7.6.19

Αποκάλυψη-«βόμβα» – Με στήριξη Ράμα η Συμφωνία των Πρεσπών! – Δόθηκαν ανταλλάγματα στα Τίρανα;


Αποκαλύψεις που θα προκαλέσουν θέλουμε να πιστεύουμε τριγμούς ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τους Αλβανούς! Την μεσολάβηση των Τιράνων για να συμβάλει ο «αλβανικός παράγοντας» στην στήριξη του Ζ. Ζαεφ για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών χωρίς βεβαίως να αναφέρεται έναντι ποιου ανταλλάγματος έγιναν αυτές οι παρεμβάσεις, αποκάλυψε σε συνέντευξη του ο πρώην ΥΠΕΞ της Αλβανίας, Ντιμίτρι Μπουσάτι.


Πρόκειται για εξελίξεις που ανατρέπουν όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Θα πρέπει η επόμενη Κυβέρνηση, η οποία θα είναι η ΝΔ, να διερευνήσει όλα όσα έγινα την περίοδο των διαπραγματεύσεων. Εάν δεν προχωρήσει ο Κ. Μητσοτάκης σε όλα όσα έχει υποσχεθεί για το Σκοπιανό, τότε το μόνο σίγουρο είναι πως ο ελληνικός λαός θα τον τιμωρήσει.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Η παρέμβαση αυτή έγινε την στιγμή που ήταν σε παράλληλη εξέλιξη ιδιαίτερα ευαίσθητες συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Τιράνων όπου η αλβανική πλευρά επιχειρούσε να υποβαθμίσει τα ζητήματα της μειονότητας, να επιβάλει την δική της ατζέντα στο μείζον θέμα της οριοθέτησης των Θαλασσίων συνόρων και να επιβάλει έστω και με πλάγιο τρόπο θέμα Τσάμηδων στην ατζέντα.
Η στήριξη που προσέφερε ο Αλβανικός παράγοντας στην κυβέρνηση Ζαεφ αρχικά για να αποκτήσει κυβερνητική πλειοψηφία και κατόπιν για να περάσει ταυτόχρονα η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και η αναγνώριση της Αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης σε όλη την χώρα, ήταν μια σημαντική επιτυχία του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού, που στην «Βόρεια Μακεδονία» αναδεικνύεται σε ισότιμη συνιστώσα οντότητα του κράτους, με την σλαβική, την στιγμή που στο Κόσοβο δίνεται η άλλη μάχη που προβλέπει ακόμη και την ανταλλαγή εδαφών με την Σερβία…

Ο Ντμίτρι Μπουσάτι, ρωτήθηκε σε συνέντευξη του (albaniandailynews.com) εάν η φιλία μεταξύ Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας μπορεί να αποτελέσει μοντέλο για την επίλυση των εκκρεμών προβλημάτων που έχει η Αλβανία με την Ελλάδα.. Ο κ. Μπουσάτι απάντησε ότι είναι ένα «παρόμοιο παράδοξο και αποκάλυψε ότι ο ίδιος και ο Ε. Ράμα είχαν εμπλακεί για να συμβάλλουν με τον «Αλβανικό παράγοντα» ώστε ο “Μακεδόνας” πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ να επιτύχει μια συμφωνία με την Ελλάδα, και τώρα μας υποβάλουν την ερώτηση για το εάν η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μοντέλο για μια συμφωνία μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας. Αυτά τα δυο θέματα όπως είπε δεν συγκρίνονται αλλά είναι σίγουρος ότι μπήκαν σταθερά θεμέλια για μια Συμφωνία και τα συγκεντρώσαμε όλα σε ένα πακέτο λύσης, αναφέρει ο Νίκος Μελέτης για το liberal.
Ο πρώην Αλβανός ΥΠΕΞ, ρωτήθηκε τι δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη και εάν εκτιμά ότι θα υπάρξει σύντομα λύση.
Ο κ.Μπουσατι δηλώνει ότι δεν έχει επιλυθεί ακόμη το θέμα του Εμπολέμου και των θαλασσίων συνόρων, ενώ θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει σύντομα λύση, αλλά προς το παρόν το εμπόδιο είναι οι εκλογές στην Ελλάδα.

Η Αθήνα έχοντας ήδη προσφέρει χειροπιαστά ανταλλάγματα στον κ. Ραμα όπως είναι το Apostille (για αναγνώριση των αλβανικών επίσημων εγγράφων και πιστοποιητικών) και η αναγνώριση των αλβανικών διπλωμάτων οδήγησης το μόνο που «εισέπραξε» είναι η πρώτη ανασκαφή και έρυνα για οστά Ελλήνων στρατιωτών πεσόντων του αλβανικού μετώπου, διαδικασία μάλιστα που μετά τις πρώτες έρευνες, τελικά έχει απονεκρωθεί.
Κάνοντας ένα μεγάλο λάθος τακτικής η Αθήνα δέχθηκε να προσφέρει στην αλβανική πλευρά την διαπραγμάτευση όλων των θεμάτων που εγείρουν οι δυο πλευρές υπό μορφή πακέτου και έτσι ζητήματα όπως τα δικαιώματα και το περιουσιακό της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, μπαίνουν στο ιδιο καλάθι με τις αλβανικές περιουσίες στην Ελλάδα (αυτές που είναι υπό καθεστώς μεσεγγύησης) και με τα δικαιώματα των …Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα.
Οι Αλβανοί επιχειρούν και μέσω της απαίτησης για άρση του Εμπολέμου με απόφαση της Ελληνικής Βουλής να φέρουν στο τραπέζι και θέμα «Τσάμηδων», το οποίο έχουν ήδη προβάλει ως θέμα συζήτησης υπό την …ανθρωπιστική μορφή του και υπό το «πρίσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»… Βεβαίως δεν είναι γνωστό εάν και σε ποια μορφή του τέθηκε το θέμα των Τσάμηδων από την αλβανική πλευρά στην διάρκεια των κατ’ ιδίαν επανειλημμένων συναντήσεων των κ.Κοτζιά και Μπουσάτι, χωρίς την παρουσία ούτε πρακτικογράφου.
Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι το Αλβανικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση με την οποία απάντησε στο Ελληνικό ΥΠΕΞ που καταδίκασε τις προσπάθειες αποκλεισμού από τις Δημοτικές Εκλογές στην Χιμάρα του Φ.Μπελερη, έσπευσε να εξομοιώσει την Ελληνική Εθνική Μειονότητα με τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα.
Επίσης η Αθήνα δέχθηκε να μπει στο πακέτο αυτό η συζήτηση της Συμφωνίας οριοθέτησης των Θαλασσίων ζωνών, η οποία ενώ είχε υπογραφεί από την αλβανική κυβέρνηση, ακυρώθηκε μετά από προσφυγή της τότε αντιπολίτευσης και του κ. Ράμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Η ελληνική πλευρά σε μια ακόμη παραχώρηση προς την αλβανική πλευρά είχε αποδεχθεί να συζητήσει το θέμα αυτό, όταν οι Αλβανοί έθεταν ως προϋπόθεση την αποδοχή ως βάση συζήτησης την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου τους, η οποία είχε συνταχθεί καθ’ υπόδειξη της Άγκυρας και υιοθετούσε όλη την τουρκική επιχειρηματολογία που προβάλλεται και στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο.
Κι όμως η Έκθεση της Κομισιόν για την Αλβανία αντί να αποτυπώσει την πραγματική εικόνα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, με την ανοχή και της Αθήνας εμφανίζει μια «μαγική εικόνα», η οποία βεβαίως διευκολύνει τα Τίρανα. Η Έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά:
«…Οι σχέσεις με την Ελλάδα παραμένουν γενικά θετικές αλλά υπήρξε αντιπαράθεση για ένα επεισόδιο στο εθνικά ελληνικό χωριό Βουλιαράτες. Η πρόοδος στα εκκρεμή διμερή θέματα συνεχίζεται με την εφαρμογή της συμφωνίας για εύρεση και ταφή των οστών των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στην Αλβανία στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η άρση της ένστασης της Ελλάδας για την είσοδο της Αλβανίας στην Σύμβαση Apostille, η Συμφωνία για την διαδικασία αναθεώρησης των σχολικών βιβλίων και η υπογραφή της συμφωνίας για την αναγνώριση των διπλωμάτων οδήγησης.
Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων για την θαλάσσια οριοθέτηση έγινε τον Ιούνιο του 2018.Οι δυο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν τον Ιούλιο 2018 και συμφώνησαν περαιτέρω συνέχιση του διαλόγου με στόχο την επίτευξη μιας στρατηγικής εταιρικής συμφωνίας».
Η εικόνα αυτή φυσικά κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και απλώς δυσκολεύει την προσπάθεια της ελληνικής διπλωματίας να πείσει για το πραγματικό πρόβλημα που συνιστά για την περιοχή η κυβέρνηση Ράμα και ο Αλβανικός εθνικισμός που εκδηλώνεται και εναντίον της Ελλάδας και κυρίως εναντίον της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
www.pentapostagma.gr