Εδωσε το "σύνθημα" ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, ο οποίος μίλησε για "πολύ δύσκολες στιγμές στις σχέσεις με ΗΠΑ" και ζήτησε προετοιμασία και υπομονή καθώς το Πεκίνο θα περάσει στην αντεπίθεση με στόχο να "βουλιάξει" την παραγωγή του iphone!
Yπενθυμίζουμε πως η Apple αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα καθώς έχει χάσει 2 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας!
Πριν λίγο έγινε γνωστό πως πρόβλημα αντιμετωπίζει και ακόμη μια κινεζική εταιρεία, θυγατρική της Huawei, η Honor, καθώς το νέο της κινητό το 20 Pro απέτυχε να λάβει πιστοποιητικό Android από την Google. Αναλυτές λένε πως και αυτή η εταιρεία θα αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα στις δυτικές αγορές.
Το "βέτο" της Google στην κινεζική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Huawei, στάση την οποία υιοθέτησαν και άλλες εταιρείες, όπως η Intel και η Qualcomm, τέντωσε ακόμη περισσότερο το σκοινί στον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει στην Κίνα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με κινεζικές πηγές, η αντεπίθεση του Πεκίνου θα έχει ως στόχο το iPhone.
Στην Κίνα, η Huawei συμβάλλει σημαντικά στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Το ίδιο ισχύει και για την Apple στις ΗΠΑ, οπότε είναι λογικό να συμπεράνει κανείς πως το Πεκίνο θα θελήσει πρωτίστως να πλήξει το δημοφιλές smartphone της εταιρείας.
H Κίνα ετοιμάζεται να απαγορεύσει σε εγχώριες εταιρείες να συνεργάζονται με την Apple, κάτι που θα διαταράξει σοβαρά την παραγωγή της συσκευής.
Η αμερικάνικη πολυεθνική δημοσιεύει έναν κατάλογο με τους προμηθευτές της, που ξεπερνούν τους 200 σε 43 χώρες.
Μεταξύ τους, υπάρχουν πάμπολλες κινεζικές εταιρείες, όπως και από την Ταϊβάν. Στην Κίνα, από την εποχή του Ντένγκ Σιαοπίνγκ, έχουν δημιουργηθεί ειδικές οικονομικές ζώνες, μολονότι η Apple δεν δημοσιεύει αναλυτικά ποιες είναι οι εταιρείες και ποια τμήματα της συσκευής της προμηθεύουν.
Μία από τις εταιρείες που προμηθεύει στην Apple μπαταρίες για το iPhone είναι η Sunwoda Electronics, με έδρα την πόλη Σενζέν. Από την ίδια εταιρεία, προμηθεύεται μπαταρίες και η Samsung. Αλλά και η εταιρεία BYD, θυγατρική της ομώνυμης κινεζικής αυτοβιομηχανίας, προμηθεύει άλλα τμήματα κινητών και βρίσκεται μεταξύ των προμηθευτών της Apple.
Ονόματα λιγότερο γνωστά, όπως η ACC Tecnologies (κατασκευαστής μικροσκοπικών μικροφώνων και δεκτών), η Cathay Tat Ming Precision Metal Products (μέταλλα), η Chengdu Homin Technology (επαφές μπαταρίας, προσταστευτικά), η China Circuit Technology (κυκλώματα), είναι κάποιες μόνον από εκείνες που χρησιμοποιεί η Apple.
Αλλά, επίσης, και εταιρείες από την Ταϊβάν συνεργάζονται για την κατασκευή του iPhone και θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο των κινεζικών κυρώσεων.
Τα τσιπάκια σειράς Α, τα σχεδιάζει μεν η Apple, αλλά τα κατασκευάζει η TSMC, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών στον κόσμο. Τα εργοστάσιά του βρίσκονται και στην Κίνα και στην Ταϊβάν. Το iPhone το συναρμολογεί η Foxconn, με μεγάλες εγκαταστάσεις στον ασιατικό γίγαντα.
Η Apple συνεργάζεται και με άλλη ταϊβανέζικη εταιρεία, την Pegatron, η οποία ένεκα του εμπορικού πολέμου μετέφερε ορισμένα από τα εργοστάσιά της στην Ινδονησία.
Εάν ο Τραμπ απαγόρευσε την πώληση τηλεφώνων Huawei στις ΗΠΑ, ο Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με τα iPhones. Μόνο που η Huawei δεν είναι παρούσα στην αμερικανική αγορά, ενώ απεναντίας η κινεζική αγορά αντιπροσώπευε μόνον για το 2018 το 15% των πωλήσεων της Apple. Ας μη λησμονούμε πως η Google, Amazon, Facebook δεν είναι παρούσες στην Κίνα, όμως η Apple είναι και αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα.
Κίνα: Το υπουργείο Εμπορίου διαμαρτυρήθηκε επίσημα στις ΗΠΑ για τη μεταχείριση της Huawei
Η Κίνα προέβη σε «επίσημη διαμαρτυρία» προς την Ουάσινγκτον σε σχέση με τη μεταχείριση της Huawei, της δεύτερης στον κόσμο στην παραγωγή έξυπνων τηλεφώνων (smartphones), η οποία έχει τεθεί στη μαύρη λίστα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.
Η κινεζική εταιρία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, για την οποία υπάρχουν υποψίες κατασκοπείας για λογαριασμό του Πεκίνου, τέθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση Τραμπ σε μια λίστα υπόπτων εταιριών στις οποίες απαγορεύεται η πώληση τεχνολογικού εξοπλισμού.
Ανακοινώνοντας πως το Πεκίνο διαμαρτυρήθηκε εναντίον αυτού του μέτρου, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Γκάο Φενγκ δήλωσε πως το Πεκίνο έχει τα μέσα «να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων».
«Σε ό,τι αφορά την ενόχληση των Ηνωμένων Πολιτειών, η καλύτερη απάντηση των κινεζικών επιχειρήσεων είναι να συνεχίσουν να μεγεθύνονται» δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών μέτρων, η Google ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί πλέον να πωλεί στη Huawei το σύστημά της επεξεργασίας Android, που εφοδιάζει κυρίως τα έξυπνα τηλέφωνα της Huawei, επιφέροντας ένα δυνητικά πολύ ισχυρό πλήγμα στον κινεζικό όμιλο.
Εταιρείες-κολοσσοί αναστέλλουν τις παραγγελίες από την Huawei
Εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ασία και την Ευρώπη άρχισαν να αναστέλλουν τις παραγγελίες για έξυπνα κινητά της Huawei ακολουθώντας ουσιαστικά την απόφαση των ΗΠΑ για περιοριστικά μέτρα προς την κινέζικη εταιρεία.
Η συμπερίληψη της Huawei στην «μαύρη λίστα» των εξαγωγών σημαίνει ότι η κινέζικη εταιρεία δεν έχει πλέον την δυνατότητα να προμηθεύεται λογισμικό ή εξαρτήματα από αμερικανικούς προμηθευτές χωρίς άδεια. Οι υπάρχουσες συσκευές δεν επηρεάζονται αλλά οι περιορισμοί απειλούν τα μελλοντικά προϊόντα της Huawei και την ηγετική της θέση στην κατασκευή δικτύων 5G επόμενης γενιάς.
Η Vodafone, η δεύτερη παγκόσμια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχει σταματήσει τις προ-παραγγελιές των κινητών Huawei Mate 20X (5G) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μιλώντας στο CNN υπεύθυνος της εταιρείας τόνισε ότι είναι ένα προσωρινό μέτρο αφού υπάρχει αβεβαιότητα για τις 5G συσκευές της Huawei.
Μια ακόμη μεγάλη εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου, η EE, καθυστερεί την εισαγωγή των νέων κινητών της Huawei. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία είχε διαλέξει το Mate 20X σε μια προεπισκόπηση του δικτύου 5G της την περασμένη εβδομάδα.
Το ίδιο σκηνικό επικρατεί και σε χώρες της Ασίας με τις Ιαπωνικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να ακολουθούν τα ίδια βήματα για το μοντέλο Huawei P30 Lite που θα λανσαριζόταν στην αγορά της χώρας τέλος αυτού του μήνα.
Μια από τις μεγαλύτερες Ιαπωνικές εταιρείες τηλεπικοινωνίων η NTT Docomo ανακοίνωσε ότι σταμάτησε να δέχεται παραγγελίες για το P30 Lite καθώς εξετάζει τον αντίκτυπο των αμερικάνικων περιορισμών.
Οι εταιρείες KDDI και SoftBank Corp. δήλωσαν ότι θα καθυστερήσουν την κυκλοφορία του νέου τηλεφώνου της Huawei.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το CNN η αναστολή των παραγγελιών από εταιρείες-κολοσσούς είναι η πρώτη απτή απόδειξη ότι τα μέτρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ για λόγους ασφαλείας κατά της Huawei άρχισαν να πλήττουν την κινέζικη εταιρεία.
Πλήγμα για τη Huawei: Η ARM παγώνει τη συνεργασία με τον κινεζικό γίγαντα
Από όλες τις δυτικές εταιρείες που συνεργάζονται με την Huawei και ανακοίνωσαν ότι «παγώνουν» τη συνεργασία με την κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό, ίσως αυτή να είναι η πιο οδυνηρή.
Η βρετανική εταιρεία σχεδιασμού τσιπ ARM «πάγωσε» τις σχέσεις της με την Huawei, σε μια κίνηση που προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στην εταιρεία.
Κι αυτό γιατί η ARM είναι η εταιρεία που σχεδιάζει όλα τα τσιπ που χρησιμοποιούνται σήμερα στα κινητά τηλέφωνα, είτε αυτά που χρησιμοποιούν Android είτε τα iPhone της Apple.
H Huawei χρησιμοποιεί τα τσιπ της δικής της εταιρείας, της HiSilicon, για τα κινητά της, ωστόσο, ο σχεδιασμός των τσιπ ανήκει στην ARM, η οποία και αδειοδοτεί τα σχέδιά της.
Η ARM ανακοίνωσε ότι προχωρεί στην κίνηση αυτή λόγω των μέτρων που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, προσθέτοντας, πάντως, ότι ελπίζει σύντομα να λυθεί το πρόβλημα.