Παρέμβαση ΗΠΑ-Ισραήλ είχαμε πριν λίγες ώρες με την Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ να παίρνουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της Κύπρου μιλώντας για μια "ιδιαίτερη τουρκική προκλητική ενέργεια" ενώ απαιτούν "να σταματήσει αμέσως η Αγκυρα".
Ως "ιδιαίτερα προκλητικό βήμα" χαρακτήρισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και την κάλεσε να σταματήσει αμέσως τις επιχειρήσεις του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή.
Η ανακοίνωση της εκπροσώπου Μόργκαν Ορτάγκους, αναφέρει:
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας να ξεκινήσουν τις υπεράκτιες γεωτρήσεις σε μια περιοχή την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.
Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και κινδυνεύει να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή.
Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και να ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση" καταλήγει η ανακοίνωση.
Νέα παρέμβαση Ισραήλ με επίθεση εναντίον της Τουρκίας για την κυπριακή ΑΟΖ
Nέα δήλωση υποστήριξης της Κύπρου έκανε το βράδυ της Κυριακής ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Λευκωσία Σάμμυ Ρεβέλ, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη του Εβραϊκου Κράτους στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον κυπριακό λαό.
Σύμφωνα με την ανάρτηση του Ισραηλινού πρέσβη στο Twitter:
"Το Ισραήλ παρακολουθεί με με σοβαρότατη ανησυχία τα πρόσφατα βήματα που έκανε η Τουρκία στην ΑΟΖ της Κυπρου, στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της.
Το Ισραήλ επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του προς την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ της και εκφράζει την αντίθεσή του σε κάθε προσπάθεια παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων".
Η δήλωση θεωρείται απόλυτα ικανοποιητική, καθώς στηρίζει πλήρως της θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και καταδικάζει τις επιθετικές πράξεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Πάντως, την επόμενη Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Ρουμανία θα τεθεί από τον Ν. Αναστασιάδη με την στήριξη και της ελληνικής κυβέρνησης το θέμα της τουρκικής πρόκλησης που αγνοεί επιδεικτικά την έκκληση και προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου του 2018 για αποφυγή τέτοιων ενεργειών εναντίον της Κύπρου με την απειλή μάλιστα ανάληψης «κατάλληλων μέτρων» από την Ε.Ε. σε «πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».
Ένα από τα επόμενα βήματα τα οποία φυσικά θα πρέπει να σταθμίσει η Λευκωσία ώστε να έχει και την στήριξη της Αθήνας είναι η κατάθεση στον ΟΗΕ των συντεταγμένων που αποτελούν τα εξωτερικά όρια της Υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ της Κύπρου.
Που εφόσον βεβαίως υπολογισθούν βάσει των σημερινών δεδομένων και της εφαρμογής του Δικαίου της Θάλασσας, θα αποτυπώνουν την ύπαρξη θαλασσίων συνόρων μετάξι Ελλάδας και Κύπρου και θα οδηγούν έτσι στην αναγκαιότητα οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου.
Κάτι που αναβάλλεται διαρκώς ήδη από το 2003 υπό τον φόβο και την απειλή της Τουρκίας.