1.6.19

Πληρώνεται με το ίδιο νόμισμα



27/05/2019

Γράφει η
 Σοφία Βούλτεψη*
Πολλά τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση και την συντριπτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας.

Το σημαντικότερο, όμως, από αυτά είναι ότι ο λαός όχι μόνο καταδίκασε την κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της των τελευταίων πέντε σχεδόν χρόνων, δεν είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πια καμιά νομιμοποίηση να λάβει σοβαρές αποφάσεις για τη χώρα, αλλά εμπεριέχει και κάτι ακόμη πιο σπουδαίο: Ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν είχε την ηθική νομιμοποίηση να λάβει κρίσιμες αποφάσεις εθνικού περιεχομένου, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών.


Αν τον Μάιο του 2014, στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, με μια διαφορά της τάξης των 3,87 μονάδων, εξασφαλίζοντας το 26,58% (με 150.000 λιγότερους ψηφοφόρους από το 2012), ο κ. Τσίπρας, στη δήλωσή του, μιλούσε για «ιστορική μέρα» και «γενναία και πεντακάθαρη ετυμηγορία του ελληνικού λαού» και για «ήττα των μνημονίων», τι πρέπει να γίνει σήμερα;

Ο λαός, είχε πει, «μας έδωσε εντολή να επισπεύσουμε», καθώς «το σημερινό αποτέλεσμα διέλυσε κάθε πρόσχημα νομιμότητας της κυβέρνησης και της πολιτικής της».

Και είχε διερωτηθεί:

«Με τι ηθική και πολιτική νομιμοποίηση θα διαπραγματευθεί το εθνικό θέμα του χρέους, με αυτά τα ποσοστά, ο κ. Σαμαράς;»

Επομένως με τι ηθική και πολιτική νομιμοποίηση μπορεί σήμερα να συνεχίσει να κυβερνά ο κ. Τσίπρας;

Ο ίδιος που τότε υποστήριζε ότι «ο σεβασμός στη δημοκρατία επιβάλει την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, το συντομότερο δυνατό, ώστε να αποκατασταθεί η πολιτική ομαλότητα», διότι «αυτό είναι το μήνυμα της κάλπης», τι έχει να πει σήμερα; Ποιο είναι το μήνυμα της κάλπης σήμερα;

Στις 26 Μαΐου, επομένη των ευρωεκλογών, ο Τσίπρας είχε σπεύσει να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια, για να του εκθέσει, λέει, τις εκτιμήσεις του για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Κατά τη γνώμη του, εκείνο το εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργούσε «ένα εντελώς νέο πολιτικό τοπίο», «μια ιστορική πολιτική ανατροπή και νέους συσχετισμούς δύναμης».
Έκανε μάλιστα και υπολογισμούς με βάση το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, υποστηρίζοντας πως αν οι εκλογές ήταν εθνικές, τα δύο κόμματα που συγκυβερνούσαν θα είχαν αθροιστικά… 94 βουλευτές. Γι’ αυτό και έβλεπε «μια πολύ μεγάλη δυσαρμονία ανάμεσα στη βούληση του λαϊκού σώματος και στους συσχετισμούς που υπάρχουν στη σημερινή Βουλή. Κι όταν καταγράφεται μια τόσο έντονη δυσαρμονία, είναι προφανές ότι κανείς δεν νομιμοποιείται και ιδίως αυτή η Βουλή δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις που θα δεσμεύσουν το λαό και τη χώρα για τα επόμενα χρόνια. Και σε κάθε περίπτωση δεν νομιμοποιείται αυτή η Βουλή να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το Σύνταγμά μας άλλωστε ορίζει ότι όταν υπάρχει μια τόσο έντονη δυσαρμονία της λαϊκής βούλησης με την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, τότε η λύση είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία».
Αυτά είχε πει στις δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στον Πρόεδρο, στον οποίο, όπως είπε, κατέθεσε την άποψη «ότι πρέπει με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο, το συντομότερο δυνατό να υπάρξει προσφυγή σε εθνικές εκλογές προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα στον τόπο».
Συμβούλευε μάλιστα τότε Σαμαρά και Βενιζέλο να μάθουν να χάνουν και να παραδεχθούν την ήττα τους.
Και προειδοποιούσε τον Σαμαρά «να μην… διανοηθεί να προχωρήσει στο διορισμό του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και στο διορισμό του επόμενου Επιτρόπου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίχως τη συμφωνία του μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα, δίχως την ευρύτερη πολιτική συναίνεση. Διότι δεν νομιμοποιείται να παίρνει αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα και το λαό για πολλά χρόνια, για τα επόμενα χρόνια με τα ποσοστά που κατέγραψε χθες, έχοντας δηλαδή ποσοστά μειοψηφίας στο λαϊκό σώμα».
Ζητούσε δηλαδή να αντιμετωπιστούν οι ευρωεκλογές ως εθνικές εκλογές και καλούσε την κυβέρνηση, στην εξουσία τότε λιγότερο από δύο χρόνια, να σταματήσει να κυβερνά και να του παραδώσει την εξουσία!
Στις 29 Μαΐου, ο κ. Τσίπρας είχε μεταφέρει τις απόψεις του και στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας στο πλευρό του τον Λαφαζάνη που συμφωνούσε τότε μαζί του.

Μια μέρα νωρίτερα, στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την κυβέρνηση «κυβέρνηση μειοψηφίας», η οποία, «δεν έχει την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα σε συμφωνίες που θα καθορίσουν τη ζωή των επόμενων γενεών». Και ότι «δεν δικαιούται να μη λογαριάζει τη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κρίσιμα θέματα».

Ήλθε τώρα η ώρα ο κ. Τσίπρας να πληρωθεί με το ίδιο νόμισμα. Παρά τα ψέματα που επαναλάμβανε σε κάθε προεκλογική του ομιλία, παρά τις ύβρεις, τις διαστρεβλώσεις, τη διαστροφή της πραγματικότητας, τα μυστριά στα εγκαίνια χωριών Ποτέμκιν, τις παροχές μέχρι την τελευταία ώρα, τη διαφήμιση όλων των μέτρων που είχαν ήδη ληφθεί το 2014 και εξαιτίας του αναιρέθηκαν, τη διαφήμιση κοινωνικών παροχών (ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επίδομα στέγασης) που υπήρχαν από το 2014 και νωρίτερα και ο ίδιος ανέστειλε, ο λαός του γύρισε την πλάτη.

Όπως εκείνος γύρισε την πλάτη στον λαό υπογράφοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών και πηγαίνοντας κρουαζιέρα με το κότερο της Παναγοπούλου περιφρονώντας το εθνικό πένθος για την καταστροφή στο Μάτι…


*
*Η κ. Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β' Αθηνών (Νότιος Τομέας), πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος)