Από την 1η Μαΐου έχει τεθεί επισήμως σε λειτουργία η συμφωνία για τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας προστασίας συνόρων και της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής
(FRONTEX) και της Αλβανίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από την πλευρά του αλβανικού εδάφους απέναντι από τα σύνορα των Νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων θα αναπτυχθούν και θα επιχειρούν σε έδαφος και θάλασσα δυνάμεις της Frontex.
“Αυτή είναι η πρώτη συμφωνία για την επιχειρησιακή συνεργασία με μια γειτονική χώρα εκτός ΕΕ, καθώς και η πρώτη τέτοια συμφωνία με έναν εταίρο της ΕΕ από τα Δυτικά Βαλκάνια, που τίθεται σε ισχύ από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνόρων και Ακτοφυλακής.
Η συμφωνία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων και Ακτοφυλακής να διεξάγει κοινές επιχειρήσεις και να αναπτύξει ομάδες στα σύνορα που μοιράζονται η Αλβανία και η ΕΕ για να συμβάλει στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ιδίως σε περίπτωση ξαφνικών μεταβολών των μεταναστευτικών ρευμάτων και διασυνοριακής εγκληματικότητας. συμφωνία με τις αλβανικές αρχές και τις αρχές των κρατών μελών της ΕΕ που συνορεύουν με τον τομέα των επιχειρήσεων”, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επισημαίνει: “Οι πρώτες ευρωπαϊκές ομάδες συνοριακών και ακτοφυλακών προγραμματίζονται να εγκατασταθούν στα σύνορα της Αλβανίας με την Ελλάδα στα τέλη Μαΐου. Ο αρμόδιος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: "Η συμφωνία με την Αλβανία - η πρώτη αυτού του είδους με μια τρίτη χώρα - αποτελεί ορόσημο στην εξωτερική συνεργασία της ΕΕ για τη διαχείριση των συνόρων. "Η Αλβανία έχει επιδείξει μεγάλη δέσμευση όσον αφορά τη συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης και της διαχείρισης των συνόρων." Παρόμοιες συμφωνίες ολοκληρώνονται με τη Βόρειο Μακεδονία (Ιούλιος) 2018), τη Σερβία (Σεπτέμβριος 2018), τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Ιανουάριος 2019) και το Μαυροβούνιο (Φεβρουάριος του 2019), ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν να ενισχύσουν την εντολή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνόρων και Ακτοφυλακής, με τις χώρες εταίρους πέρα από την άμεση γειτονία της ΕΕ”.
bloko.gr/