Διπλό κτύπημα κατά Αγκυρας από ΗΠΑ-Κύπρο καθώς η Λευκωσία αποφάσισε νομικά να θωρακίσει την ΑΟΖ της και κατέθεσε συντεταγμένες στα Ηνωμένα Εθνη ετοιμάζοντας ταυτόχρονα και τη λίστα συλλήψεων του τουρκικού γεωτρύπανου "Πορθητή" ενώ οι ΗΠΑ εισήγαγαν συμπληρωματικό νομοσχέδιο για επιπλέον κυρώσεις στην Τουρκία.
Το εξαιρετικής σημασίας γεγονός έγινε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Τραμπ, γεγονός που δείχνει ναυάγιο παρά την τουρκική προπαγάνδα περί επισκέψεως του προέδρου των ΗΠΑ στην Αγκυρα. Επιπλέον αποδεικνύεται πως το επιχείρημα Ερντογάν για σύσταση κοινής αμερικανοτουρκικής ομάδας για S-400 έπεσε στο κενό.
Ας δούμε αναλυτικά τα γεγονότα.
Στην κατάθεση συντεταγμένων για τις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία, σχετικά με τις γεωτρήσεις που έχει προγραμματίσει η Αγκυρα στα δυτικά του νησιού, κλιμακώνοντας τις τελευταίες ημέρες την ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Το πρωί το pronews.gr είχε αναφερθεί στο γεγονός αυτό.
Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, οι διπλωματικές υπηρεσίες προχώρησαν στην ετοιμασία του σχετικού φακέλου με τις συντεταγμένες και τον κατέθεσαν στα Ηνωμένα Εθνη το περασμένο Σάββατο. Το γεγονός αυτό αποκαλύφθηκε τώρα.
Οι συντεταγμένες που κατατέθηκαν αφορούν τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου - Τουρκίας. Η σχετική διαδικασία από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.
Επίσης το ερχόμενο Σάββατο, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, έχει συγκαλέσει σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου.
Οπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης παράλληλα ετοιμάζεται η σχετικά λίστα προκειμένου να ενεργοποιηθεί η έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης για πρόσωπα που προσφέρουν υπηρεσίες στο τουρκικό γεωτρύπανο.
Η διαδικασία έκδοσης των διεθνών ενταλμάτων σύλληψης θα γίνει στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εντός της ημέρας.
ΗΠΑ: Συμπληρωματικό νομοσχέδιο για κυρώσεις στην Τουρκία
Γερουσιαστές του Κογκρέσου, και από τα δυο κόμματα, Δημοκρατικοί δηλαδή και Ρεπουμπλικανοί, κατέθεσαν διακομματικό νομοσχέδιο (bipartisan bill) για την απαγόρευση πώλησης του μαχητικού αεροσκάφους F-35 στην Τουρκία εάν η Άγκυρα παραλάβει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, σύμφωνα με το defensenews.com.
Συγκεκριμένα τρεις γερουσιαστές, οι Ρεπουμπλικάνοι Mike Turner (Οχάιο) και Paul Cook (Καλιφόρνια) καθώς κι ο Δημοκρατικός John Garamendi (Καλιφόρνια) παρουσίασαν το νομοσχέδιο ως συμπλήρωμα σε έτερο δικομματικό νομοσχέδιο που είχε υποβάλλει ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής James Lankford και άλλοι.
Και τα δύο νομοσχέδια ονομάζονται “Νόμος για την προστασία των ουρανών του ΝΑΤΟ για το 2019” και σύμφωνα με πληροφορίες περιέχει αναβαθμισμένες και σκληρές κυρώσεις κατά Τουρκία., αμυντικών βιομηχανιών και αξιωματούχων.
Ο γερουσιαστής Garamendi είπε σχετικά:
«Η επιχειρησιακή χρήση των S-400 παράλληλα με το F-35 θα έθετε σε κίνδυνο το αεροσκάφος και την ευαίσθητη τεχνολογία του, θα επηρεάσει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και, το σημαντικότερο, θα δημιουργήσει σοβαρό κίνδυνο για την κοινή άμυνα και ασφάλεια μας.
Αυτό το νομοσχέδιο στέλνει ένα ισχυρό και σημαντικό μήνυμα προς την Τουρκία – η προμήθεια των S-400 είναι απαράδεκτη και δεν θα γίνει ανεκτή».
Ομως τα άσχημα νέα για Τουρκία δεν σταματούν εδώ καθώς καταποντίζεται η τουρκική λίρα.
Η τουρκική λίρα πέρασε λίγο πάνω από το όριο των 6 λιρών ανά δολάριο, καθώς οι χρηματιστές προετοιμάζονται για την προοπτική μίας παρατεταμένης πολιτικής αναταραχής και η κάμψη των παγκόσμιων αγορών ενίσχυσε την πίεση στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, μεταδίδει το Bloomberg.
Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως 0,7% στις 6,0048 λίρες ανά δολάριο, στο χαμηλότερο επίπεδο επτά μηνών.
Πριν από λίγο, η ισοτιμία έπεσε λίγο και διαμορφωνόταν στις 5,9953 λίρες ανά δολάριο. Οι απώλειες της λίρας ενισχύονται από το παγκόσμιο κύμα πωλήσεων στις αγορές μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.
Η ανώτατη εκλογική Αρχή της Τουρκίας αναμένεται να αποφασίσει σήμερα σχετικά με το αίτημα του κυβερνώντος κόμματος AK για την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε ηττηθεί με μικρή διαφορά. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Σάββατο τις Αρχές να προκηρύξουν νέες εκλογές στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Η πιθανότητα νέων εκλογών βάρυνε πολύ στη διάθεση για στοιχεία ενεργητικού σε τουρκική λίρα. Οι επενδυτές λένε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική ένταση, σε λαϊκίστικα οικονομικά μέτρα που θα καθυστερήσουν περαιτέρω τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές για την προσαρμογή της οικονομίας και να στιγματίσει την υποχωρούσα δημοκρατική θέση της χώρας.
Κύπρος: Γνωρίζαμε για την τουρκική γεώτρηση
Η κυπριακή κυβέρνηση ανέμενε ότι η Τουρκία θα προβεί σε παράνομη γεώτρηση εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του νησιού, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ερωτηθείς ο κ. Χριστοδουλίδης αν γνωρίζουμε κατά πόσο αυτή την στιγμή η Τουρκία έχει ήδη τρυπήσει στην ΑΟΖ μας, ανέφερε ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η γεώτρηση.
Κληθείς ο κ. Χριστοδουλίδης να απαντήσει με ποιο τρόπο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη, ανέφερε ότι είναι εδώ και καιρό που γίνονται προσπάθειες για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο ή και άλλα ενδεχόμενα (σ.σ. εννοεί να τρυπήσει η Τουρκία εντός αδειοδοτημένων τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ).
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ότι έχει συγκριτικό πλεονέκτημα μέσω της Ε.Ε. και ήδη έχουν γίνει σχετικές ενέργειες.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ρωτήθηκε αν πίεση μέσω Ε.Ε. προς την Τουρκία σημαίνει πάγωμα των κονδυλίων που λαμβάνει, δεν το απέκλεισε, λέγοντας ότι υπάρχει το θέμα της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης και των προενταξιακών κονδυλίων.
Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών παρέπεμψε στην δήλωση της κ. Μογκερίνι που μιλούσε για αντίδραση της Ε.Ε.
Όπως εξήγησε, η κοινή θέση της Ε.Ε. δεν έγινε με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις, καθώς η ίδια θέση περιλαμβάνεται στην κοινή θέση της Ε.Ε. και των 28 μέσα στο Συμβούλιο Σύνδεσης της Ε.Ε. με την Τουρκία που έγινε πρόσφατα στις Βρυξέλλες.
Ιδιαίτερη σημασία έδωσε, επίσης, και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου του 2018, όπου υπήρχε συγκεκριμένη αναφορά για τις προκλήσεις της Τουρκίας.
Ο ίδιος συνέστησε υπομονή για τις περαιτέρω ενέργειες, οι οποίες, όπως ξεκαθάρισε, είναι ήδη προαποφασισμένες, χαρακτηρίζοντας ως πολύ σημαντική την Άτυπη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις 9 Μαΐου.
Ο Υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε και για την θέση που εξέφρασε ο Ελλαδίτης ομόλογός του, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντας ότι Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε πλήρη συνεννόηση.
Παράλληλα, χαρακτήρισε την εξέλιξη με την πρόθεση για γεώτρηση εντός της ΑΟΖ ως ένα πάρα πολύ σοβαρό γεγονός, το οποίο δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε.
Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία κρατική συνεργασία αναφορικά με τις υποστηρικτικές εταιρείες που βοηθούν τον «Πορθητή», τονίζοντας, ωστόσο, ότι ετοιμάζεται κατάλογος ενταλμάτων σύλληψης για όσους εμπλέκονται στη συγκεκριμένη ενέργεια.
Αναφορικά με το Κυπριακό και την διασύνδεσή του με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν διαπραγματεύσεις υπό αυτές τις συνθήκες, θέση που συμμερίζεται και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις
pronews