Σε εστία παγκόσμιας κρίσης εξελίσσεται η Βενεζουέλα και οι προσπάθειες Αμερικανών και Δυτικών να ανατραπεί ο πρόεδρος Ν.Μαδούρο με την αντιρωσική υστερία να ανεβαίνει ξανά στις ΗΠΑ καθώς φοβούνται τώρα ότι η Μόσχα θα εγκαταστήσει πυρηνικούς πυραύλους στην χώρα που θα θέσουν στο «στόχαστρο» την αμερικανική επικράτεια.
Κάτι αντίστοιχο βέβαια σχεδίαζαν και οι Αμερικανοί στην Ουκρανία εάν κατάφερναν να την εντάξουν στο ΝΑΤΟ και ο λόγος είναι απλός: Εγκατάσταση πυρηνικών πυραύλων σε τόσο κοντινή απόσταση από τους κύριους στόχους τους καθιστά σχεδόν αδύνατον να αντιμετωπιστούν λόγω του ελάχιστου χρόνου αντίδρασης.
Σημειώνεται ότι τέτοιες ενέργειες είχαν επαναληφθεί και στο παρελθόν όταν οι ΗΠΑ είχαν εκγαταστήσει πυρηνικούς πυραύλους στην Τουρκία και οι Ρώσοι μετέφεραν τους δικούς τους πυραύλους στην Κούβα με αποτέλεσμα ο πλανήτης να βρεθεί στα πρόθυρα του Γ' ΠΠ.
Οι Ρώσοι (Σοβιετικοί τότε) έκαναν πίσω αλλά στην ουσία κέρδισαν με την ενέργεια αυτή καθώς ανάγκασαν τους Αμερικανούς να αποσύρουν τους δικούς τους πυραύλους από την Τουρκία.
Μετά την ένταση στο τηλεφώνημα μεταξύ του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Μάικ Πομπέο και του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος του αμερικανικού Κογκρέσου δηλώνει πως θα γίνει εγκατάσταση ρωσικών πυρηνικών πυραύλων στη Βενεζουέλα, σε περίπτωση που επικρατήσει τελικά ο Μαδούρο.
Προφανώς η εικασία αυτή στηρίζεται στην αποκάλυψη ότι οι Ρώσοι έχουν πάρει την άδεια του Μαδούρο για δημιουργία στρατιωτικής βάσης.
Ο Μάριο-Ντιαν Μπάλαρτ ισχυρίζεται πως η Μόσχα σχεδιάζει την ενίσχυση των αμυντικών εξοπλισμών στη Βενεζουέλα, προκειμένου να αποτρέψει παρόμοιο περιστατικό επιχείρησης ανατροπής του καθεστώτος Μαδούρο στο μέλλον.
Ο Μπάλαρτ, μιλώντας στην τηλεόραση του FOX, ισχυρίστηκε πως η Βενεζουέλα υπό την ηγεσία του Μαδούρο είναι μια «πόρτα για του Ρώσους και τους Κινέζους και άλλους, να εντείνουν τη δραστηριότητά τους ενάντια στα συμφέροντα της εθνικής μας ασφάλειας».
Στην προσπάθειά του δε να δικαιολογήσει την παραδοχή Πομπέο, πως οι ΗΠΑ έχουν στο τραπέζι ακόμη και την στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, εξήγησε πως η Ρωσία σκοπεύει να τοποθετήσει πυρηνικούς πυραύλους στη χώρα.
«Ηρθαμε πιο κοντά σε πυρηνικό πόλεμο εξαιτίας των ρωσικών πυραύλων στην Κούβα» σχολίασε ο Μπάλαρτ σε ερώτηση αν ποτέ ο Πούτιν θα επιτίθετο στην Αμερική, αναφερόμενος στην κρίση του Κόλπου των Χοίρων.
Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικανός δεν έδωσε κανένα άλλο στοιχείο που να στηρίζει τη θέση του.
Πιο πιθανό είναι ότι αναφέρει κάτι τέτοιο για να δραματοποιήσει την κατάσταση και να αυξήσει την αντιρωσική υστερία αλλά και για να δείξει την αναγκαιότητα της ανατροπής τουμ εκλεγμένου προέδρους της Βενεζουέλας Ν.Μαδούρο.
Η Ρωσία έχει οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα στη Βενεζουέλα, τα οποία με ενδεχόμενη ανατροπή του Μαδούρο κυριολεκτικά θα τελειώσουν.
Ο Ρεπουμπλικανός ισχυρίστηκε ακόμη πως, παρά το αποτυχημένο κάλεσμα Γκουαιδό, η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα δεν έχει ηττηθεί και θα συνεχίσει τις προσπάθειες ανατροπής του Μαδούρο.
«Εχουμε πληροφορίες πως υπάρχει ρήγμα που όλο και βαθαίνει στις ένοπλες δυνάμεις. Είναι πιθανό η κυβέρνηση να καταρρεύσει» σημείωσε.
Την αισιοδοξία του ωστόσο δεν συμμερίστηκε ο Βραζιλιάνος υπουργός Ασφαλείας, Ογκούστο Χελένο, που περιέγραψε το πραξικόπημα ανοργάνωτο, που έμοιαζε περισσότερο με επεισόδια μεταξύ οπαδών ομάδων ποδοσφαίρου.
Ο Χελένο πρόσθεσε πως 25 στρατιώτες από τη Βενεζουέλα που είχαν προσχωρήσει στο στρατόπεδο Γκουαιδό, ζήτησαν άσυλο στην πρεσβεία της Βραζιλίας στο Καράκας.
Ο Μάικ Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επικοινώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και το κλίμα ήταν έντονα φορτισμένο σύμφωνα με πληροφορίες.
Οπως διαρρέει το Κρεμλίνο, ο Λαβρόφ έκανε λόγο, για «καταστροφική επιρροή» των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα. Μάλιστα φέρεται να τόνισε στον Αμερικανό ΥΠΕΞ πως «η ανάμιξη της Ουάσιγκτον στις υποθέσεις της Βενεζουέλας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και ότι «αυτή η καταστροφική επιρροή δεν έχει καμία σχέση με την δημοκρατία».
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από την πλευρά του, ο Μάικ Πομπέο αντέτεινε ότι η Μόσχα «αποσταθεροποιεί» τη χώρα της Λατινικής Αμερικής και ζήτησε από την Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στον Ρώσο ομόλογό του ότι «η επέμβαση της Ρωσίας και της Κούβας είναι αποσταθεροποιητική για την Βενεζουέλα και για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας».
pronews