στα νησιά, χωρίς να απαιτήσουν να ανοίξουν τα βόρεια σύνορα.
Οπότε, την 1η Απριλίου 2016, είχαμε νέο γενικό προσκλητήριο, καθώς οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψήφισαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος νόμο (4375/2016) που ξήλωσε όλους τους προηγούμενους, υπονόμευε τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και καταστρατηγούσε τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών της 4ης Μαρτίου 2016, αφού ούτε διαχώριζε πρόσφυγες από μετανάστες, ούτε δημιουργούσε κλειστές δομές φιλοξενίας.
Ο νόμος εκείνος προέβλεπε, στο άρθρο 46, προέβλεπε ότι «αλλοδαπός ή ανιθαγενής που αιτείται διεθνούς προστασίας δεν κρατείται για μόνο το λόγο ότι έχει υποβάλει αίτηση διεθνούς προστασίας, καθώς και ότι εισήλθε παράτυπα ή και παραμένει στη χώρα μας χωρίς τίτλο διαμονής»!
Αυτό ήταν το χειρότερο γενικό προσκλητήριο, αφού καταργούσε όλους τους προηγούμενους νόμους, σύμφωνα με τους οποίους η παράνομη είσοδος στη χώρα αποτελούσε αδίκημα.
Και στο μεταξύ, λειτουργούσε και συνεχίζει να λειτουργεί το Άρθρο 96 του Νόμου 4368 Φεβρουαρίου 2016, περί απευθείας αναθέσεων.
Σύμφωνα με αυτό το άρθρο, το υπουργείο Άμυνας «δύναται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης να προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ή να συνάπτει με τρίτους συμβάσεις εκτέλεσης έργων, παροχής υπηρεσιών, προμήθειας αγαθών ή μισθώσεων σχετικά με την ίδρυση, κατασκευή και συντήρηση των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ), Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) και των Ανοικτών Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και τη λειτουργία των Κέντρων και των Δομών αυτών, αποκλειστικά σε ό,τι αφορά στη μεταφορά, διαμονή, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών. Η διαδικασία σύναψης συμβάσεων του προηγουμένου εδαφίου δύναται, για λόγους κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, λαμβανομένων υπόψη και λόγων εθνικής ασφαλείας ή δημόσιας τάξης, οι οποίοι ειδικώς αιτιολογούνται, να διενεργείται κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης της εθνικής νομοθεσίας, με την επιφύλαξη εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις. Οι δαπάνες για τις δράσεις που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της παραγράφου 1 θα καλύπτονται από πιστώσεις είτε του τακτικού προϋπολογισμού, είτε του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων καθ’ υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων του ΥΠ.ΕΘ.Α».
Αυτή ήταν η μπίζνα περί το μεταναστευτικό που στήθηκε από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι οποίοι αγωνιωδώς αναζητούσαν χρήματα εκτός μνημονίου και τροϊκανών ελέγχων για να «διαχειριστούν».
Οι καταγγελίες που ακολούθησαν έφεραν τον έλεγχο του OLAF, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης και τελικά τον λογαριασμό των απευθείας αναθέσεων πληρώνουν όλοι οι Έλληνες μέσω του προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Και είναι βέβαιο ότι ανάμεσα στους πολλούς σκελετούς που θα ανακαλύψει και θα κληρονομήσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι και αυτός του μεταναστευτικού.
Στο μεταξύ, ούτε στα ψιλά δεν περνούν οι ειδήσεις για τις αφίξεις μεταναστών στα νησιά σήμερα.
Ο αριθμός των εγκλωβισμένων έχει και πάλι ξεπεράσει τις 16.500. Ενδεικτικά αναφέρω:
Στις 13 Ιουνίου είχαμε 127 αφίξεις. Στις 12 Ιουνίου είχαμε 94. Στις 30 Μαΐου 61 από τους οποίους οι 19 στο Φαρμακονήσι. Στις 29 Μαΐου 82. Στις 28 Μαΐου 228! Στις 26 Μαΐου 192! Στις 24 Μαΐου 197, από τους οποίους οι 66 στο Αγαθονήσι! Στις 22 Μαΐου είχαμε 190 αφίξεις και μόλις 6 επιστροφές! Στις 21 Μαΐου είχαμε 142 αφίξεις. Στις 17 Μαΐου 180! Στις 15 Μαΐου 96 αφίξεις και μόλις 4 επιστροφές! Στις 14 Μαΐου 105 αφίξεις. Στις 12 Μαΐου 163! Στις 3 Μαΐου 149! Στις 27 Απριλίου 132. Στις 25 Απριλίου 172! Στις 23 Απριλίου 135. Στις 16 Απριλίου 193. Στις 15 Απριλίου 142. Στις 14 Απριλίου 168. Στις 26 Μαρτίου 112, στις 25 είχαμε 205 αφίξεις, στις 20 οι αφίξεις ήταν 268. Και πάει λέγοντας. 50, 60, 70, 80, 100 τις ημέρες που παραλείπω. Σπάνια οι ροές είναι μηδενικές.
Θα πει κάποιος ότι σε σχέση με αυτό που συνέβαινε προηγουμένως, οι αριθμοί είναι μικροί. Αλλά αν κάνετε την πρόσθεση και θυμηθείτε ότι όλοι εγκλωβίζονται εδώ διότι οι Σκοπιανοί εξακολουθούν να κρατούν κλειστά τα βόρεια σύνορά μας, τότε είναι πολλοί.
Αν πάλι ρωτήσεις τον Τσίπρα, θα πει ότι οι Σκοπιανοί έχουν προβεί σε μονομερή ενέργεια.
Δεν είναι αλήθεια – ο Τουσκ τους έδωσε δημοσίως τα εύσημα επειδή εφάρμοσαν την εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (δηλαδή και του Τσίπρα, που έγινε π πρώτος πρωθυπουργός που έλαβε μέρος σε απόφαση εγκλωβισμού της χώρας του).
Αλλά και το ίδιο το επιχείρημα περί μονομερούς ενέργειας, έρχεται να μας θυμίσει ξανά πως ο Τσίπρας έδωσε την Μακεδονία στους Σκοπιανούς την ώρα που κατήγγελλε μονομερείς ενέργειες εκ μέρους τους σε βάρος της Ελλάδας.
Προσθέστε σε όλα αυτά ότι Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι αποτελούν τους προσφιλείς τόπους αποβίβασης μεταναστών από τους Τούρκους διακινητές ήδη από το 1995 και θα διαπιστώσετε πως τίποτε δεν είναι τυχαίο.
Η Τουρκία, από το 2004 θέτει θέμα «ελληνικής κατοχής» στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι. Και αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία με διαρκείς υπερπτήσεις και αποβίβαση μεταναστών.
Αλλά αυτά είναι θέματα με τα οποία δεν ασχολείται κανείς.
Καιρός να ασχοληθούμε καθώς θα προχωρούμε προς την κάλπη της 7ης Ιουλίου…