Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, στην οποία συμπεριέλαβε το σύνολο των διεθνών σχέσεων της Τουρκίας, το ζήτημα των S-400 και των F-35, τη Συρία αλλά και το Αιγαίο καθώς και την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις σχέσεις Αθήνας - Άγκυρας.
Ο πρώην στρατηγός και «δεξί χέρι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως προς τη διαμόρφωση της αμυντικής πολιτικής της Τουρκίας αναφέρθηκε στη διπλωματική αντιπροσωπεία που έχει φθάσει στην Αθήνα από την Κυριακή που μας πέρασε και η οποία συμμετέχει σε συνομιλίες υψηλού επιπέδου που διεξάγονται στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, με κύριο άξονα τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
«Να τεθούν όλα τα ζητήματα και όλες οι εκκρεμότητες πάνω στο τραπέζι. Όλα τα προβλήματα που αφορούν το Αιγαίο, τα ζητήματα της ΑΟΖ, τα θέματα στην ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όλα» είπε ο Ακάρ προσθέτοντας: «Η αντιπροσωπεία που έχουμε στείλει στην Ελλάδα κάνει κάτι για πρώτη φορά. Μακάρι να πετύχει. Μακάρι να συμπεριφερθούν αντικειμενικά (σ.σ.: εννοεί την ελληνική πλευρά). Μακάρι, λοιπόν, να αντιμετωπίσουν το θέμα με λογική, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι θετικό και για τις δύο πλευρές».
Προηγουμένως ο πρώην στρατηγός είχε δηλώσει: «Η αντιπροσωπεία μας που βρίσκεται στην Αθήνα θα συνεχίσει τις συνομιλίες μέχρι και την Παρασκευή, όπως προβλέπεται, αλλά πολύ πιθανό να υπάρξει και παράταση. Δεν απειλούμε κανέναν, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας».
Μέχρις εδώ τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μπορούν να θεωρηθούν έως και θετικά, ιδιαίτερα από τη στιγμή που όντως στην Αθήνα διεξάγονται επαφές σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών για τη θεσμοποίηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης κυρίως όσον αφορά στο Αιγαίο και, όπως άλλωστε ανέφερε και ο ίδιος ο Χ. Ακάρ, για τους «κανονισμούς συμπεριφοράς» στη θάλασσα και τον αέρα που παραπέμπουν ως προς τη στρατιωτική διάλεκτο σε κανόνες εμπλοκής.
Ωστόσο, αμέσως μετά τη διπλωματία ακολούθησε η γνωστή σκληρή γλώσσα των Τούρκων στρατιωτικών. Επεσήμανε, λοιπόν, ο Χουλουσί Ακάρ: «Κανείς να μη δοκιμάσει την αποφασιστικότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Κανείς να μην πιστέψει τους ισχυρισμούς ιδιαίτερα όσον αφορά το τουρκικό πολεμικό ναυτικό πως αποδυναμώθηκε ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα των Γκιουλενιστών το καλοκαίρι του 2016. Κάτι τέτοιο δεν είναι ακριβές. Προχωρήσαμε στις στρατιωτικές επιχειρήσεις “Κλάδος Ελαίας” και “Ασπίδα του Ευφράτη” (σ.σ.: αναφέρεται στην εισβολή στο Αφρίν της Συρίας και στην περιοχή του Μανμπίζ). Ολοκληρώσαμε με επιτυχία την άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” και τώρα την άσκηση “Θαλασσόλυκος”».
Είναι φανερό πως ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας λειτουργεί με γνώμονα το δόγμα «καρότο και μαστίγιο». Αναφερόμενος στην τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στην Αθήνα (επί της ουσίας είναι μικτή αντιπροσωπεία με διπλωμάτες και στρατιωτικούς) ο Χουλουσί Ακάρ προσπαθεί να περάσει επικοινωνιακά την εντύπωση πως η Άγκυρα φέρνει στο τραπέζι κάτι το ιδιαίτερο ή κάποιο νέο στοιχείο όσον αφορά στο ζήτημα οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης. Αυτός είναι προφανώς και ο λόγος για τον οποίο ο Ακάρ αναφέρεται στο ότι η αντιπροσωπεία αυτή «κάνει κάτι για πρώτη φορά».
Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, αυτή η αναφορά σε «πρωτιά» αφορά κατά πάσα πιθανότητα σε ένα πάγιο αίτημα της Άγκυρας, το οποίο επανέρχεται στην επιφάνεια και έχει να κάνει με την πρόταση τόσο τα τουρκικά αεροσκάφη όσο και τα ελληνικά να καταθέτουν σχέδια πτήσης όσον αφορά στο Αιγαίο αλλά και να πετούν χωρίς οπλισμό. Πρόκειται για ένα αίτημα που έχει απορριφθεί πολλάκις από την ελληνική πλευρά, διότι πολύ απλά οι Έλληνες πιλότοι θα ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλλουν σχέδια πτήσης για τις αποστολές τους εντός του ελληνικού εναερίου χώρου αλλά και του FIR Αθηνών, πράγμα παράλογο. Όσον αφορά στο αίτημα των πτήσεων ελληνικών αεροσκαφών χωρίς οπλισμό, αυτό έχει απορριφθεί εδώ και δεκαετίες.
Ποια είναι, λοιπόν, η «πρωτιά» στην οποία κάνει αναφορά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας; Πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ απαντούν πως όλη αυτή η κουβέντα γίνεται για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους σε μια στιγμή που η τουρκική διπλωματία είναι μπλοκαρισμένη τόσο όσον αφορά στο ζήτημα της Συρίας και του Ιράκ όσο όμως και για το θέμα της ανατολικής Μεσογείου και της κυπριακής ΑΟΖ. «Η Τουρκία είναι στριμωγμένη και επιχειρεί να επιδείξει διεθνώς πως υπάρχει και κάποια πρόοδος στις διεθνείς της σχέσεις (βλέπε Αιγαίο και ΜΟΕ)» αναφέρουν οι παραπάνω πηγές.
Zougla Newsroom