Bίντεο-σοκ για ΝΑΤΟ έδωσαν στην δημοσιότητα οι Ρώσοι οι οποίοι δημοσίευσαν πλάνα από την επίδειξη ισχύος στα Στενά, της φρεγάτας κλάσης Admiral Grigorovich, την "Admiral Essen" η οποία είχε αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης δίπλα από το Τοπ Καπί.
Η απάντηση των ΗΠΑ μέσω γνωστού κεμαλιστή καθηγητή-αρθρογράφου ήταν άμεση διαβλέποντας άσχημες εξελίξεις στο μέλλον:
Να αναθεωρηθεί η Συνθήκη του Μοντρέ γιατί ο Ρ.Τ.Ερντογάν την χρησιμοποιεί υπέρ των Ρώσων!
Πιο συγκεκριμένα, οι Ρώσοι προχώρησαν σε αναλυτική επίδειξη ισχύος της ρωσικής φρεγάτας "Admiral Essen" από την Κωνσταντινούπολη δείχνοντας στους Τούρκους αξιωματούχους την αποτελεσματικότητα των πυραύλων κρουζ Kalibr.
Ρωσικό τηλεοπτικό συνεργείο βιντεοσκόπησε την παρουσίαση ενώ γνωστοποίησε πως 3 οπλικά συστήματα παρουσίασαν οι Ρώσοι στους Τούρκους:
S-400, Su-35 και την φρεγάτα "Admiral Essen" . Το αντιαεροπορικό σύστημα έχει ήδη πωληθεί ενώ και τα υπόλοιπα δύο η Μόσχα είναι έτοιμη να μπει σε διαπραγματεύσεις.
Πριν λίγες ώρες δημοσιεύτηκε άρθρο γνώμης με αναλυτικά στοιχεία και τίτλο "Μπορούν τα ρωσικά υποβρύχια να περνούν τα Στενά σύμφωνα με την Συνθήκη του Μοντρέ"; Να υπενθυμίζουμε εδώ πως μαζί με την φρεγάτα "Admiral Essen" στην Κωνσταντινούπολη παρέμεινε και το ρωσικό υποβρύχιο "Kolpino".
To άρθρο έχει ως εξής:
"Σύμφωνα με την Σύμβαση για την Μαύρη Θάλασα τα υποβρύχια που θα περάσουν τα Στενά πρέπει να ειδοποιούν την Τουρκία έγκαιρα. Αυτό συνέβαινε συνέχεια όταν έπρεπε να μεταφερθούν από και προς τα ναυπηγεία τους.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου τα υποβρύχια της Μαύρης Θάλασσας δεν χρησιμοποιούσαν τα Στενά. Το πρώτο υποβρύχιο που πέρασε μετά το 1991 ήταν το RFS B-871 Alrosa το 2011. Το υποβρύχιο πήγε στην Αγία Πετρούπολη για επισκευή και επέστρεψε τον Σεπτέμβριο του 2012.
Το 2017 η Ρωσία ολοκλήρωσε την κατασκευή 6 ντιζελοκίνητων υποβρυχίων, εκ των οποίων τα 4 έχουν ως βάση την Σεβαστούπολη και τα 2 την Ταρτούς στην ανατολική Μεσόγειο.
Ειδικά για τα υποβρύχια "Veliky Novgorad" και "Kolpino" που αναπτύσσονταν στην ανατολική Μεσόγειο, είχαν συζητηθεί 3 επιλογές, να σταλούν "Νότια Κύπρο" ή Αίγυπτο, μεταφορά τους στην Αγία Πετρούπολη ή δημιουργία ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στην Ταρτούς.
Συζητήσεις για τις Τροπολογίες της Σύμβασης του Μοντρέ
Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν και εντάθηκαν καθώς οι ανάγκες άλλαξαν. Η μόνιμη ναυτική ομάδα του ΝΑΤΟ και τα αμερικανικά πλοία που πηγαινοέρχονταν στην Μαύρη Θάλασσα λόγω της κρίσης στην Ουκρανία είχαν δικαίωμα να παραμείνουν μόνο 21 ημέρες στην Μαύρη Θάλασσα λόγω της Συνθήκης του Μοντρέ.
Οι Ρώσοι άρχισαν να σκέφτονται τι μπορεί να συμβεί αν αλλάξει η Συνθήκη. Οι συζητήσεις και από ΝΑΤΟ κατέληξαν στο γεγονός της αντικατάστασης της Συνθήκης του Μοντρέ καθώς έγερνε υπέρ της Μόσχας!
Η Τουρκία που ελέγχει τα Στενά θα μετέφραζε την Συνθήκη υπέρ της Ρωσίας λαμβάνοντας υπόψιν τις ευαισθησίες της.
Σύμφωνα με το άρθρο 24 της Συνθήκης, η τουρκική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να συλλέγει στατιστικά στοιχεία και πληροφορίες για την κίνηση των πολεμικών πλοίων από τα Στενά και να επιβλέπει την εφαρμογή της.
Η Τουρκία χρησιμοποιεί το δικαίωμα αυτό για να ερμηνεύει τα γεγονότα υπέρ της Ρωσίας!
Η Τουρκία ερμηνεύει την Συνθήκη υπέρ της Ρωσίας και το έχει κάνει αρκετές φορές. Η πρώτη φορά ήταν όταν έδωσε άδεια να περάσει αεροπλανοφόρο "KIEV" το 1976. Αυτό όμως απαγορευόταν σύμφωνα με την Συνθήκη του Μοντρέ. Τότε η ΕΣΣΔ το είχε προσδιορίσει ως αεροπλανοφόρο και η Τουρκία παραβίασε την Συνθήκη επιτρέποντας την διέλευση του.
Ηταν διακριτική πολιτική απόφαση της Τουρκίας τότε.
Το δεύτερο γεγονός ήταν όταν η Τουρκία επέτρεψε την διέλευση του αεροπλανοφόρου "Admiral Kuznetsov" το 1981. Εκτός του ότι η Αγκυρα παραβίασε πάλι την Συνθήκη, δεν ενημερώθηκαν και τα υπόλοιπα παράκτια μέλη όπως καθορίζουν τα άρθρα της συμφωνίας.
Η διέλευση υποβρυχίων δεν συμμορφώνεται με την Συνθήκη
Η Ρωσία τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το 2017 στέλνει συνεχώς υποβρύχια στην ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα τα "Velikiy Novgorad", "Kolpino" "Krasnodar" και "Starty Oskol".
Ολες αυτές οι διελεύσεις τους δεν έγιναν σύμφωνα με το Αρθρο 12 της Συνθήκης του Μοντρέ. Οι Ρώσοι μετέφρασαν κατά το δοκούν την Συνθήκη και η Τουρκία το δέχτηκε. (σσ εδώ αναφέρει ακριβώς τι λέει το άρθρο 12και τονίζει πως δεν υπάρχει ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στην Ταρτούς).
Αιτήσεις για μετάβαση προς Ουκρανία
Η Τουρκία ως αποτέλεσμα της προσέγγισης της με την Ρωσία προχωρά σε πολιτικές αποφάσεις σχετικά με την Συνθήκη του Μοντρέ. Παρόλ΄αυτά, αυτή τη φορά η Ουκρανία έχει τονίσει πως οι διελεύσεις είναι παράνομες και παραβιάζουν την Συνθήκη του Μοντρέ. Η Ουκρανία έχει έννομο συμφέρον καθώς είναι παράκτιο κράτος της Συνθήκης.
Τι θα συμβεί άραγε σε μια ρωσο-ουκρανική κρίση; Πώς το ΝΑΤΟ θα μεταφέρει πλοία στην περιοχή; Πώς θα υπερπηδήσουμε τους ποσοτικούς περιορισμούς της Συνθήκης;
Ας δούμε λίγο τι συνέβη κατά την διάρκεια της κρίσης στην Γεωργία το 2008 μετους 140 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας όταν τα δύο νοσοκομειακά πλοία "USN Comfort" και "USN Mercy" αντιμετώπισαν περιορισμούς στην διέλευση τους.
Mετά την προσάρτηση της Κριμαίας η Ρωσία χρησιμοποιεί την ναυτική και αεροπορική της δύναμη στην βάση στη Σεβαστούπολη για να αλλάζει την γεωπολιτική και γεωοικονομική ισορροπία σε Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία είναι αυτή που ελέγχει τις ανησυχίες ασφάλειας και επιλύει καταστάσεις. Αλλά η Αγκυρα μεταφράζει ανάλογα με το συμφέρον της και τώρα με το συμφέρον της Ρωσίας την Συνθήκη. Κανείς πλέον δεν μπορεί να εγγυηθεί για εφαρμογή της Συνθήκης καθώς κανείς δεν έχει καλές σχέσεις με την Αγκυρα.
Πρέπει να λάβουμε υόψιν κάθε ενδεχόμενο στην στρατιωτική στρατηγική" καταλήγει το άρθρο.
Είναι φανερό πως Δύση-ΗΠΑ κεμαλιστές "ξέθαψαν" όλα τα όπλα και μόλις η Αγκυρα προχωρήσει και σε τυπική ρήξη με ΝΑΤΟ, όλα είναι ανοιχτά στην περιοχή μας.
Δείτε βίντεο από τα Στενά
pronews.gr