Με δύο γυναίκες στο τιμόνι της Δικαιοσύνης προχώρησε το Υπουργικό Συμβούλιο στην αλλαγή ηγεσίας του Αρείου Πάγου εν μέσω πολιτικής διαμάχης ως προς τη χρονική στιγμή που η κυβέρνηση επέλεξε για τις αλλαγές αυτές.
Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μετά την αρνητική απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου για το συναινετικό διορισμό νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο, προχώρησε αμέσως στη σύγκλιση του Υπουργικού Συμβουλίου και στη λήψη αυτής της απόφασης.
Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε την Ειρήνη Καλού ως πρόεδρο και τη Δήμητρα Κοκοτίνη ως εισαγγελέα του ανώτατου δικαστικού θεσμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ, η Ειρήνη Καλού είχε διαχειριστεί ως ανακρίτρια την υπόθεση του Βατοπεδίου. Συγκεκριμένα μετά από πολύωρη απολογία είχε αφήσει τότε ελεύθερο τον Γιάννη Αγγέλου στενό συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή επιβάλλοντας μια ιδιαίτερα υψηλή για την εποχή χρηματική εγγύηση της τάξης των 400.000 ευρώ. Στη συνέχεια μετά από αίτηση που υπέβαλε ο κατηγορούμενος, συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή, για μείωση της εγγυοδοσίας του έριξε την εγγύηση στις 300.000 ευρώ.
Η Ειρήνη Καλού η οποία θα είναι η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου, είναι 65 ετών και γεννήθηκε στην Ηλιούπολη Αττικής. Είχε προηγηθεί με 15 ψήφους στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου μαζί με την αρεοπαγίτη Διονυσία Μπιτζούνη (πρώην συνδικαλίστρια στην Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων και με ισχυρή νομική επάρκεια).
Διορίστηκε ως: α) Πάρεδρος Πρωτοδικείου Αθηνών στις 18-2-1981, β) Πρωτοδίκης Αθηνών στις 31-8-1982. Προήχθη: Στον βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών στις 15-1-1997, στον βαθμό του Εφέτη στις 3-2-2000,στον βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 6-8-2009 και στον βαθμό του Αρεοπαγίτη στις 14-1-2014.
Η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη κατάγεται από την κοινότητα Δαμιανών της Ευρυτανίας, είναι συνομήλικη με την κ. Καλού, δηλαδή επίσης 65 ετών και φέρεται πως τυγχάνει ιδιαίτερης εκτίμησης για τη νομική της κατάρτιση κυρίως στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια. Είναι μία δυναμική δικαστική λειτουργός που διορίστηκε ως Πάρεδρος του Πρωτοδικείου Αθηνών στις 18-2-1981. Πρωτοδίκης έγινε στις 31-8-1982 υπηρετώντας στην Αθήνα. Στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών προήχθη στις 11-12-1997, ενώ έγινε Εφέτης στις 2-8-2001, πρόεδρος Εφετών στις 23-7-2010 και αρεοπαγίτης.
Πρόσφατα προήδρευσε στο ΣΤ´ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που έκρινε το ζήτημα της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Παρότι στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής είχε λάβει 13 ψήφους χωρίς να είναι στην τριάδα των επιλογών τους, εν τούτοις πέτυχε στο υπουργικό συμβούλιο να ξεπεράσει τους άλλους υποψηφίους και να επιλεγεί ως διάδοχος της κ. Δημητρίου.
Η Ειρήνη Καλού θα διαδεχθεί την Ξένη Δημητρίου η οποία αποχωρεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 30 Ιουνίου και η Δήμητρα Κοκοτίνη τον Βασίλειο Πέππα που αποχωρεί από την Προεδρία του Αρείου Πάγου.
Τι ανέφερε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο
Εν τω μεταξύ, επίθεση στη ΝΔ για την άρνησή της να συναινέσει στη διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, κατηγορώντας την ότι «δεν την ενδιαφέρει η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων» και καταλογίζοντάς της «αλαζονεία και βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση.
Εξήγησε ότι «Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι «Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή».
Ακολούθως επιτέθηκε στην ηγεσία της ΝΔ λέγοντας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι «Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της». Απαντώντας στις θέσεις που εξέφρασε η ΝΔ, σχολίασε ότι η ηγεσία της ΝΔ «δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί».
Κλείνοντας ανέφερε ακόμη ότι «η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν. Εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους».
Τζανακόπουλος: Η στάση της ΝΔ υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες
Για πολιτικές σκοπιμότητες και ευθεία προσβολή στην ανεξαρτησία του θεσμού της Δικαιοσύνης, κατηγόρησε τη ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου.
Μετά την άρνηση της ΝΔ να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για συναινετική λύση στον ορισμό ηγεσίας της Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση προχώρησε στην άσκηση των καθηκόντων και υποχρεώσεών της, όπως αυτά ορίζονται από το Σύνταγμα και το νόμο, είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό κατά τη συνεδρίασή του αποφάσισε να οριστεί:Πρόεδρος του Αρείου Πάγου η κα Ειρήνη Καλού, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου η κα Δήμητρα Κοκοτίνη. Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας η Κα Ευαγγελία Νίκα, ο κ. Κωνσταντίνος Κουσούλης και ο κ. Δημήτριος Μακρής».
Όλοι οι επιλεγέντες δικαστικοί λειτουργοί, υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος, έτυχαν ευρύτατης αποδοχής κατά την διαδικασία προεπιλογής στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και χαίρουν της εκτίμησης του δικαστικού και νομικού κόσμου της χώρας.
Αναφερόμενος στη άρνηση της ΝΔ, να προσέλθει στην συναινετική διαδικασία ορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «επιβεβαίωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση ουδόλως ενδιαφέρεται για την τήρηση της νομιμότητας και του Συντάγματος». Σημείωσε ότι «η διαδικασία προεπιλογής της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής είχε ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή και της ΝΔ ήδη από τα μέσα Μαΐου. Η αμφισβήτηση της Νέας Δημοκρατίας δεν βρίσκει απολύτως καμία συνταγματική βάση ενώ η άρνηση της θέτει οριστικά τέλος και στο δήθεν ηθικό επιχείρημα που προβάλλει ενώ ταυτόχρονα μοιάζει να υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες και αποτελεί ευθεία προσβολή στην ανεξαρτησία του θεσμού της Δικαιοσύνης».
Τέλος ο κ. Τζανακόπουλος, ανέφερε ότι «με δεδομένο ότι η Βουλή συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της μέχρι τη διάλυσή της, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την κατάθεση του νομοσχεδίου των ποινικών κωδίκων».
ΝΔ: Θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια ο διορισμός νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
«Η απερχόμενη κυβέρνηση, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση, ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει:
«Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει - κατά τρόπο απαράδεκτο - και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει, αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας. Η ΝΔ προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας».
zougla.gr