Τα διεθνή εντάλματα σύλληψης που έχει εκδώσει η Κύπρος κατά του πληρώματος του γεωτρύπανου «Πορθητής» της Τουρκία έχουν θορυβήσει τόσο πολύ τις τουρκικές αρχές που προχωρούν σε δέσμη μέτρων που το μόνο που θα κάνουν είναι να πυροδοτήσουν και άλλο την κατάσταση στις ήδη έκρυθμες ελληνο-τουρκικές σχέσεις.
Για την Τουρκία, άλλωστε, το μείζον ζήτημα είναι ότι πολλά από τα μέλη του πληρώματος είναι από το εξωτερικό και έχουν κάθε λόγο να φοβούνται ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον τους.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak φιλοξενεί τις προτάσεις Τούρκου Ναυάρχου εν αποστρατεία, του Cem Gürdeniz, για να αντιμετωπιστούν τα κυπριακά εντάλματα σύλληψης.
Ο Gürdeniz υποστηρίζει κατ΄αρχήν, ότι τα συγκεκριμένα εντάλματα δεν είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και άρα είναι άκυρα. Η Κύπρος όπως αναφέρει θεωρεί τη συγκεκριμένη περιοχή ως δική της ΑΟΖ κάτι που όμως πηγάζει από το δικό της δίκαιο και όχι το διεθνές.
Η Τουρκία από την άλλη θεωρεί την περιοχή δική της και άρα δεν έχει λόγο να λάβει υπ΄όψην της τα συγκεκριμένα εντάλματα. Το σε ποιον ανήκει η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, συνεχίζει, μπορεί να οριστεί είτε μέσα από διμερείς διαπραγματεύσεις, είτε μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου, είτε μέσω του Διαιτητικού Δικαστηρίου.
Το ένταλμα, άλλωστε, όπως λέει ο Gürdeniz, εκδόθηκε από ένα υπουργείο το οποίο δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία, άρα για την Άγκυρα είναι άκυρο. Παράλληλα η Κύπρος εξέδωσε το συγκεκριμένο ένταλμα βάσει της Συνθήκης της Θάλασσας του ΟΗΕ, στην οποία όμως η Τουρκία δε συμμετέχει.
Σε περίπτωση πάντως που συλληφρθούν μέλη του πληρώματος του «Πορθητή» η Τουρκία μπορεί να λάβει τα εξής μέτρα, κατά τον Τούρκο ναύαρχο ε.α.
1. Να διακοπούν όλες οι συμφωνίες με όποια χώρα της ΕΕ συμβάλει στο συγκεκριμένο ένταλμα. (Πχ η συμφωνία με τους πρόσφυγες) ή ακόμα και να ανακληθεί ο Τούρκος Πρέσβης στη χώρα.
2. Να κλείσουν τα σύνορα στα κατεχόμενα
3. Οι έρευνες να γίνουν με το πλοίο Yavuz στα οικόπεδα 1,4,5,6 και 7 τα οποία η Κύπρος θεωρεί δικά της και η Τουρκία δικά της
4. Να υπάρξουν συνέπειες στα πλοία της Κύπρου που περνούν τα στενά των Δαρδανελίων
5. Να παρθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για τα κυπριακά πλοία, ακόμη και στα επιβατικά για τα οποία υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις.
6. Να συλλαμβάνονται οι Ελληνοκύπριοι ψαράδες που ψαρεύουν στα «χωρικά ύδατα» / «υφαλοκρηπίδα» του Ψευδοκράτους.
Όπως γίνεται φανερό εάν η τουρκική κυβέρνηση υιοθετήσει κάποιες, ή ακόμη χειρότερα όλες τις προτάσεις του Τούρκου ναυάρχου, τότε αναμένεται γενική ανάφλεξη στην περιοχή, αφού για παράδειγμα θα συλλαμβάνουν κατά το δοκούν Κύπριους αλιείς όπου και αυτοί να βρίσκονται.
Νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, εξέδωσε εξίσου σκληρή ανακοίνωση μιλώντας για «κατάλληλη απάντηση» που λάβει η Λευκωσία.
«Aν αληθεύει η απόφαση αυτή, που παραβιάζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και τους αγνοεί, τότε δεν θα έχει καμία ισχύ για εμάς. Αν έχει συμπεριφερθεί με τέτοιο θράσος να μην έχει κανένας αμφιβολία πως θα δώσουμε την κατάλληλη απάντηση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το sigmalive.com.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:
«Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις πληροφορίες στο Τύπο σχετικά με τις πληροφορίες για εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η ελληνοκυπριακή διοίκηση για τους υπαλλήλους του γεωτρύπανου μας Φατίχ και όσων εταιρειών συνεργάζονται με τον ΤPAO τον οργανισμό Τουρκικών Πετρελαίων.
Aν αληθεύει η απόφαση αυτή, που παραβιάζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και τους αγνοεί, τότε δεν θα έχει καμία ισχύ για εμάς. Αν έχει συμπεριφερθεί με τέτοιο θράσος να μην έχει κανένας αμφιβολία πως θα δώσουμε την κατάλληλη απάντηση.
Δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα αυτές οι κενές ενέργειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης που έχουν στόχο να σταματήσουμε τις έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας.
Η Τουρκία και για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της αλλά και να υπερασπιστεί τα δικαιώματά των Τουρκοκυπρίων θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις έρευνες και γεωτρήσεις της όπως τις σχεδιάζει».
pronews.gr