Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ κατά την συνάντηση τους στην Οσάκα συμφώνησαν να αποφευχθούν πρωτοβουλίες που μπορούν να προκαλέσουν ανταγωνισμό των εξοπλισμών, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκεί Λαβρόφ.
«Στα ζητήματα των στρατηγικών επιθετικών όπλων και της στρατηγικής σταθερότητας οι δύο πρόεδροι είπαν ότι πρέπει να αποφευχθούν οι όποιες πρωτοβουλίες οι οποίες θα προκαλέσουν ανταγωνισμό των εξοπλισμών. Και οι δύο συμφώνησαν ότι αυτά τα ζητήματα είναι σημαντικά για τη διεθνή κοινότητα στον τομέα της ασφάλειας, ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ ως οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις πρέπει να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μείωση των κινδύνων, οι οποίοι δυστυχώς συσσωρεύονται σ’ αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Ο Λαβρόφ προσέθεσε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της συνεργασίας
«Δεν θα έλεγα, ότι η σχέση άλλαξε, επειδή όλες οι συναντήσεις (σε επίπεδο κορυφής), οι οποίες υπήρξαν μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, από το Αμβούργο το 2017, το Ελσίνκι το 2018, οι τηλεφωνικές συνομιλίες, ως προς το ύφος ήσαν πολύ εποικοδομητικές. Αντιλαμβανόμαστε περίφημα ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργάζονται», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στο ζήτημα της Ουκρανίας, είπε ότι οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την προσήλωση τους στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, «αν και είναι κατανοητό», προσέθεσε, «ότι ο τρόπος με τον οποίο κινείται η κάθε πλευρά για την εφαρμογή τους ερμηνεύεται διαφορετικά».
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στην κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από το Ιράν, είπε ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ είναι της άποψης ότι η τεταμένη κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από το Ιράν είναι αναγκαίο να επιλυθεί μέσω της πολιτικής και της διπλωματικής οδού.
«Από τα διεθνή ζητήματα, συζήτησαν για τη Συρία, την Ουκρανία, το Ιράν. Το Ιράν συζητήθηκε στο πλαίσιο της διαμορφούμενης κατάστασης γύρω από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και των όσων συμβαίνουν στον Κόλπο του Ομάν. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη, αλλά και οι δύο πρόεδροι επιβεβαίωσαν ότι επιθυμούν να βρεθεί διπλωματική διέξοδος από αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ