8.6.19

Εισβολή σερβικών ειδικών δυνάμεων στο Κόσοβο - Το Βελιγράδι ετοιμάζεται για την ένωση Τιράνων-Πρίστινα

Εισβολή σερβικών ειδικών δυνάμεων στο Κόσοβο - Το Βελιγράδι ετοιμάζεται για την ένωση Τιράνων-Πρίστινα
Συνεχίζονται οι αναγνωρίσεις κατά μήκος των ορίων Κοσόβου-Σερβίας και εντός του Κοσυφοπεδίου, καθώς μέλη των σερβικών ειδικών δυνάμεων εισήλθαν στο Κόσοβο σε βάθος 8 χιλιομέρων.
Ταυτόχρονα μέγαλος αριθμός σερβικών δυνάμεων έχει συκγεντρωθεί στην οριογραμμή με το πρόσχημα της διατήρησης της ασφάλειας στις αλβανόφωνες περιοχές.

Το Βελιγράδι αρνείται την ενοποίηση Αλβανίας-Κοσόβου όχι τουλάχιστον πριν ανακτήσει την κυριαρχία στις σερβόφωνες περιοχές του Κοσυφοπεδίου.
Επρόκειτο για ομάδες στελεχών σερβικών ειδικών επιχειρήσεων που πραγματοποίησαν αναγνώριση στα υψώματα της Καμένιτσα τα οποία αποτελούν στρατηγική τοποθεσία καθώς δεσπόζουν στην επαρχία της Μιτροβίτσα και θα αποτελέσουν βασικό στόχο των σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περίπτωση που το Βελιγράδι επέμβει υπέρ των ομοεθνών Σέρβων που έχου εγκλωβιστεί στον σερβικό θύλακα του Κοσόβου.
Οι Σέρβοι κομάντος ακολούθησαν τον ορεινό δρόμο που οδηγεί στο σερβόφωνο χωριό Svirce και εισερχόμενοι από το χωριό Sjajice της Σερβίας.
Οι Σέρβοι εισχώρησαν σε βάθος οκτώ χιλιομέτρων παρά το γεγονός ότι ο ορεινός δρόμος σταμάταγε σε απόσταση δυο χιλιομέτρων εντός του Κοσόβου.
Κατά την επιχείρηση τους δεν ήρθαν σε επαφή με κανέναν κάτοικο της περιοχής καθώς ο σκοπός τους ήταν καθαρά να «χαρτογραφήσουν» το μέρος και να δημιουργήσουν «κρύπτες» οπλισμού και τροφίμων.
Μετά το πέρας της αποστολής του εξήλθαν ανενόχλητοι. Σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο ότι κινήθηκαν εντός φίλιου σερβόφωνου πληθυσμού αλλά η φύση της αποστολής τους καταδεικνύει πως το Βελιγράδι ετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο.
Σημειώνεται ότι προ ολίγων ημερών την ανάγκη να επιτευχθεί συμβιβασμός με τους Αλβανούς στο ζήτημα του Κοσόβου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε ομιλία του στο σερβικό Κοινοβούλιο. 
"Είναι ζήτημα χρόνου πότε θα επιτεθούν οι Αλβανοί στους Σέρβους του Κοσόβου. Είναι θέμα ημερών και μηνών διότι αυτοί (σ.σ. οι Αλβανοί) δεν επιθυμούν τη διατήρηση της κατάστασης της "παγωμένης σύγκρουσης" που επικρατεί σήμερα" ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Βούτσιτς. Επισήμανε ότι "η Σερβία πρέπει να επιδιώξει συμβιβαστική λύση που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Σέρβων, θα διασφαλίζει τα δικαιώματα τους και την παραμονή τους στο Κόσοβο, θα εγγυάται τη διατήρηση των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων και παράλληλα θα υπερασπίζεται τα κρατικά συμφέροντα της Σερβίας". 
Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι η Σερβία δεν έχει καμία εξουσία στο Κόσοβο πέρα από τους τομείς της υγείας και της παιδείας στις σερβικές περιοχές και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να δημιουργείται η ψευδαίσθηση περί του αντιθέτου στην κοινή γνώμη.
Η Ολομέλεια της Βουλής συγκλήθηκε εκτάκτως προκειμένου να συνεδριάσει σχετικά το Κόσοβο και είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος Βούτσιτς από τότε που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου Δημοκρατίας ενημερώνει τους βουλευτές για τις διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα.
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αν και αναφέρθηκε σε διάφορες πτυχές του ζητήματος κάνοντας μάλιστα αναλυτική ιστορική αναφορά, απέφυγε να παρουσιάσει κάποια συγκεκριμένη πρόταση.
Οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης που συνθέτουν τον συνασπισμό "Συμμαχία για τη Σερβία" (SzS), οι οποίοι εδώ και δύο μήνες μποϋκοτάρουν τις εργασίες του κοινοβουλίου, απείχαν και από τη σημερινή συνεδρίαση.
"Οι βουλευτές του συνασπισμού "Συμμαχία για την Σερβία" δεν θα συμμετάσχουν στο reality show που διοργανώνει ο Βούτσιτς για να δικαιολογήσει την πανωλεθρία που υπέστη στις διαπραγματεύσεις για το Κόσοβο" αναφέρεται στο ανακοινωθέν της αντιπολίτευσης.
Εξάλλου, τον πρόεδρο της Σερβίας υποδέχθηκαν έξω από το κοινοβούλιο με αποδοκιμασίες βουλευτές του εθνικιστικού κινήματος Dveri οι οποίοι κρατούσαν ένα πανό που έγραφε τη φράση "Προδοσία - Τιμωρία".
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε επίσης ότι η Σερβία θα αντιδράσει με έναν σοβαρό, υπεύθυνο και αποφασιστικό τρόπο, εάν διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ένωση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία σύμφωνα με το «Βαλκανικό Περισκόπιο»
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, ότι «εφ’ όσον η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθήσει να «απομονώνει» την Πρίστινα, θα εξετάσει θεσμικά μέτρα καθώς και ένα δημοψήφισμα για την ένωση με την Αλβανία».
Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι έχει προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με αυτό.
«Όταν ρώτησα τους ανθρώπους από την Πρίστινα, εάν προετοιμάζουν μια τέτοια πλατφόρμα που αντιτίθεται στο διάλογο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με  τις δηλώσεις  τους, ότι το Σερβικό Έθνος διέπραξε γενοκτονία,  καταστρέφοντας το διάλογο στις Βρυξέλλες, μου είπαν πριν από τρεις ημέρες ότι αυτό δεν θα συμβεί», δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος τονίζοντας πάντως ότι η Σερβία θα αντιδράσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Όλα δείχνουν ότι υπάρχει προετοιμασία για παν ενδεχόμενο από την Σερβία.
pronews