Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από την Κίνα να συνάεψει τώρα μια διμερή συμφωνία για το εμπόριο με τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα αν η διαπραγμάτευση συνεχιστεί στη δεύτερη θητεία του για την οποία είναι σίγουρος καθώς οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν πως η οικονομική του πολιτική αποδείχτηκε επιτυχημένη και όλοι γνωρίζουν πως η οικονομία κερδίζει τις εκλογές.
Κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισ. και πλέον που εξάγονται στις ΗΠΑ υφίστανται τιμωρητικούς τελωνειακούς δασμούς, οι οποίοι αυξήθηκαν από το 10% στο 25% την Παρασκευή.
Ταυτόχρονα, ο Τραμπ διέταξε την κυβέρνησή του να ξεκινήσει τη διαδικασία για βαρύτερους δασμούς στα εναπομείναντα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα.
Μία τέτοια απόφαση, αν ληφθεί, θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να εφαρμοστεί, αλλά επιτρέπει στον Αμερικανό πρόεδρο να πιέσει κι άλλο την Κίνα, ενώ συνεχίζονται οι δύσκολες διαπραγματεύσεις.
Ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποιεί την τακτική «διαπραγματεύομαι προελαύνοντας» όπως έγινε γνωστή στις 33 στρατηγικές του Πολέμου του Robert Green.
O Aμερικανός πρόεδρος δείχνει πως δεν διστάζει να αλλάξει το status στην παγκόσμια οικονομία γνωρίζοντας ότι αυτό θα είναι επίπονο και για τις ΗΠΑ αλλά ξέρει ότι μόνο έτσι θα κρατήσει την παγκόσμια ηγεμονία (για αυτό άλλωστε οι έτερες δυνάμεις του πλανήτη πήραν την απόφαση να αποδολαριοποιήσουν σε βάθος δεκαετίας τις οικονομίες τους).
Τα μηνύματα Τραμπ στο Twitter«Θεωρώ πως η Κίνα αισθάνθηκε ότι ηττήθηκε τόσο άσχημα στην πρόσφατη διαπραγμάτευση, που μπορεί κάλλιστα να περιμένει ως τις επόμενες εκλογές, το 2020, για να δει μήπως μπορεί να φανεί τυχερή και να κερδίσει κάποιος Δημοκρατικός, περίπτωση στην οποία θα συνεχίσει να κλέβει από τις ΗΠΑ πάνω από 500 δισ. δολάρια τον χρόνο», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.
«Το μόνο πρόβλημα είναι πως ξέρει ότι θα κερδίσω (έχω τους καλύτερους αριθμούς για την οικονομία και την απασχόληση στην ιστορία των ΗΠΑ, και πολλά περισσότερα) κι η συμφωνία θα γίνει πολύ χειρότερη γι' αυτήν αν πρέπει να τη διαπραγματευθούμε στη δεύτερη θητεία μου. Θα ήταν σοφό από μέρους της να ενεργήσει τώρα, αλλά [στο μεταξύ] λατρεύω να εισπράττω μεγάλους δασμούς», έγραψε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος.
Είχε προηγηθεί ανάρτηση του Τραμπ με την οποία προέτρεπε τις αμερικανικές βιομηχανίες και εταιρείες να παράγουν οι ίδιες στις ΗΠΑ προϊόντα που θέλουν αντί να εισάγουν κινεζικά, για να αποφύγουν τον κίνδυνο να επηρεαστούν από τους δασμούς.
«Ποιος είναι ένας πανεύκολος τρόπος να αποφύγετε τους τελωνειακούς δασμούς; Κατασκευάστε τα αγαθά σας και τα προϊόντα σας στην παλιά καλή Αμερική. Είναι πολύ απλό!», έγραψε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Ο Ν.Τραμπ είναι ένας χαρισματικός πρόεδρος και αναμφισβήτητα ένας πολύ ευφυής άνθρωπος για αυτό άλλωστε και ήταν ένας μεγιαστάνας του πλούτου. Όμως διαθέτει ένα πολύ μεγάλο υπερεγώ και η επιθετική συμπεριφορά του κατά της Κίνας θα αναγκάσει το Πεκίνο να τραβήξει και αυτό το «σχοινί» στα άκρα και έχει τρόπους να πληγώσει τις ΗΠΑ.
Άλλωστε και στην Κίνα βρίσκεται στην κορυφή της εξουσίας μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα όπως αυτή του Ξι Ζιπίνγκ.
Τα μέτρα που ζήτησε ο Τραμπ έχουν στόχο να αποθαρρύνουν τις εισαγωγές από την Κίνα, καθιστώντας πιο ακριβά τα προϊόντα του ασιατικού γίγαντα.
Την καταβολή των δασμών την επωμίζονται στα τελωνεία οι αμερικανικές εταιρείες που εισάγουν κινεζικά προϊόντα, όχι οι κινεζικές εξαγωγικές εταιρείες, κι εν μέρει το κόστος μετακυλίεται στους Αμερικανούς καταναλωτές, τα προϊόντα που αγοράζουν οι οποίοι γίνονται ακριβότερα.
Μάλιστα, η οργάνωση Trade Partnership υπολόγισε ότι η αύξηση των τελωνειακών δασμών που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή θα ακριβύνει τις ετήσιες αγορές μιας τετραμελούς αμερικανικής οικογένειας κατά 767 δολάρια.
Επί του πρακτέου ο Τραμπ αυτά τα γνωρίζει αλλά δεν τον ενδιαφέρουν για τον απλούστατο λόγο ότι ο πραγματικός του στόχος είναι να προστατέψει το δολάριο το οποίο επειδή τυπώνεται αφειδώς επί σειρά δεκαετιών είναι έτοιμο να δημιουργήσει μια τεράστια πλανητική χρηματοπιστωτική «φούσκα» που μπροστά της η κρίση του 2008 θα είναι περίπατος στην παιδική χαρά.
Ο μόνος τρόπος για να το σταματήσει αυτό είναι το «πάγωμα» του εμπορίου και να αναγκάσει τις αμερικανικές ετιαρείες να κατασκευάζουν ότι χρειάζεται η αμερικανική αγορά και ο Αμερικανός καταναλωτής.
Πάντως, το Πεκίνο απαντά πως δεν προτίθεται να κάνει πίσω μπροστά στις απειλές του Λευκού Οίκου. «Η Κίνα δεν θα παραδοθεί λόγω της πίεσης», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Γκάο Φενγκ.
pronews.gr