8.5.19

Η Άγκυρα στέλνει δεύτερο γεωτρύπανο: «Δεν αναγνωρίζουμε την ΑΟΖ που κήρυξε η Λευκωσία - Μπλόφα το ένταλμα σύλληψης»



Η Τουρκία στέλνει και δεύτερο γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο για γεωτρήσεις την επόμενη περίοδο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ ανέφερε πως έχει τελειώσει η περίοδος των σεισμικών ερευνών και χαρακτήρισε μπλόφα ή ρητορική τα διεθνή εντάλματα σύλληψης του προσωπικού του Πορθητή, λέγοντας ότι δεν τα λαμβάνουν σοβαρά.

Η αποστολή του δεύτερου γεωτρύπανου αλλά κι άλλων πολεμικών πλοίων σημαίνει πως η Άγκυρα δεν έχει την παραμικρή διάθεση να κάνει πίσω από την εισβολή της στην κυπριακή ΑΟΖ και είναι έτοιμη για όλα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κληθείς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών του Κιργιστάν Τσινγκίζ Αϊνταρμέικοβ, να σχολιάσει τα διαβήματα της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας για τις δραστηριότητες της στην Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μίλησε για “διαμοιρασμό των αποθεμάτων της Κύπρου μεταξύ των ‘δύο λαών”’.

Πρόσθεσε ότι “για την Τουρκία και τον ‘τ/κ λαό’ δεν έχει ισχύ η ΑΟΖ που κήρυξε η ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ ή που υπέγραψε με άλλες χώρες”.
“Εμείς κινούμαστε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και μέχρι σήμερα παρακαλέσαμε τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Επειδή παρόλο που η ε/κ πλευρά το αποδέχεται στα λόγια, δεν επέδειξε μια προσέγγιση η οποία θα θέσει υπό εγγύηση τα δικαιώματα του ‘τ/κ’ λαού. Απέρριψε όλες τις προτάσεις”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “παρά τις εποικοδομητικές προσεγγίσεις η ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί με τον ‘τ/κ λαό’ τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή”.

Δήλωσε, επίσης, ότι “καθήκον μας ως εγγυήτρια δύναμη Τουρκία είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της ‘τδβκ’ και του ‘τ/κ λαού’. Αυτή είναι η δική μας υποχρέωση και χωρίς κανένα δισταγμό θα συνεχίσουμε να κάνουμε κάθε βήμα σε αυτό το θέμα. Και όπου θέλουμε εντός της υφαλοκρηπίδας μας εμείς και σεισμικές έρευνες θα κάνουμε, και εργασίες γεώτρησης θα κάνουμε. Επομένως και σε αυτό το θέμα με τον ίδιο τρόπο θα είμαστε αποφασιστικοί. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα το επόμενο διάστημα”.


Για τα διεθνή εντάλματα σύλληψης του προσωπικού του Πορθητή, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι “εμείς αυτού τους είδους τις απειλές δεν τις λαμβάνουμε σοβαρά. Ας κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους. Εμείς ποτέ δεν αποδώσαμε αξία σε τέτοιου είδους μπλόφες ή και ρητορικές. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει. Το επόμενο διάστημα θα στείλουμε και το άλλο μας γεωτρύπανο στην περιοχή και θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις. Πλέον η περίοδος των σεισμικών ερευνών τελείωσε. Στέλνουμε και το δεύτερο μας γεωτρύπανο στην περιοχή”, ανέφερε.

Κορυφώνει την ένταση στην Α.Μεσόγειο η Τουρκία όπως ήδη έχει ενημερώσει το pronews.gr. Όπως έγινε γνωστό, το τουρκικό Ναυτικό έδωσε εντολή για απόπλου κύριων μονάδων επιφανείας στην περιοχή που πλέει ο «Πορθητής», με σαφείς εντολές να απαντήσουν με πυρά σε περίπτωση που επιχειρηθεί οποιαδήποτε παρενόχληση του πλωτού γεωτρύπανου.

Μάλιστα όπως αναφέρεται το τουρκικό Ναυτικό έχει απελευθερώσει κανόνες εμπλοκής για τα τουρκικά πολεμικά σκάφη, χωρίς να ζητηθεί πρώτα η άδεια από την Άγκυρα.

«Οι κανόνες εμπλοκής θα εφαρμοστούν στο ακέραιο σε οποιαδήποτε απόπειρα παρενόχλησης στο ερευνητικό μας σκάφος από τα Ναυτικό μας και δεν θα υπάρξει καμία επαφή των ναυτικών μονάδων με το αρχηγείο. Τα σκάφη θα δράσουν αυτοβούλως σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες εμπλοκής», αναφέρεται.

Τα τουρκικά σκάφη θα προστατέψουν τόσο το «Πορθητής» όσο και το Barbaros. Αν και δεν αναφέρεται ο αριθμός των τουρκικών μονάδων επιφανείας, εντούτοις θεωρείται βέβαια πως αυτός θα περιλαμβάνει ένα αριθμό τεσσάρων τουρκικών φρεγατών και δύο ως τέσσερεις πυραυλακάτους.

Μέχρι τώρα η Άγκυρα είχε «αποφύγει» να εμφανίσει τουρκικά πολεμικά σκάφη κοντά στην περιοχή του «Πορθητή», μετρώντας αντιδράσεις, κάτι που όμως φαίνεται ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει, καθώς δείχνει αποφασισμένη να στρατιωτικοποίηση της κρίσεως

«Ως δεύτερη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο», χαρακτήρισε ο Νίκος Αναστασιάδης τις παράνομες δραστηριότητες του τουρκικού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση και εφαρμόζει μία μελετημένη πολιτική.

Επιπροσθέτως, κατέστησε σαφές πως δημιουργούνται ανυπέρβλητα εμπόδια για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Κατέληξε πως «είναι αδύνατον να μιλά κανένας για ειρήνευση κάτω από απειλές».

Θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταβαίνει (Τετάρτη 8 Μαΐου) στη Ρουμανία, η οποία προεδρεύει αυτό το εξάμηνο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εκεί, στις 9 Μαΐου θα εγείρει το θέμα των πρόσφατων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ως συνέχεια των έντονων διαβημάτων που έγιναν προς την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της.

Ενδιαφέρον προκαλεί η είδηση ότι τα τρία πλοία υποστήριξης της παράνομης γεώτρησης του “Πορθητή” είναι εγγεγραμμένα στο νορβηγικό Νηολόγιο (Norway International Register), παρά το γεγονός ότι άτυπα άλλαξαν όνομα, στο πλαίσιο της τακτικής της Τουρκίας να παραπλανήσει.

Αυτό σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορεί να ασκήσει έντονες νομικές πιέσεις και προς αυτή την κατεύθυνση. Για την ακρίβεια με την έκδοση ενταλμάτων κατά της εταιρείας, κατά των πλοίων, αλλά και κατά προσώπων. Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά έχει συμφωνίες μαζί της στο πλαίσιο της Europol.

Τις προηγούμενες ώρες υπήρξε ένα μπαράζ δηλώσεων από κορυφαίους Έλληνες αξιωματούχους.

Ευθεία και ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και συγκεκριμένα του Δικαίου της Θάλασσας, όπως αυτό κωδικοποιήθηκε με τη Συνθήκη του Montego Bay το 1982, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τη στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της ετήσιας επίσκεψης της ελληνοαμερικανικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή Νικ Λαριγκάκης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κάλεσε την Άγκυρα να αναζητήσει λύσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, να μην παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να αποστεί από περαιτέρω παράνομες ενέργειες.

«Είμαστε προσηλωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας θέσεων, όπως καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκη.

«Έχουμε καταδικάσει την απόφαση της Τουρκίας. Έχει προκαλέσει πολλές διεθνείς αντιδράσεις από ΗΠΑ, ΕΕ, Αίγυπτο, Γαλλία και Ισραήλ. Επικροτούμε την ψύχραιμη στάση της Κύπρου, παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και τους στρατηγικούς εταίρους της, προετοιμάζοντας τις επόμενες ενέργειες και υποστηρίζουμε την Κύπρο σε όλες τις ενέργειες».

Το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας συνεχίζει να ισχυρίζεται πως οι έρευνες δεν γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Με ανακοίνωση που εξέδωσε υποστηρίζει πως οι έρευνες τόσο του “Πορθητή”, όσο και του «Μπαρμπαρός» στηρίζονται σε νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας.

Επαναλαμβάνεται η θέση της Άγκυρας πως δεν μπορεί να εξαιρεθούν από την ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία

.
pronews