Σε συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για το Κυπριακό όπου ο ελληνοκύπριος βουλευτής (Εργατικών) Πάμπος Χαραλάμπους κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας (το οποίο αντιπροσωπευόταν από τον Υφυπουργό Ευρώπης Βορείου και Νοτίου Αμερικής Σερ Αλαν Ντάνγκαν) να καταδικάσει την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου που όχι μόνο διακινδυνεύει τις πιθανότητες επιτυχούς επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά δημιουργεί επίσης κίνδυνο επιστροφής σε ανοιχτή σύρραξη και κατά πόσο θα καλέσουν την Τουρκία να αποσύρει αμέσως τα σκάφη της από την κυπριακή ΑΟΖ.
Και ο Σερ Αλαν Ντάνγκαν απάντησε:
«Χθές, (13.5.2019) συναντήθηκα με τον τούρκο πρέσβη και είχα εποικοδομητικές συνομιλίες μαζί του. Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».
(Yesterday, I met the Turkish ambassador and had very constructive discussions with him. The position of the UK is that, in line with the UN convention on the law of the sea, exploratory drilling should not proceed in any area where sovereignty is under dispute).
Το βράδυ επικοινώνησα με τον Δρ. Θεόδωρο Καρυώτη, στη Νέα Υόρκη, και ζήτησα την γνώμη του για τη δήλωση του Σερ Άλαν Ντάνγκαν, καθώς ο καθηγητής θεωρείται ο «πατέρας» της ΑΟΖ.
Ο Δρ. Καρυώτης μου έστειλε τα σχετικά άρθρα του Δικαίου της Θάλασσας που καθιστούν ανυπόστατη τη θέση του Σερ Άλαν Ντάνγκαν (81, 56, 77) και ότι τόσο η ΑΟΖ όσο και η υφαλοκρηπίδα της Κύπρου δεν βρίσκονται υπό αμφισβήτηση. Οι Τούρκοι είναι που προσπαθούν να προβούν σε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου η οποία έχει ήδη οριοθετηθεί με την Αίγυπτο και έχει γίνει αποδεκτή από τα Ηνωμένα έθνη. Επίσης έχει γίνει δεκτή από τις ΗΠΑ , την Γαλλία και Ιταλία που έχουν στείλει τις ιδιωτικές των εταιρίες για εξερευνήσεις στην ΑΟΖ του νησιού αγνοώντας τις τουρκικές απειλές.
(The EEZ/continental shelf of Cyprus is not under dispute. The Turks are attempting drilling in the EEZ of Cyprus that has been already delimited with Egypt and has been accepted by the United Nations. It has also been accepted by the USA, France and Italy that sent their private companies to explore the EEZ of the island, ignoring the Turkish threats.)
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι εξω φρενών όπως διαβάζουμε με την βρετανική στάση, και δη του Σερ Άλαν Ντάνγκαν, που όμως δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζει και ταυτίζεται με τουρκικές θέσεις. Τον γνωρίζουν πολύ καλά εξάλλου από την συμμετοχή του στο Κράν Μοντάνα το 2017, και τι υποστήριξε εκεί, όπου ηγήθηκε 30μελούς ομάδας αντιπροσωπεύοντας το Ηνωμένο Βασίλειο…
Το Μάρτιο του 2018 είχα γράψει δύο εκτενή άρθρα για τις διασυνδέσεις και ρόλο του Sir AlanDuncan, στη Σημερινή και στην Ελευθερία Λονδίνου, που αναρτήθηκαν και σε άλλες ιστοσελίδες.
Σερ Άλαν Ντάνκαν: Ο άνθρωπος των πετρελαϊκών στο Φόρεϊν Όφις
Α’ μέρος 4 Μάρτιος 2018, Σημερινή, και Β’ μέρος Σημερινή 11 Μαρτίου 2018.
Άνευ προηγουμένου
«Υπήρξε και παραμένει απαράδεκτος ο Άλαν Ντάνγκαν. Θέλω να πιστεύω και θα γίνει το ανάλογο διάβημα προς την Πρωθυπουργό, διότι θεωρώ ότι η όλη στάση του το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με τα όσα συμφέροντα έχει στην Κύπρο, και η στήριξη που έτυχε η Βρετανία στις κρίσιμες ώρες που περνά υπήρξε χωρίς προηγούμενο, έστω και από τη μικρή μας χώρα η οποία έχει την ίδια ψήφο με τις υπόλοιπες» δήλωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.
Άνθρωπος των πετρελαικών
Στην πραγματικότητα όμως ο Σερ Άλαν Ντάνγκαν, ο οποίος είναι άνθρωπος των πετρελαϊκών έχει ρίξει τη μάσκα πλήρως και δεν τον νοιάζει από κανένα. Τη μια μέρα είδε τον Τούρκο πρέσβη (13.5.2019) και την επομένη (14.5.2019) από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων δημόσια συμμάχησε με τις τουρκικές θέσεις.
Προηγούμενες ίδιες βρετανικές πράξεις
Θυμίζοντας μας α) τον Βρετανό Υπουργό Αποικιών Λέννοξ Μπόυτ ο οποίος στις 16.12.1956 είδε στην Κωνσταντινούπολη τον Τούρκο πρωθυπουργό Α. Μεντερές συμφώνησε μαζί του και στις 19.12.1956 από το ίδιο βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων υποσχέθηκε ξεχωριστή αυτοδιάθεση στο 18% (Τούρκων της Κύπρου) σε τελική λύση να μην αποκλείεται η διχοτόμηση και β) την συμμαχία της Εργατικής κυβέρνησης Χάρολτ Γουίλσον πρωθυπουργού και Τζέιμς Κάλλαχαν ΥΠΕΞ στις 17 Ιουλίου 1974 όταν συμμάχησαν με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπ. Ετσεβιτ να εισβάλει στην Κύπρο. ΄Οπερ και έγινε στις 20.7.1974 πρώτη εισβολή και 14.8.1974 δεύτερη. Με κοινό στόχο να αλλάξει το στάτους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δύο συνιστώντα κράτη (όπως είχαν μελετήσει από τις 3.1.1964 σε συνέχεια της υπόσχεσης της 19.12.1956) και έκτοτε προσπαθούν να τα εμπεδώσουν μέσω της βρετανο-τουρκικής ρατσιστικής δι-κοινοτικής, δι-ζωνικής ομοσπονδίας…
Η… διευκρίνιση!
Την ίδια μέρα, 14.5.2019 η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδίας Βρετανίας μαζί φίλους βρετανούς βουλευτές ζήτησαν επειγόντως από το Φόρειν ΄Οφις διευκρινήσεις για την δήλωση του Σερ Άλαν Ντάνγκαν.
Τελικά το Φόρειν ΄Οφις έστειλε την ακόλουθη απάντηση κοροϊδία ως … διευκρίνιση, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά ουσιαστικά. Εφόσον αφήνει πλήρως ικανοποιημένη την Τουρκία α) υιοθετώντας την θέση της για μη αναγνώριση της ΑΟΖ της ΚΔ και β) για μοιρασιά του θαλάσσιου πλούτου της ΚΔ με την Τουρκία επαναλαμβάνοντας στην πράξη και ανερυθρίαστα την θέση του Σερ Άλαν Ντάνγκαν στη Βουλή!
«Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ευθυγραμμισμένη με την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωργήσεις δεν πρέπει να προχωρήσουν σε μια περιοχή όπου η κυριαρχία βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Αναγνωρίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξερευνήσει για πετρέλαιο και αέριο στη διεθνή αναγνωρισμένη ΑΟΖ της. Πιστεύουμε το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, όπως είπε και προηγουμένως το Φόρειν ΄Οφις».
Η απάντηση του Φόρειν ΄Οφις δόθηκε το βράδυ της 14ης Μαίου 2019 στον φίλο βουλευτή Φίνσλευ (Συντηρητικό) Μάικ Φρίερ. Ακολουθεί:
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σήμερα εξοργίζεται ομολογώντας στο θυμό του ότι «η στήριξη που έτυχε η Βρετανία στις κρίσιμες ώρες που περνά υπήρξε χωρίς προηγούμενο από τη μικρή Κύπρο η οποία έχει την ίδια ψήφο με τις υπόλοιπες».
Τα καραγκιοζλίκια στο Παλάτι
΄Όμως έτρεξαν να δεχθούν τη πρόσκληση να δεξιωθούν επίσημα από το Φόρειν ΄Οφις (στο Παλάτι μεν αλλά όχι ως προσκεκλημένοι του Στέμματος αλλά ως προσκεκλημένοι του Φόρειν ΄Οφις του Σερ Άλαν Ντάνγκαν! ) συν γυναιξί και τέκνοις που λένε. Δέχθηκαν τα πολιτικά καραγκιοζλίκια στο Παλάτι στο Λονδίνο στις 4 Μαρτίου 2019 στην 62η επέτειο του ολοκαυτώματος του Γρηγόρη Αυξεντίου, δίχως πρώτα να απαιτήσουν και να πάρουν ίσου ανταλλάγματος (άνευ προηγουμένου) στήριξη της ΚΔ στο Κυπριακό, εφόσον γνωρίζουν πολύ καλά την διαχρονική φιλοτουρκική στάση του Φόρειν ΄Οφις, για όσα τους πρόσφερε η Κύπρος (άνευ προηγουμένου) . Τα οποία (ανταλλάγματα - qui pro quo) ‘όφειλαν τουλάχιστον να εξασφάλιζαν ΠΡΙΝ δεχθούν την επίσημη περιποίηση στο Παλάτι. Που κατά τα άλλα, μας είπαν τότε και πως ήταν τάχα για να τιμήσουν την ομογένεια! Aν ήταν ποτέ δυνατόν, να είχαν την έννοια της παροικίας μας, μέσα στη φουρτούνα που αντιμετωπίζουν με το Brexit!
Υπενθυμίζω ότι είχα γράψει τότε στις 17.3.2019 το άρθρο «Τι ζητούν από τον Αναστασιάδη οι Βρετανοί;» (Σημερινή και Ελευθερία Λονδίνου).
Μας απάντησε τελικά στο θυμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις 14.5.2019 «Ανευ προηγουμένου η στήριξη που έδωσε στο Ηνωμένο Βασίλειο…»
http://www.sigmalive.com/news/politics/567870/ptd-ypirkse-kai-paramenei-aparadektos-o-kyrios-ntankan
Αφού πήραν όσα ήθελαν οι Βρετανοί, κρέμασαν τον Αναστασιάδη να στεγνώσει κατά την αγγλική φράση. Και τρέχουν όλοι, όπως πάντα πυροσβέστες πίσω από τα γεγονότα ενώ η δήλωση στη Βουλή καταγράφτηκε και δεν αποσύρθηκε. Αυτό είναι το κρατούμενο.
*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος Λονδίνο. 15.5.2019
To σχόλιο του συνεργάτη μας:
Θα σας γράψω μια ιστοριούλα και εσείς θα κάνετε τη σύγκριση με την Αγγλία...!
Κάποτε ένας χωρικός, ρώτησε το γείτονά του αν του πουλάει το γάϊδαρό του, για να τον αγοράσει.
Εκείνος του απήντησε:
-Στον πουλάω, αλλά πρέπει να σου πώ ότι έχει ένα κουσούρι.
-Τι κουσούρι;
- Είναι πούσ..ς !
-Δεν πα νάναι, τι με νοιάζει εμένα;
-Εντάξει, εγώ πάντως στο είπα.
Έγινε η συναλλαγή .Σε δυό μέρες ο αγοραστής βρίσκει τον πωλητή και :
-O γάϊδαρος που μου πούλησες, χθες με κλώτσησε και σήμερα με δάγκωσε! Δεν μου είπες ότι κλωτσάει και δαγκώνει!
- Φίλε μου, σου είπα ότι είναι πούσ..ς. Από ένα πούσ.. τι άλλο περίμενες;
Juan