22.6.19

Γιατί το καθεστώς Ερντογάν ''συγχαίρει'' τον Οτζαλάν


Ο «ΑΠΟ» εδώ και οκτώ χρόνια ήταν εντελώς απομονωμένος στις φυλακές του Ιμρανλί (η νήσος των σκύλων). Απαγορευόταν στους δικηγόρους του ακόμη και να τον συναντήσουν έστω για τυπικούς λόγους. Στο μεταξύ πολλά είχαν αλλάξει αυτά τα οκτώ χρόνια στην πολιτική του Ερντογάν απέναντι στους Κούρδους.

Είχε καταρχήν εξαπολύσει την τουρκική στρατοχωροφυλακή και τον στρατό στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας σαρώνοντας τα χωριά και γκρεμίζοντας με βόμβες συνοικίες ολόκληρες στις κουρδικές πόλεις. Αμέσως μετά άρχισε τις επιθέσεις κατά του PKK στο βόρειο Ιράκ. Αργότερα, επιτέθηκε στους Κούρδους της Συρίας στο Κομπάνι και μετά εξαπέλυσε τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο κουρδικό Αφρίν και μετά από λίγο ανατολικότερα στις περιοχές του Ιντλίμπ.
Τέλος πολιόρκησε το βουνό Καντίλ όπου εδρεύει και η ηγεσία του PKK και βρίσκουν καταφύγιο οι ένοπλοι πυρήνες του. Με λίγα λόγια ο Ερντογάν πριν ακόμη το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 είχε εξαπολύσει ολοκληρωτικό πόλεμο κατά του κουρδικού στοιχείου εντός και εκτός Τουρκίας.
Μετά τις δημοτικές εκλογές και τη νίκη έστω και με ελάχιστη διαφορά του Εμρέ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη, υποψηφίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το επιτελείο του Ταγίπ Ερντογάν πριν ακόμη την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος, προέβη σε μία ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων ανά τομέα του μητροπολιτικού κέντρου. Τα ευρήματα αιφνιδίασαν τον Τ. Ερντογάν. Η στρατηγική ψήφος που έδωσε τη νίκη στον Εμρέ Ιμάμογλου και άρα καταδίκασε σε ήττα το σύστημα Ερντογάν μέσα στην ίδια του την πόλη ήταν η κουρδική ψήφος. Στην Κωνσταντινούπολη ζουν και ψηφίζουν πέντε εκατομμύρια ψηφοφόροι κουρδικής καταγωγής. Το μέγεθος είναι σημαντικό και δεν είναι σε θέση κανείς να παραβλέψει τη δυναμική της κουρδικής ψήφου.
Έτσι, αιφνιδίως, το πρωί της 2ας Μαΐου 2019 οι δικηγόροι του Αμπντουλάχ Οτζαλάν που οι Κούρδοι τον ξέρουν καλύτερα ως «ΑΠΟ» έλαβαν άδεια να επισκεφθούν τον πελάτη τους στο απομονωμένο για οκτώ χρόνια Ιμρανλί. Έκτοτε ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν προέβη σε δύο παρεμβάσεις. Η πρώτη αφορούσε το ίδιο το PKK και τα ένοπλα τμήματα των Κούρδων της Συρίας.
Ο Οτζαλάν ζήτησε τότε από όλους αυτούς να λαμβάνουν συνεχώς υπ’ όψιν και τα εθνικά συμφέροντα της ίδιας της Τουρκίας όταν αποφασίζουν να δράσουν ή όταν αποφασίσουν να συνάψουν συμμαχίες.
Όλοι κατάλαβαν τι εννοούσε ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Ακόμη και ο πιο αφελής Κούρδος αγρότης αντιλήφθηκε πως ο ιστορικός αρχηγός του PKK ζητούσε επί της ουσίας επανασχεδιασμό και αναδιάταξη της στρατηγικής και των τακτικών των ένοπλων τμημάτων των Κούρδων εντός και εκτός Τουρκίας.
Η δεύτερη παρέμβασή του πραγματοποιήθηκε μόλις την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 τρεις ημέρες πριν τη εκλογική αναμέτρηση στην Κωνσταντινούπολη. Ο Οτζαλάν ζήτησε από τους Κούρδους να διατηρήσουν την ουδετερότητά τους στην επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Πόλη που στην ουσία σημαίνει πως ο «ΑΠΟ» ζήτησε να μην ψηφίσουν τον εκπρόσωπο-υποψήφιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εντελώς οξύμωρο. Διότι λίγα 24ωρα πριν ο φυλακισμένος ηγέτης του HDP, δηλαδή του κουρδικού κόμματος, ο κ. Ντεμιρτάς, μέσα από το κελί του, είχε ζητήσει από το κόμμα και τους ψηφοφόρους να στηρίξουν στην Κωνσταντινούπολη τον Εμρέ Ιμάμογλου.
Αμέσως μετά την παρέμβαση Οτζαλάν και την Παρασκευή 21η Ιουνίου, δύο ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές στην Πόλη, οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες με πηχυαίους τίτλους και αρθρογραφία εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τη παρέμβαση του «ΑΠΟ» περί ουδετερότητας της κουρδικής ψήφου. Ακόμη και ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος των Γκρίζων Λύκων, του MHP, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί εξέφραζε τον θαυμασμό του για την στάση του Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Δηλαδή ο ορκισμένος εχθρός των Κούρδων και ο εκπρόσωπος των Γκρίζων Λύκων δηλαδή του παντουρκισμού απανταχού γης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καταλυτική όπως είπε παρέμβαση του ιστορικού ηγέτη του κουρδικού κινήματος. Με λίγα λόγια ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι ο «ΑΠΟ» απλά «συνεμορφώθη προς τα υποδείξεις».
Όπως προαναφέρθηκε, οι ψηφοφόροι κουρδικής καταγωγής στην Πόλη ανέρχονται σε πέντε εκατομμύρια. Σε αυτούς βεβαίως συμπεριλαμβάνονται ισλαμιστές, ερντογανικοί αλλά και ομάδες που δεν ασπάζονται τις επιλογές του PKK. Η παρέμβαση του Αμπντουλάχ Οτζαλάν δεν απευθυνόταν σε αυτούς. Απευθυνόταν αντιθέτως σε εκείνους τους ψηφοφόρους οι οποίοι κατάγονται από οικογένειες που από την εποχή της χούντας του στρατηγού Εβρέν εκτοπίστηκαν συστηματικά από την νοτιοανατολική Τουρκία και οδηγήθηκαν manu militari  στα αστικά κέντρα προκειμένου έτσι να ερημωθούν οι κουρδικές περιοχές από τους κατοίκους τους και να επικοιστούν στη συνέχεια από «γνήσιους» Τούρκους. Είναι αυτοί οι ψηφοφόροι που κατόρθωσαν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές να δώσουν ένα διψήφιο ποσοστό στο HDP, ικανό ώστε το κουρδικό κόμμα να εισέλθει στην τουρκική βουλή. Είναι ο λόγος για τον οποίον το σύστημα Ερντογάν από το πραξικόπημα και μετά, δηλαδή εδώ και τρία χρόνια φυλακίζει, εκτοπίζει, βασανίζει τα στελέχη του HDP. Για αυτόν τον λόγο ο Ντεμιρτάς βρίσκεται εδώ και καιρό στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.
Για όλους τους παραπάνω λόγους το σύστημα Ερντογάν έχει κάθε λόγο να χαίρεται για την πολιτική συμπεριφορά του ιστορικού ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Το ζήτημα είναι αν το κουρδικό στοιχείο στην Κωνσταντινούπολη θα τον ακούσει. Η αίσθηση που κυριαρχεί είναι πως όχι. Πολιτικοί παρατηρητές στην Κωνσταντινούπολη υποστηρίζουν πως ο Εμρέ Ιμάμογλου έχει ρεύμα και πως ενδεχομένως και αυτή τη φορά να είναι νικητής. Το ερώτημα είναι αν το σύστημα Ερντογάν θα αποδεχθεί αυτή τη φορά τα αποτελέσματα των εκλογών.
zougla.gr